30 mei 2021

13:30 - 15:00

 

Mooier wordt het niet.

Tijd en datum:
Zondag 30 mei 2021
13:30-15:00 uur


Sprekers:
L.A. Raeven: Liesbeth en Angelique Raeven
Prof. dr. Aagje Swinnen: Hoogleraar internationaal humanisme en de kunst van het leven aan de Universiteit voor Humanistiek en universitair docent literatuur en kunst bij UM.
Andere sprekers

Steeds vaker passen we ons lichaam aan. Met behulp van implantaten, operaties, injectables, make-up en kleding kunnen we in extreme mate bepalen hoe we eruitzien. Het is daarom niet meer nodig om er oud of gewoontjes uit te zien.

In hun werk kaart kunstenaarsduo L.A. Raeven de beeldvorming van het lichaam in de media aan en breekt het hokjesdenken af rondom schoonheid en vrouwzijn. In de tentoonstelling Huid is Annelies, een robot die sprekend op de kunstenaars lijkt. Ander bekend werk van L.A. Raeven is Vastum. Vastum (latijn: afval) toont een meisje met Progeria, wiens bestaan wel erg lijkt op dat van een laboratoriumrat. Progeria is een zeldzame ziekte waarbij het lichaam snel verouderd. Vreemd genoeg wordt er door de medische wetenschap geen onderzoek gedaan naar het genezen van deze ziekte - daarvoor is de patiëntengroep te klein - maar wel naar het verouderingsproces van het lichaam. Want, ouder, dat worden we allemaal. Tegelijkertijd is er maatschappelijke druk om maar zo jong en mooi mogelijk te blijven.

In dit gesprek met L.A. Raeven, prof. dr. Aagje Swinnen en andere sprekers onderzoeken we de implicaties van de maatschappelijke druk om jong te blijven. Hoe kunnen we nadenken over ons ouder wordende lichaam? Waarom is jong blijven zo aantrekkelijk?

Georganiseerd in samenwerking met Bonnefanten.