Vrijheidsmaaltijd 5 mei 2024

Vrijheid: wat betekent dat voor jou? Hoe is het om in (on)vrijheid te leven? Praat hierover mee tijdens de eerste Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd op zondag 5 mei 2024!

 

Op Bevrijdingsdag 2024 vindt in het Huis van de stad op het Burgerplein de eerste Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd plaats. Overal in het land worden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, waarbij het doel is om in gesprek te gaan over vrijheid en onvrijheid, aan de hand van gesprekskaartjes. Zo ontstaat er een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, onder het genot van een heerlijke maaltijd, waarvan ook de Vrijheidssoep onderdeel is. Het recept van de Vrijheidssoep wordt jaarlijks in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei door een Nederlandse chef gecreëerd. Dit jaar is dat chef en tv-presentator Nick Toet.

 

In Rijswijk stellen de vrijwilligers van de Wereldkeuken van Welzijn dit jaar het menu van de Vrijheidsmaaltijd samen. De Wereldkeuken organiseert iedere laatste woensdag van de maand in wijkcentrum Steenvoorde een open eettafel. Het doel van die maaltijden is ontmoeting om eenzaamheid tegen te gaan. Ook wil de Wereldkeuken zo het bijdragen aan het samensmelten van culturen. De vrijwilligers van de Wereldkeuken zetten graag hun kwaliteiten in om heerlijke gerechten te maken voor de Vrijheidsmaaltijd, waarbij het uitgangspunt ook is dat verschillende werelden elkaar ontmoeten.

 

Naast de gesprekken over (on)vrijheid en de maaltijd, treedt tijdens de Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd het koor van het Rijswijks Jeugd Theater op. Hun bijdragen zullen ook gaan over (on)vrijheid. In samenwerking met de Bibliotheek aan de Vliet is er eveneens een bijdrage georganiseerd in de vorm van spoken word. De spoken word artiest die aanwezig is bij de maaltijd wordt later bekend gemaakt.

 

De eerste Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd is een lunch en vindt plaats van 11:30 tot 14:00 uur op het Burgerplein in het Huis van de stad. Het programma van de Vrijheidsmaaltijd op zondag 5 mei 2024 is als volgt:

11:30 uur            Inloop met koffie en thee

 

12:00 uur            Openingswoord door burgemeester Huri Sahin en toost op de vrijheid

 

12:15 uur            Start Vrijheidsmaaltijd, verzorgd door de Wereldkeuken van Welzijn Rijswijk (inclusief Vrijheidssoep). Aanwezigen gaan in gesprek over (on)vrijheid, met tussendoor optredens van het Rijswijks Jeugd Theater en een spoken word artiest (in samenwerking met de Bibliotheek aan de Vliet)

 

14:00 uur            Afsluiting

Locatie

Huis van de stad Rijswijk

Generaal Spoorlaan 2

2283 GM Rijswijk

De Vrijheidsmaaltijd vindt plaats op het Burgerplein. Dit is de ruimte die u direct voor u ziet als u het Huis van de stad in komt, onderaan de trap.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren