Workshop sprint mechanical profiling for performance and injury management – What? Why? And how?

 

Datum: woensdag 27 februari 2019
Locatie: Sportmedisch Centrum KNVB, Woudenbergseweg 56, 3707 HX Zeist
Doelgroep: (Sport)Fysiotherapeuten en begeleiding team/coaching staf werkzaam binnen het Betaald Voetbal
Accreditatiestatus:  Deze workshop is geaccrediteerd voor de registers Algemeen fysiotherapeut (CKR) en Sportfysiotherapeut (CKR) met 3 punten
Voertaal: Engels

Spreker prof. dr. Jean-Benoît Morin (FR)

Prof. dr. Morin is als hoogleraar sportgeneeskunde verbonden aan de Universiteit van Nice. Hij is werkzaam bij het bewegingslaboratorium en gespecialiseerd in biomechanica en prestatie van sprinten en springen in relatie tot performance en blessurepreventie. Prof. dr. Morin heeft meer dan 110 peer-reviewed artikelen gepubliceerd en doceert tevens kracht- en biomechanica-analyses op verschillende (inter-)nationale onderwijsinstituten. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Sports Research Institute in Nieuw Zeeland (SPRINZ) en als consultant verbonden aan verschillende professionele voetbal-, atletiek-, rugby en andere sportteams.

Rennen, sprinten en springen is onlosmakelijk verbonden aan verschillende sporten zoals voetbal, atletiek, hockey, basketbal, etc. Atleten binnen deze sporten melden zich regelmatig met blessures bij de (sport-)fysiotherapeut omdat er blessures ontstaan tijdens het sprinten. ‘Sprintsnelheid’ en ‘sprongkracht’ worden vaak tijdens de behandeling of als uitkomstmaat in de laatste fase van de revalidatie (‘return-to-play’) Het is echter vaak onduidelijk hoe je sprintsnelheid of sprongkracht moet meten, wat je doet met de uitkomsten, en hoe deze zich verhouden tot het ontstaan c.q. voorkomen van blessures. 

Tijdens deze workshop zal prof. dr. Morin starten met het toelichten van ‘force velocity profiling’ (FVP). De relatie blessure-incidentie / blessurepreventie en FVP wordt vanuit een evidence-based achtergrond toegelicht. Op basis van een FVP kan men analyseren hoe de behandeling of training ingesteld dient te worden om effectiever te herstellen, sprinten of springen. Naast de theoretische achtergrond zal hij laten zien hoe men met een simpele app de complexe inhoud kan vertalen naar het veld, waardoor participanten na deze presentatie zelf in staat zijn om een analyse te maken van het FVP van de patiënt of atleet. En hoe deze analyse gebruikt kan worden om de revalidatie c.q. fysieke training af te stemmen wanneer men de patiënt of atleet effectiever wilt laten herstellen, sprinten of springen.

.

 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren