Activiteiten en workshops

 

1. Paneldiscussie ‘Is daar iemand?
Hoe de smartphone ons leven beheerst’ (1,5 uur) 

door o.a. Wouter van Noort (auteur), Ivar Noordenbos (SZW) en Gerda Quak (VWS)

NRC-journalist Wouter van Noort vertelt kort over zijn boek ‘Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst.
We appen, mailen, googelen, instagrammen en twitteren de hele dag door. We facebooken per dag inmiddels bijna langer dan dat we eten. Steeds meer onderzoek toont aan dat overmatig smartphonegebruik slecht is voor onze concentratie, ons gestrest maakt en zelfs ons brein verandert. Sterker nog: er zijn steeds meer aanwijzingen dat ons smartphonegedrag kenmerken heeft van een collectieve verslaving. In ‘Is daar iemand?’ onderzoekt Wouter van Noort zijn eigen smartphonegedrag en hoe dat gedrag zijn leven, werk en relaties beïnvloedt. De panelgasten gaan in gesprek over dit thema  met ruimte voor interactie met de zaal. Wat voor invloed heeft de komst van de smartphone in ons werk? Is dit een vooruitgang of zijn er ook risico’s? Zouden we het recht om onbereikbaar te zijn moeten invoeren in Nederland? Je bent van harte welkom om hierover mee te praten!
> Deze paneldiscussie is ook live te volgen via een webcast (zie homepagina voor meer informatie!)
 

2. Workshop "Digital Detox" (1,5 uur)

- door High Five

Anno 2017 zijn we 24/7 bereikbaar met onze smartphones, overdag, ‘s avonds, in het weekend en tijdens de vakantie. We kunnen niet meer zonder, we multitasken de hele dag en zijn daardoor ook minder geconcentreerd met één ding bezig. Dat maakt dat we minder productief zijn, waardoor werk- en privé stress kan ontstaan. Heb jij het lef en durf jij deze cirkel van bereikbaarheid te doorbreken? Start je digitale detox tijdens deze workhop! Digital detoxen is het reinigen van lichaam en geest van het altijd online zijn en in de weer zijn met allerlei digitale apparaten zoals smartphones, laptops, tablets etc.

 

3. Altijd bereikbaar: 
invloed van smartphone etc. op werk- /privebalans (1 uur)
- door Work21
Hoe bewaak je de grens tussen werk en privé en zorg je voor een vitalere manier van werken? Je smartphone is steeds meer je ‘organiser’ geworden en kan daardoor regelmatig tot afleiding zorgen tijdens je werk maar ook privé. Tijdens deze workshop krijg je veel tips om je smartphone handig te gebruiken zodat deze je minder afleidt. Ook nemen we je mee in een vitaliteitsmodel en hoe je werk-privé balans beter kunt organiseren. Je gaat daarover in gesprek met elkaar en formuleert voor jezelf een actiepunt wat je voortaan anders gaat doen.

 

4. Workshop "Baas over je eigen tijd en inbox" (1,5 uur)

- door Opleidingscentrum Haaglanden

E-mail is inmiddels communicatiemiddel nummer één bij veel bedrijven. Gemiddeld besteden we bijna twee dagen per werkweek aan het behandelen, versturen en archiveren van mail. Bovendien hebben veel medewerkers het gevoel een mail direct te moeten beantwoorden, zodra het binnenkomt. We worden geleefd door onze inbox! Doe mee met deze workshop en ontdek hoe je met gemak je werkstroom kan organiseren onder andere door diverse opties in Outlook te gebruiken om zo je mail slimmer te verwerken.

 

5. Lunchnetwerkevent "Check mijn app" (1 uur) 

- door Work21 i.s.m. medewerkers van SZW, VWS en OCW
Vitaal blijven en ontspannen kan ook zonder technologie de deur uit te doen. Sterker nog er zijn legio apps in omloop voor je smartphone en tablet die je juist laten ontsnappen aan de digitale ruis. Tijdens dit interactieve netwerkevent gaan collega’s onderling met elkaar in gesprek over apps die je kunt inzetten om te ontspannen en gezond te blijven.  Dus meld je zeker aan als jij iemand bent die apps voor ontspanning en gezondheid gebruikt en het leuk vindt om jouw ervaringen te delen met collega’s!

 

6. Lezing "Digigezondheid" (1,5 uur) 

- door professor Manfred Spitzer over zijn boek: Digiziek: Pleidooi voor een offline leven
De digitalisering van ons dagelijks leven blijft onstuitbaar voortgaan en dat heeft funeste gevolgen voor onze gezondheid. De vermaarde hersenonderzoeker Manfred Spitzer laat op basis van wetenschappelijk onderzoek zien hoe computergebruik ons digiziek maakt. Dat computergebruik slecht is voor het geheugen weten we sinds zijn bestseller “Digitale dementie”, maar de gezondheidsrisico's blijven daar niet toe beperkt: stress, depressie, slapeloosheid en een verslechterde motoriek en conditie behoren allemaal tot de risico's. Manfred Spitzer waarschuwt ons voor wat er kan gebeuren wanneer we de digitale media ons leven laten overheersen, maar laat ook zien hoe we onszelf kunnen beschermen.

> Deze lezing is ook live te volgen via een webcast (zie homepagina voor meer informatie!)
toegangskaartverkoop
 toegangskaartverkoop