Cybersecurity voor bouw en infra

Platforms voor projectmanagement, vergaderen via Zoom of Teams, BIM maar ook administratieve softwareprogramma's helpen ons om digitaal te werken. Maar werken we ook veilig digitaal? 

Wil jij meer informatie over de risico's van een hack? Of ben je geïnteresseerd in de juridische aspecten rondom cybercrime? 

Vanuit het project BRAINR (een initiatief van BuildinG, Bouwend Nederland en partners) ben je van harte uitgenodigd voor de bijeenkomst op 27 september, 15.00 - 17.00 uur bij BuildinG (Zernikelaan 17) in Groningen.

Het programma is als volgt:

15.00 uur Welkom

15.05 uur Basics over cybersecurity i.s.m. het Digital Trust Center
Dennis Mollet van Bouwend Nederland vertelt ons over de keerzijde van digitalisering. Digitalisering maakt het werk makkelijker en vaak ook leuker, maar brengt ook risico's met zich mee. Cybersecurity is een maatschappelijk probleem dat ook de bouw- en infrasector raakt. Steeds vaker maken onze leden melding van computercriminaliteit. Geen reden om te stoppen met digitalisering, wel aanleiding om online veiligheid in de organisatie op orde te brengen. 

15.25 uur Lezing van IT- security specialist Jochen den Ouden
Jochen den Ouden heeft een informatica achtergrond. Deze heeft hij ingezet in diverse functies bij IT-organisaties. Daarna is hij docent geworden aan Stenden Hogeschool, alwaar hij zich heeft gespecialiseerd in Ethical Hacking en Privacy. Jochen vertelt een verhaal over de onmogelijkheid van perfecte informatiebeveiliging en over de kansen die ontstaan als mensen zich bewust worden van risico’s. Jochen maakt als sociale IT’er lastige onderwerpen als cybersecurity begrijpbaar. Het resultaat van zijn bijdrage is dat Security awareness gaat leven bij alle lagen van de organisatie.

15.55 uur Pauze

16.10 uur Programma Cybersecurity Noord-Nederland
Om uitdagingen rondom cybersecurity het hoofd te kunnen bieden, ging het Programma CyberSecurity Noord-Nederland van start: een samenwerking tussen de overheid en noordelijke kennisinstellingen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG, penvoerder van het programma), Noorderpoort en Hanzehogeschool Groningen en de Stichting Cyber Security Centrum Noord Nederland. Het programma uit het noorden zich op mkb’ers in de breedste zin en met welke handreikingen zij hun digitale veiligheid kunnen verbeteren. 

16.20 uur Workshopsessies
Maak een keuze uit een juridische pubquiz of een workshop verzorgd door IT- security specialist Jochen den Ouden. 

16.50 uur NHL Stenden - Marcel Jonker (expertisecentrum Cybersafety en IT-security)
Marcel Jonker is projectmanager van het Expertisecentrum Cybersafety en IT-security bij NHL Stenden Hogeschool. Mens en technologie samen laten functioneren; een ultiem doel, waaraan hij graag werkt en zijn kennis als afsluiter van het programma met ons zal delen. 

17.00 uur Afsluiting en borrel