07 maart 2013

13:30 - 14:00

Inloop

14:00 - 14:20

Welkom en inleiding.
Cor Heijwegen, directeur Hittech Groep en Voorzitter Holland Instrumentation

Holland Instrumentation is een onlangs opgericht netwerk van CEO/CTO’s van hightech bedrijven, instituten en universiteiten in Zuid-Holland. Cor Heijwegen, directeur van Hittech, geeft aan wat de doelstellingen en activiteiten van Holland Instrumentation zijn en hoe het programma van ZIE 2013 daarop aansluit.

14:20 - 15:00

Sessie 1: kennis van achter de hoge muren.
Van fundamenteel onderzoek naar praktische toepassing.
Theun Baller, decaan 3ME, TU Delft

Een korte introductie op de universitaire wereld en een blik in de fundamentele onderzoekskeuken van de TU Delft, faculteit 3mE, waar onderzoek de basis is voor de praktische toepassingen in de high tech industrie. Waarin vinden we elkaar en hoe versterken we deze synergie om uiteindelijk toepassingen te realiseren die van belang zijn voor de samenleving?

Het ontwikkelen van medische hulpmiddelen in en voor de kliniek. Alex Vernooij, LUMC
Aan het ontwikkelen van medische hulpmiddelen worden bijzondere eisen gesteld. Aan de hand van voorbeelden uit het LUMC laten we zien wat daarvan de invloed is op apparatuur voor klinische of wetenschappelijk toepassingen die wij ontwikkelen.

15:00 - 15:30

HI-tea en gelegenheid tot netwerken

15:30 - 16:10

Sessie 2: de overheid ondersteunt high-tech innovatie in Zuid-Holland.
Willem Trommels, oprichter Science Port Holland

Onlangs is de ROM-Zuidvleugel opgericht, een participatiemaatschappij die het doel heeft om de internationale innovatiekracht van Zuid-Holland te versterken. De inkt van het besluit is nog warm, dus nog niet alle details zijn ingevuld, maar in vogelvlucht kunnen we al wel laten zien wat de ROM-Zuidvleugel voor ondernemers in de regio kan betekenen.

Ondernemen in de kansrijke groeimarkten van de Topsectoren. Paul d’Hond, adviseur Syntens Innovations
Aan de hand van praktische voorbeelden wordt getoond hoe (MKB) bedrijven kunnen aanhaken bij de kansrijke groeimarkten van de Topsectoren. Door beschikbare kennis te benutten en samen te werken met kennisinstituten en andere bedrijven. Maar ook door gebruik te maken van faciliteiten van de overheid en in het bijzonder de Topsectoren zoals de aankomende regeling ‘MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) regeling.

De faciliterende gemeente Delft: waar we kunnen, helpen we.
Pieter Guldemond, wethouder gemeente Delft

Delft is gastheer van de kenniseconomie. Een schat aan kennis en innovatie is beschikbaar in Delft voor nieuwe processen en producten. De gemeente Delft faciliteert ontmoetingen en verbindingen en heeft invloed op bedrijfshuisvesting, scholing, personeel en de stimuleringsprogramma’s in de regio.

16:20 - 16:50

HI-tea en gelegenheid tot netwerken

16:50 - 17:30

Sessie 3: succes en mislukking bij samenwerking.
Bedrijven naast TNO.
Victor Elsendoorn, directeur TNO Bedrijven

TNO Companies brengt al sinds 1987 baanbrekende kennis van TNO naar de markt door verzelfstandiging en venturing met zowel financiële als marktpartijen. TNO Companies neemt deel in ongeveer 30 bedrijven, aanwezig in 11 landen, met meer dan 900 medewerkers en een geconsolideerde omzet van 115 miljoen euro. In de presentatie zal inzicht gegeven worden in hoe bedrijven tot stand komen, waar de succesfactoren in zitten en waarop het mis kan gaan.

Mapper, van idee tot realiteit.
Bert-Jan Kampherbeek, Mapper Lithography

Ontstaan als idee aan de TU Delft eind jaren '90, begonnen als start-up in 2001, en nu uitgegroeid tot meer dan 200 mensen die werken aan het realiseren van de snelste electronen bundel lithografie machine ter wereld. Hoe kon dat gebeuren ? In deze presentatie wordt een tip van de sluier opgelicht.

17:30 - 17:40

Afsluiting door de dagvoorzitter

17:40 - 18:00

Borrel

event software
 event software