POM op locatie

Omgevingsmanagement Prinses Ariane Windpark

22 september 2021

12.30 -17.00 uur

Wandelstartpunt Robbenoordbos, Sluitgatweg, 1771 MH Wieringerwerf

 


Inhoud

Vattenfall heeft samen met netbeheerder Liander in de Wieringermeer het grootste windpark op land in Nederland gerealiseerd. Dit was een ingrijpend project voor de polder.

Een korte schets van de situatie: een polder (en bos) vol windturbines, kabeltracés dwars door boerenpercelen, onder sloten en kanalen, landweggetjes, provinciale wegen en rijkswegen, vier verschillende aannemers tegelijk aan het werk, de aanwezigheid van datacenters en kassencomplexen, gewiekste agrariërs, bezorgde omwonenden, en als kers op de taart ook nog de nodige media aandacht. Dit is een cocktail waarbinnen gedegen omgevingsmanagement van groot belang is. Dat is helaas niet altijd even soepel gegaan, en er zijn de nodige harde lessen geleerd. Hoe kan dit in de toekomst beter?

De energietransitie is een urgente en gigantische internationale opgave, die in ons dichtbevolkte land met 17 miljoen experts niet altijd even gemakkelijk te vervullen is. Om fossiele energie definitief achter ons te laten is nog veel werk te verzetten. Vattenfall als energieleverancier neemt deze opgave heel serieus, en heeft zich volledig gecommitteerd om zo snel mogelijk volledig fossielvrij te worden. Eén van de projecten die hieraan een grote bijdrage moet leveren is het Prinses Ariane Windpark.

Dit is het grootste windpark op land van Nederland. De voorbereidingen begonnen al in 2010, en na een lange ontwikkeltijd is het tussen 2019 en 2021 eindelijk gerealiseerd. Het windpark bestaat uit 99 turbines van Vattenfall en ECN. De turbines zijn door Liander aangesloten op het hoofdnet, waarvoor ruim 800 km aan kabels zijn aangelegd en zo’n 3 miljoen kuub grond is verzet. Het ontwikkelen en realiseren van een project van dergelijke omvang is op zichzelf al een hele opgave. Maar door gebrek aan ervaring met dergelijke integrale projecten bij zowel Vattenfall als Liander is zeker niet alles direct op rolletjes gegaan. Tijden deze bijeenkomst willen we wat van onze ervaringen delen, vertellen wat we hiervan geleerd hebben, en jullie als deelnemers laten meedenken over hoe jullie bepaalde situaties zouden hebben aangepakt.

Programma

Vanaf de ingang van het Robbenoordbos maken we een wandeling door het bos, waar meerdere  turbines bovenuit torenen. Dit is een mooie plek waar al meteen een discussiepunt beschikbaar is. Afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen en de hoeveelheid aanwezigen, breken we de groep op zodat we verschillende discussiegroepjes creëren. Eventueel is het na deze eerste wandeling nog mogelijk om een andere locatie van het windpark te bezoeken en daar op de situatie te reflecteren.

Bij slecht weer ontmoeten we elkaar in het gebouw van Vattenfall O&M in Slootdorp. Er is daar voldoende ruimte om afstand te houden. In dat geval zullen we een plenaire discussie op gang proberen te brengen, waarbij een aantal scenario’s voorleggen en hier een gesprek over openen.

Praktische informatie

OV niet praktisch aanwezig. Wel parkeergelegenheid bij bovengenoemde adressen.

Organisatie van de dag

Vattenfall: Martijn van Berlo

 

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren