‘Hoe doe je dat?’ Werkconferentie mensen met een LVB
‘Hoe doe je dat?’ Werkconferentie mensen met een LVB
  • Home
  • Programma
  • Inhoud werksessies
  • Aanmelden
  • Locatie
  • Route en parkeren
  • Contact
‘Hoe doe je dat?’ Werkconferentie mensen met een LVB
  • Home
  • Programma
  • Inhoud werksessies
  • Aanmelden
  • Locatie
  • Route en parkeren
  • Contact

Inhoud werksessies

 

1. Werksessie Waakvlamondersteuning
Waakvlamondersteuning is langdurige lichte ondersteuning, een vinger aan de pols.
Door professionals of door vrijwilligers, buren en anderen. Maar hoe geef je dat nou vorm? De gemeenten Voorst, Amsterdam en Alphen aan den Rijn vertellen hoe ze het doen.

 

2. Werksessie Begrijpelijke taal
We vinden het allemaal belangrijk en vanzelfsprekend: begrijpelijke taal. Vaak zitten we vast in onze eigen taalbubbel, ons jargon, onze systemen. Weten we wat begrijpelijke taal is? Voor wie schrijven we? Zijn gemeenten toegankelijk ook voor mensen die moeite hebben met taal?

Maastricht en Eindhoven vertellen hoe ze aan de gang zijn gegaan met begrijpelijk communiceren en wat dat oplevert. En welke hobbels en kansen ze tegen zijn gekomen onderweg.
We gaan het gewoon doen: een begrijpelijke brief schrijven.



3. Werksessie Goed op weg vanuit de bajes
Forsa! is een allesomvattende aanpak voor omvangrijke begeleiding van (ex-)gedetineerde jongeren van niet-westerse afkomst tussen 17 en 27 jaar. De begeleiding vindt binnen drie tot zes maanden plaats tijdens detentie, tot een jaar daarna. Moreel besef en herstel met het netwerk staan centraal in de begeleiding.

Met een Bajesbabbel helpen medewerkers van de gemeente Rotterdam al ín de gevangenis gedetineerden een nieuwe start te maken. Zo bespreken ze met gedetineerden waar hij of zij nu staat, wat er aan de hand is, waar ondersteuning bij nodig is, wat het beeld voor de toekomst is en wat iemand hier zelf in gaat ondernemen. Een praatplaat helpt hierbij zodat ook gedetineerden met een LVB een goede start kunnen maken. De gemeenten Delft en Rotterdam vertellen meer over Bajesbabbel en hoe ze dit inzetten.

 

4. Denksessie inclusie en normaliseren

De sessie is bedoeld voor gemeenten die al (praktijk) ervaring hebben op het gebied van inclusie en normaliseren. De gemeenten Amsterdam en Leeuwarden en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vertellen hoe ze het aanpakken.
Inclusie en normaliseren zijn beide inmiddels containerbegrippen. Hoe maak je van zo'n begrip beleid waar mensen iets aan hebben? In deze sessie gaan we het gewoon proberen. En wel op twee manieren. 

  • Aan de hand van een casus van Robin, zie https://www.16-27.nl/gesprek-met-robin-persona. Is haar huidige situatie ‘inclusief’ en ‘genormaliseerd’? Zo niet, hoe ziet er dan wel uit? En wat is het verschil tussen inclusief en genormaliseerd?
  • Aan de hand van de vraag: welke rol en welke instrumenten hebben gemeenten om de samenleving inclusiever en normaler te ‘maken’? Welke instrumenten zoals toegang, inkoop, dienstverlening? En wat is de rol van gemeenten in buurten, wijken, sportverenigingen, scholen als het gaat om inclusie? 

 

5. Werksessie Jongeren met een LVB aan het werk, hoe dan?
Wat vraagt het van gemeenten om jongeren met een LVB te helpen bij het vinden van hun plek in de samenleving, ofwel via werk, of via een andere vorm van participatie. Wat maakt de begeleiding hierbij zo weerbarstig en zou het eenvoudiger kunnen? Utrecht en Enschede delen hun ervaringen over het begeleiden van jongeren richting werk.

 

6. College
Wil je even snel worden bijgepraat over de laatste stand van zaken in het land? Kruip weer eens in de collegebanken en laat je bijpraten!
Significant presenteert een synthese over verschillende aanpakken en projecten. Daarnaast wordt er ingegaan op effectieve interventies en nieuwe inzichten op het gebied van werk.

 

Lunchsessie gemeentelijke werkgroep

Tijdens de eerste werkconferentie in januari van dit jaar was er positieve energie om krachten te bundelen voor jongeren met een LVB. Met wie zich in breder verband zou willen inzetten, willen de VNG en Divosa in de lunchpauze bespreken of een gemeentelijke werkgroep ‘Met een LVB doe je mee!’ meerwaarde heeft.

Die meerwaarde zou bijvoorbeeld kunnen liggen bij kennisverspreiding en -ontwikkeling tussen gemeenten en tussen gemeenten en samenwerkingspartners; lobby voor het versterken van de positie van mensen met een LVB (en anderen met levensbrede en levenslange vragen); passende bejegening en begeleiding; de inrichting en verbetering van gemeentelijke toegang, inkoop en dienstverlening. We gaan graag in gesprek hierover. Wees welkom en eet een broodje met ons mee!

‘Hoe doe je dat?’ Werkconferentie mensen met een LVB

‘Hoe doe je dat?’ Werkconferentie mensen met een LVBRegistratiewebsite voor ‘Hoe doe je dat?’ Werkconferentie mensen met een LVB

Yvette Stokerwerkenalszelfstandige@minszw.nl

Yvette Stokerwerkenalszelfstandige@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/werkconferentiemensenmeteenlvb

2020-06-26

2020-06-26

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

‘Hoe doe je dat?’ Werkconferentie mensen met een LVB‘Hoe doe je dat?’ Werkconferentie mensen met een LVB0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

MuntgebouwMuntgebouwLeidseweg 90 3531 BG Utrecht Nederland