Aanmeldformulier scholieren workshops 12 april

Er zijn drie rondes met verschillende workshops:

09.30 - 10.30 uur

11.00 - 12.00 uur

12.30 - 13.30 uur

Iedere ronde kun je kiezen uit één workshop naar keuze. Klik de workshop aan voor meer informatie over de workshop.

De hindernisbaan naar een nieuw medicijn: Als je ziek bent, kun je van de dokter een medicijn krijgen om je beter te maken. Maar hoe komen we eigenlijk aan die medicijnen? Wie bedenkt er iets waarmee je nou net díe ziekte kan behandelen? Waarom moet je juist dít pilletje nemen of dát spuitje krijgen, en niet iets anders? Hoe weten we of iets werkt en of het veilig is? En hoe komt het dat je met het slikken van een pilletje niet alleen iets kan doen aan je buikpijn, maar ook aan hoofdpijn, of een zere enkel?

Klimaatverandering: waar komt het vandaan, wat zijn de gevolgen, en wat is jouw aandeel? We horen de laatste tijd van alles in de media over een klimaatverandering. Maar hoe werkt het klimaatsysteem nu eigenlijk precies? Wat is de invloed van ons mensen hierop? En wat zijn de gevolgen van een warmer wordende aarde voor bijvoorbeeld onze gezondheid? In deze interactieve lezing wordt hierover verteld en kun je je eigen ecologische voetafdruk meten.

Cultuur & Identiteit: In de snel veranderende wereld van vandaag twijfelen we meer dan ooit aan onze identiteit. Maar wat is identiteit eigenlijk? Hoe definiëren we onszelf -als individu of in een groep- en welke factoren beïnvloeden onze perceptie van wie we zijn? Wat verdeelt en wat verenigt ons? Voel je je Europees en speelt dat een rol in je identiteit? De gastles Cultuur & Identiteit probeert je te inspireren om deze vragen voor jezelf te beantwoorden en inzicht te geven in de verschillende lagen van identiteit.

Een kloppend geheel van hart en vaten: Het (menselijk) lichaam is een uitzonderlijk effectieve combinatie van losse systemen. Deze systemen zelf zitten  zo goed in elkaar en werken samen, met ons leven en functioneren als gevolg. Een van de sprekendste voorbeelden is het systeem van hart en bloedvaten. De eerste indruk is misschien een combinatie van buisjes, slangetjes en een pomp, maar het blijkt een zeer slimme manier om ons hele lichaam letterlijk van top tot teen continu te voorzien van bloed. Ons hart werkt hard, een heel leven lang, zonder een moment van pauze. Onze vaten vormen continu een gesloten systeem, zodat het werk van het hart niet verloren gaat. Aan het einde van deze workshop weet je hoe en waarom je een vinger aan de pols kan houden voor je hart- en vaatsysteem.

Hebben dieren emoties? Dieren zijn erg belangrijk in ons dagelijks leven. We eten ze, houden ze in dierentuinen en als huisdieren. Ook onze kijk op de emoties van die dieren is in de loop der tijd veranderd. Laten honden zien wanneer ze zich schamen? Bestaan jaloerse katten? Er wordt steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden voor het bestaan van emoties in dieren. De meeste huisdiereigenaren waren daar al langer van overtuigd en herkennen vreugde, plezier en verdriet bij hun huisdieren. Bij mensen sturen emoties het gedrag. Werkt dat ook zo bij dieren? Hebben zij dezelfde emoties als wij? En kunnen wij die herkennen?

Populisme: Eén van de belangrijkste uitdagingen waarmee Europa tegenwoordig wordt geconfronteerd is de opkomst van het populisme. Deze workshop is bedoeld om het onderwerp populisme en de verschillende vormen ervan te introduceren, waarbij gefocust wordt op actuele thema’s. De populistische voorbeelden die aan bod komen, zullen worden vergeleken op basis van hun verklaringen en programma's, met speciale aandacht voor hun algemene positie ten opzichte van de EU. Omdat we weten dat dit nogal een gevoelig onderwerp is, benadrukken we het belang van een discussie na de discussie om alle meningen te laten horen.

Bioinformatica: Big data zijn voortdurend in de media. Maar wist je dat we ook big data in de biologie hebben? En wist je dat biologie, wiskunde en programmeren gecombineerd worden in één vakgebied, namelijk bioinformatica? Er is een breed toepassingsgebied voor bioinformatica in ecologie, farmacologie, geneeskunde en gezondheidszorg. Deze lezing geeft een overzicht van het vakgebied bioinformatica en een aantal voorbeelden van de toepassingen in farmacologie en geneeskunde.

Ben jij klaar voor de arbeidsmarkt? Na afloop van je studie aan de universiteit (of HBO) zet je de eerste stappen op de arbeidsmarkt en op zoek naar een leuke, goedbetaalde baan. Maar ben je echt klaar voor de arbeidsmarkt? Ben je wat wetenschappers ‘inzetbaar’ noemen? De arbeidsmarkt verandert voortdurend; door technologische vernieuwing ontstaan nieuwe banen en verdwijnen oude banen. Vakspecifieke kennis is niet langer voldoende om te overleven in deze dynamische wereld. Daarom zijn meer algemene competenties, zoals communicatieve vaardigheden en flexibiliteit cruciaal. Hoe inzetbaar ben jij? In dit college gaan we de inzetbaarheid van studenten onderzoeken en bespreken we hoe coaching vaak gebruik wordt om de inzetbaarheid van studenten te bevorderen.

Recht voor z’n raap: Deze interactieve workshop is bedoeld om jou via maatschappelijk relevante thema’s kennis te laten maken met de opleiding Nederlands Recht. Tijdens de workshop ga je argumenteren en discussiëren over juridische zaken die dichtbij de mensen staan, bijvoorbeeld: een transgenderman die een kind baart, is dat voor de wet een vader of een moeder? Jouw mening vormt de inspiratiebron voor deze discussies. Het tweede deel van de workshop bestaat uit een debat, waarbij jullie elkaars (aangereikte) standpunten over bepaalde thema’s ontkrachten.

Privacyverklaring

De Universiteit Maastricht gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Meer informatie hierover kun je in onze privacyverklaring lezen.