Workshops
Tijdens de informatiebijeenkomst worden in totaal 7 workshops gehouden. Hieronder vindt u een overzicht van de inhoud van de workshops:
Workshop 1: Het stappenplan
Workshop 2: Verzet
Niet alle cliënten kunnen zeggen of ze een bepaalde vorm van zorg wel of niet willen. Dit kan leiden tot allerlei subtiele vormen van verzet, meer openlijke vormen van verzet of in een extreem geval kan het resulteren in probleemgedrag. In alle gevallen is de oorzaak onvrijwillige zorg. In deze workshop gaan we dieper in op verschillende vormen van verzet volgens de Wet zorg en dwang en signalering van verzet. Immers, op het moment dat verzet vroegtijdig wordt gesignaleerd, kunnen we uiteindelijk toepassing van onvrijwillige zorg wellicht voorkomen. De workshop reikt handvatten aan voor het signaleren en omgaan met verzet.
Workshop 3: Onvrijwillige zorg
Workshop 4: Zorginhoudelijke, juridische en medische expertise bij opname in een Wzd accommodatie
Binnen de Wet zorg en dwang heeft het CIZ taken met betrekking tot opname en verblijf op grond van artikel 21. Enkele aanvullende taken die het CIZ gaat uitvoeren hebben te maken met opname en verblijf via een rechterlijke machtiging (RM) of in crisissituaties, als een rechterlijke machtiging niet kan worden afgewacht, via een machtiging tot voortzetting van een inbewaringstelling (IBS). Ook heeft het CIZ een rol bij de voorwaardelijke machtiging (VWM) voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.
Tijdens deze workshop bespreken we wat de rol van het CIZ is en wat zorgaanbieders kunnen verwachten van het CIZ. Hoe we goed samen kunnen werken, wat het CIZ nodig heeft van zorgaanbieders, waar het CIZ op let bij het beoordelen van o.a. het zorgplan en de medische verklaring en waar u met alle vragen en opmerkingen over de rol van het CIZ binnen de Wzd terecht kunt. De workshop wordt verzorgd door het CIZ.
Workshop 5: Vertegenwoordiging cliënt
Workshop 6: Toezicht IGJ op de Wet zorg en dwang
Workshop 7: Pilots, reeds opgedane ervaringen van zorgaanbieders
Significant heeft dit jaar, in opdracht van VWS, een zestal zorgaanbieders begeleid in het alvast toepassen van de Wet zorg en dwang. In deze presentatie worden de uitkomsten van de pilots toegelicht. Naast de begeleiding en evaluatie van de pilots, heeft Significant Public droogoefensessies georganiseerd:
- Een sessie over het thema dubbelproblematiek. Hieronder verstaan we cliënten met ten minste twee aandoeningen, zoals cliënten met een verstandelijke beperking die ook een geestesziekte hebben (of ontwikkelen) en cliënten die naast dementie ook een geestesziekte hebben;
- Een sessie over het thema acute opname, gericht op de vraag of personen met een verstandelijke beperking door de verschillen tussen de Wzd en de Wvggz niet onnodig lang in de psychiatrie blijven.
De workshop gaat in op de keuzes, ervaringen en dilemma’s die zijn ontstaan en ervaren in de uitvoering van de pilots én verkregen met de uitvoering van de droogoefensessies.
Informatiebijeenkomsten Wet zorg en dwang (2020)

Informatiebijeenkomsten Wet zorg en dwang (2020)implementatiewzd@minvws.nl
Informatiebijeenkomsten Wet zorg en dwang (2020)implementatiewzd@minvws.nlhttps://www.aanmelder.nl/wetzorgendwang
2020-01-27
2020-02-13
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Informatiebijeenkomsten Wet zorg en dwang (2020)Informatiebijeenkomsten Wet zorg en dwang (2020)0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Bijeenkomst 6: van der Valk hotel te Middelburg (13 februari 2020)Bijeenkomst 6: van der Valk hotel te Middelburg (13 februari 2020)Paukenweg 3 4337WH Middelburg Nederland