WORKSHOPS
1. De patiënt fluitend de deur uit?!
Floor Seveke, huisarts, Dirk Flikweert, KNO arts en Dyon Scheijen, klinisch fysicus-audioloog
Tinnitus is een frequent voorkomende aandoening die zowel de patiënt als de behandelaar voor problemen stelt. Patiënten hebben vaak een eenvoudige wens: “ ik wil dat het weer stil wordt.” Toch is deze wens niet te vervullen.
Daar tinnitus in de meeste gevallen niet kan worden genezen, vergt de behandeling van tinnitus maatwerk. Gezien de diversiteit van de klachten en de gevolgen ervan voor het dagelijkse leven, kan door een multidisciplinaire diagnostiek een passend advies worden gegeven op die gebieden waar de patiënt beperkingen ervaart.
2. Toxische Stress, daar waar alle somatiek elkaar ontmoet
Lisette Walbeehm, kinderarts en Wendela Welten, huisarts
‘Je ziet het niet, maar het is er toch…
Het geeft een groter risico op het ontwikkelen van diverse chronische ziekten zoals astma maar ook hart & vaatziekten en kanker en zelfs een verkort leven. We nemen je mee in de wereld van Toxische Stress, daar waar alle somatiek elkaar ontmoet. We zullen de internationale evidence doornemen en deze neuro-endocriene-immunologische dysregulatie toelichten. Maar ook, hoe screen je hierop? En hoe is dit te behandelen? Je krijgt tools voor je eigen patiënten populatie die je hierna nog betere zorg kan verlenen!
3. Grenzen aan de zorg: bespreekbaar maken van behandelrestricties
Clarissa Scheeren, chirurg-intensivist, Gideon Latten, SEH-arts, Monique van Vliet, longarts en Paul Bergmans, huisarts
Nadere info nog niet beschikbaar
4. Topzorg voor gastrointestinale tumoren. Zorgpad 2.0 colorectaal en maag/ slokdarm kanker behandeling, ontmoet het kernteam.
Eric Belgers en Frans Erdkamp, chirurgen, Annick van Nuenen, MDL-arts en Pepijn Aarts, huisarts
De multidisciplinaire behandeling van gastrointestinale tumoren binnen het Zuyderland ziekenhuis behoort tot een van de speerpunten van het oncologie centrum. Als een van de grootste colorectale units van het land wordt hoogwaardige multidisciplinaire zorg geboden. Daarnaast verlenen we als tertiair verwijscentrum de zorg voor de maag en slokdarmkanker patiënt in de regio Limburg. Met steeds nieuwe technieken en inzichten in de behandeling van deze tumoren is het kernteam bestaande uit alle betrokken disciplines onder leiding van de MDL, oncologie en chirurgie continue bezig het zorgpad aan te passen. Tijdens deze sessie willen we de zorgpaden de revue laten passeren met gepaste diepgang in zeer interessante veranderingen. Mochten er op voorhand al vragen zijn dan zouden we die graag via de organisatie ontvangen zodat we dat kunnen meenemen in onze presentatie.
5. De dokter als dealer; zin & onzin van opiaten bij chronische pijn en wat wel te doen,
Nico Heesbeen, psychiater, Conny Beckers, huisarts en Anja van den Hout, klinisch psycholoog
Misbruik van opioïde pijnstillers, zoals oxycodon en morfine, hoe vaak komt dat voor? En wat kunnen artsen eraan doen?
In Nederland is het aantal voorschriften van deze middelen sinds 2008 verdrievoudigd en gebruiken nu 439.000 mensen deze middelen. Geschat wordt dat 10-20% van de gebruikers hiervan afhankelijk of verslaafd aan raakt.
Voorschrijvers kunnen misbruik van en verslaving aan opioïde pijnstillers beperken door deze middelen alleen op goede indicatie voor te schrijven. Dat betekent in praktijk dat er geen indicatie is voor deze middelen bij neuropathische pijn en fibromyalgie. Verder kunnen screening op verslavingsgevoeligheid vooraf en monitoring hiervan tijdens het gebruik mogelijk preventief werken, zoals inmiddels ook geadviseerd wordt vanuit het NHG.
Voorschrijven op goede indicatie, inzet van andere farmacologische en non-farmacologische behandelingen voor chronische pijn, en herkennen en onderscheiden van tolerantie, lichamelijke afhankelijkheid, opiaat-geïndiceerde hyperalgesie en opiaat verslaving, kunnen ervoor zorgen dat we in Nederland geen ‘Amerikaanse toestanden ‘ hoeven te krijgen, getuige de nieuwe War on Drugs die Trump maart jongstleden heeft aangekondigd.”
6. Jeuk is erger dan pijn,
Cas Sobzac, dermatoloog en Sarah Stoot, huisarts
Het betreft een interactieve presentatie van zowel een huisarts als dermatoloog met als kernthema “jeuk”. Zowel de visie van de dermatoloog als de huisarts met betrekking tot kliniek, diagnostiek en behandeling komen aan bod. Aan de hand van een 4-tal casus wordt de veelbesproken klacht “jeuk” van verschillende invalshoeken belicht.
7. Knie artrose in de zorgketen: Van eerstelijns over anderhalvelijns naar tweedelijns zorg,
Bert Boonen, orthopedisch chirurg, Ramon Ottenheijm, kaderarts bewegingsapparaat
en Erik Wintjens, fysiotherapeut
Deze workshop zal gaan over de huidige inzichten met betrekking tot de conservatieve behandeling van knie artrose in de eerste lijn. Een fysiotherapeut zal toelichting geven over de zin en onzin van fysiotherapeutische behandeling in het conservatieve behandelpallet. In het kader van ‘zinnige zorg, zo thuis mogelijk’ zal de aanvullende waarde van anderhalve lijns- zorg de revue passeren. Ten slotte zal worden ingegaan op de 2de lijns- behandeling van knie artrose in de zorgketen en de nieuwe ontwikkelingen die hierin plaatsvinden.
8. Wils(on)bekwaamheid in de praktijk
Ingrid van Hees, Arts M&G en Nathalie Notermans, HAIO
Uw patiënte, mevrouw Janssen is dement en wil van haar buikpijn af. Waarop baseert u uw beleid als u voor haar moet beslissen?
De zorg voor de wilsonbekwame patiënt en of dit nu een tiener met levensbedreigende anorexia is of een vrouw met een verstandelijke beperking en een zwangerschapswens kent medische, juridische en ethische aspecten en vergt een complexe afweging. Belangrijke issues zijn begrip, waardering, redenering en consistente keuzes maken. In deze workshop geven de sprekers u handen en voeten om wilsonbekwaamheid vast te stellen en er mee om te gaan. Aan bod komen het MacCAT-interview, het levenstestament en beschermingsmaatregelen zoals curatele, bewind en mentorschap. Voor ieder wat WILS dus!
9. Lessons Learned,
Raymond Leclerq, lid klachtencommissie Zuyderland
Nadere info nog niet beschikbaar
10. Syncope aanpak 2018; wanneer cardioloog of neuroloog?
Arnoud Aerts, cardioloog, Narender van Orshoven, klinisch neurofysioloog en huisarts
Functionele wegrakingen; Het plots verliezen van het bewustzijn, is uiteraard voor zowel de patiënt, zijn omgeving, als voor de dokter een groot alarmsignaal: ‘wie zegt dat ik er de volgende keer weer uit kom?’. Naast syncope en epilepsie, is de functionele wegraking een regelmatig voorkomende oorzaak. Aangezien de symptomen sterk kunnen lijken op epilepsie of syncope, maar de aanpak volledig anders is, is het van groot belang om het onderscheid te kunnen maken. In deze workshop krijgt u handvatten om het onderscheid te kunnen maken of tenminste het vermoeden te krijgen dat het zou kunnen gaan om functionele wegrakingen. Op die manier kan ook de begeleiding van deze patiënten door de specialist en de huisarts samen geoptimaliseerd worden, aangezien het zeker bij deze groep nogal van belang is dat de dokters allemaal ‘dezelfde taal’ spreken.
11. Acute draaiduizeligheid: centraal of perifeer?
Narender van Orshoven, neurofysioloog
De klacht duizeligheid komt zeer veel voor. Er zijn vele mogelijke onderliggende oorzaken, waaronder een herseninfarct waar dan meteen actie op ondernomen moet worden omdat de patiënt wellicht nog voor trombolyse behandeling in aanmerking komt. Echter de symptomen van deze ‘centrale’ duizeligheid, komen nogal sterk overeen met die van de veel onschuldigere ‘perifere’ duizeligheid. Wat zijn nou signalen waarmee een huisarts in zijn praktijk of bij de patiënt thuis het onderscheid kan maken? Door na de theoretische uitleg meteen zelf te gaan oefenen, verandert uw beeld van ‘oh nee, weer zo’n duizelaar’ hopelijk naar ‘ah hier kan ik wat mee: kijken of het me lukt de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen!’.
12. Niet Pluis, mishandeld of uitgebuit thuis?”
Chantal de Weerdt, geriater, Matthijs Buursink, huisarts, Angeline Bouvrie en Claudia Costa, GGDZL
Ouderen mishandeling is ondanks de landelijke campagne nog te weinig in beeld bij professionals. Er gebeurd meer thuis achter de voordeur dan dat wij weten. Om meer inzichten in te krijgen over het fenomeen “ouderenmishandeling” willen we dit adhv praktijkvoorbeelden en het prevalentieonderzoek van VWS dit in beeld brengen en het gebruik van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling met het nieuwe afwegingskader bevorderen. Hierbij komt de rol van Veilig Thuis ook aan bod.
13. Informatievoorziening tussen behandelaars en verzekerings- of bedrijfsarts,
Hugo van Amersfoort, verzekeringsarts en Annette Koopmans, huisarts
Informatie uitwisseling tussen de verzekeringsarts van het UWV en de behandelende sector is een thema dat aandacht vraagt.
De vragen die een verzekeringsarts stelt aan de behandelend huisarts of medisch specialist hebben een heel specifiek karakter. Aspecten die een dergelijke informatie uitwisseling een ander karakter geven dan het uitwisselen van informatie tussen behandelaars onderling, hebben o.a. te maken met het rekening houden met wet- en regelgeving. Denk hierbij aan het doen van uitspraken over zaken als prognose, de belastbaarheid van patiënten e.d.
De sprekers bespreken a.d.h.v. casusmateriaal de items die een belangrijke rol spelen bij deze informatie uitwisseling tussen de behandelende huisarts of medisch specialist en de verzekeringsarts. E.e.a. zal worden voorzien van adviezen en een duidelijke take home message.
14. Immuno-oncologie: wat betekent dit voor de patiënt, wat moet de huisarts hier mee?
Franchette van den Berkmortel, internist-oncoloog, Paul Schormans, verpleegkundig specialist IOC, Norbert Egelie, huisarts
Sinds de ‘break-through of the year in Science: immuno-oncology (IO)’ is de praktijk voor internist-oncologen en longarts-oncologen veranderd. Steeds meer IO-middelen doen hun intrede. Het einde van de indicaties voor deze behandeling is nog lang niet in zicht. Aangezien deze middelen fantastische effectiviteit maar ook indrukwekkende bijwerkingen kunnen hebben en ook de huisarts geconfronteerd kan worden met verassende dan wel nog onbekende bijwerkingen van deze middelen is in Zuyderland MC een IO-centrum opgericht. Redenen hiervoor zijn enerzijds een vloeiend zorgpad aan te bieden aan de patiënt en anderzijds kennis en kunde te delen met alle betrokken zorgverleners. In deze workshop ‘delen we’ met u waarbij u uitgedaagd wordt mee te denken over ‘best practice’. Dit zal gebeuren aan de hand van casuïstiek.
15. Gebruik van patiëntervaring en -participatie in zorgpad DVT (Trombose)
Guy Mostard en Asiong Jie, internisten, Stephan van den Brand, huisarts en Jolanda Baggen, ervaringsdeskundige
Op basis van patiëntervaringen met de aangeboden trombosezorg werd de bestaande
trombosezorg geëvalueerd. Samen met patiënten en mantelzorgers werden belangrijke verbeteringen bedacht en geïmplementeerd waardoor de aangeboden trombosezorg patiëntgerichter is gemaakt.
Het zorgpad DVT is mede hierdoor op belangrijke punten aangepast en uniform gemaakt voor beide locaties van ons ziekenhuis.
In de workshop wordt u bijgepraat over onze ervaringen met het betrekken van patiënten en mantelzorgers hierbij, de implementatie van het zorgpad en de eerste ervaringen in de praktijk hiermee. Verder zullen de nieuwste ontwikkelingen met name met betrekking tot antistolling met u worden besproken en staan we graag open voor suggesties/casuïstiek van uw kant!
Wenckebach Symposium 2018
Wenckebach Symposium 2018info@aanmelder.nl
Wenckebach Symposium 2018info@aanmelder.nl
2018-11-02
2018-11-02
Wenckebach Symposium 2018Wenckebach Symposium 20180.00EUR
Vue-bioscoopVue-bioscoopRoda J.C. Ring 2C 6466 NH Kerkrade Nederland