Plenaire onderdelen tijdens de dag zijn een lezing en een Exchange Café:
 

Differentiëren is meer dan kinderen in groepjes bij elkaar zetten


Lezing door: Roel Bosker

Differentiatie is geen trucje dat je op zichzelf kunt gebruiken om tegemoet te komen aan de verschillen tussen leerlingen. Roel Bosker voerde een analyse uit van eerdere onderzoekspublicaties over differentiatie. Pas als de manier van groeperen, het onderwijsaanbod, de instructie, het toetsgebruik en de feedback op elkaar zijn afgestemd in een bredere onderwijsaanpak hebben leerlingen er ook echt iets aan. Zeker als leerkrachten ondersteund worden in het gebruik van deze middelen.

Een opvallend resultaat uit de analyse is de toename van het aantal onderzoeken over computersystemen die de leerkracht ondersteunen bij het differentiëren in de groep. De leerkracht en de leerlingen werken met softwaresystemen die met elkaar in verband staan. Daardoor is de leerkracht steeds op de hoogte van het niveau van een leerling en kan hij die gegevens meenemen in zijn handelen. Sommige systemen geven de leerkracht daarvoor zelfs adviezen en suggesties. Zowel het handelen van de leerkracht als de prestaties van leerlingen verbeteren bij het gebruik van zo’n systeem.

  Roel Bosker is hoogleraar Onderwijskunde en is directeur GION onderwijs/onderzoek bij Rijksuniversiteit Groningen.

 

Wat kan ik hier nu straks op school mee?

Exchange Café

Door: Marijke van Dijk

Laat je op ideeën brengen door je collega’s en deel jouw denkbeelden hierover tijdens een Exchange Café. Een unieke gelegenheid om in een informele en intieme setting met collega’s van gedachten te wisselen: hoe kun je dat verschil in de klas nu echt gaan maken? Wat kun je in de praktijk met de tips en adviezen die je hebt gehad? Waar ga jij de volgende dag mee aan de slag en hoe?

De uitwisseling heeft plaats onder begeleiding van Marijke van Dijk, mede-oprichter van het Centrum voor Co-actieve Communicatie, en is erop gericht om na het congres daadwerkelijk stappen te kunnen zetten als het gaat om differentiëren in de klas.

 

 

Marijke van Dijk houdt zich bezig met motiveren, leidinggeven en samenwerken in het onderwijs. Samen met wetenschapsjournalist Mark Mieras en striptekenaar Jan Bart Dieperink schreef zij het boek Voor de Leeuwen! Over leerlingen, hun heftige hersens en trefzeker lesgeven. Met onderwijsdeskundige Tom Boves schreef zij het boek ontact maken in het primair onderwijs dat al sinds 2008 op menig boekenlijst voorkomt.

 

 

 

participant registration
 participant registration