Boeklancering | Wie orde zaait zal chaos oogsten | 13 juni 2022

Succesvol ondernemen: hoe doe je dat? Er zijn boeken vol methoden en technieken, systemen en procedures die de ondernemer kan toepassen. Maar is een onderneming daar bij gebaat?

Prof. Dr. Walter Baets is o.a. lector Values Based Leadership bij Kenniscentrum Business Innovation (Hogeschool Rotterdam). Zijn onderzoek richt zich op de wijze waarop ondernemers en managers in het (grotere) mkb hun eigen normen en waarden méér kunnen inzetten om hun organisaties te vernieuwen en maatschappelijke impact te realiseren.

In 2002 kwam de eerste versie uit van het boek Wie orde zaait zal chaos oogsten. Twintig jaar later is dit onderwerp nog altijd actueel. Tijd voor een hernieuwde versie van het boek!

 

"De westerse manier van denken en organiseren is erg mechanistisch, bureaucratisch en hiërarchisch. Er is een grote drang om te controleren en winst te maken. Alles zit gevat in regels en procedures en die worden soms een doel op zich, waarbij we vergeten waarom ze ook alweer waren ingesteld. Dit boek benadrukt de potentie van het individu. Medewerkers zijn allemaal evenveel waard en beslissen samen over de koers van het bedrijf." Sebastiaan Kramer van Hul le Kes, in de gouden leestip op nu.nl 
 

Zinvol ondernemen met impact en verantwoordelijkheid

Tijdens deze boekpresentatie geeft Walter zijn kijk op ons organisatie (en management) denken. We moeten volgens hem naar meer systeemdenken, de problemen bekijken binnen hun ruimer kader. We hebben niet onmiddellijk weer een nieuwe skill-set nodig, we moeten ons gemakkelijk voelen in die complexe wereld; we hebben een nieuwe kijk op de werking van bedrijven nodig.

Daar is moed voor nodig.  Moed om de status quo van jaren ter discussie te stellen; moed om te verkennen wat kan maar vooral wat het voor ieder van ons kan betekenen; moed om exponentiele technologie te gebruiken met positieve impact; moed om te innoveren; moed om je pad al wandelende te creëren. En dan moet er niets, maar dan kan alles.