POM themabijeenkomst

Bouwstofwijzer – Bouwstof detecteren, reguleren en verminderen

22 juni 2022

13.00 -17.00 uur

Connected Worlds b.v.,  Hagenweg 3C,  4131LX  Vianen

 


Inhoud

In 2021 heeft Connected Worlds in samenwerking met Rijkswaterstaat en gemeenten het programma Bouwstofwijzer uitgevoerd. Doel van het programma was om te onderzoeken of bouwstof tijdens bouwwerkzaamheden te detecteren en te reguleren is, waarbij er naar gestreefd wordt om overlast en gezondheidsrisico’s voor omwonenden te verminderen. Er is actief samengewerkt met de gemeenten, een aannemer, een sloper  en een onderzoeksbureau om professionele luchtkwaliteitsmetingen te verrichten en te analyseren rond de bouwplaats. Daarnaast zijn enthousiaste buurtbewoners betrokken geweest door middel van zelfgemaakte meetkitjes waarmee ze bouwstof konden meten.

Bouwstof kan gevaarlijke stoffen bevatten, zoals fijnstof en kwartsstof. Burgers worden steeds mondiger en eisen steeds vaker actief een gezonde leefomgeving. Per jaar sterven meer dan 300.000 Europeanen aan de gevolgen van fijnstof, dus reden genoeg voor een goede discussie op dit vlak. In het Bouwbesluit staat daarnaast beschreven dat verspreiding van bouwstof voorkomen dient te worden, maar is dit überhaupt wel mogelijk?

Connected Worlds zal je meenemen in de bevindingen die zij tot nu toe hebben gedaan. Daarna zal er samen met omgevingsmanagers een discussie worden gevoerd over hoe we kunnen voorkomen dat ingegrepen moet worden door handhaving met alle gevolgen van dien. Hoe zorgen we dat Stofhinder geen nationaal PFAS en Stikstof dossier wordt? Hoe kan omgevingsmanagement hier bij helpen?

Programma

13:00-13:30     Inloop + koffie
13:30-13:45    Welkom
13:45-14:45    Bouwstofwijzer – Doel, resultaten, lessons learned.
14:45-15:00    Koffie pauze
15:00-16:30    Discussie: Hoe kunnen we beter om gaan met Bouwstof?

Organisatie van de dag

Bart Broekhoven – Dag voorzitter, Projectmanager – Connected Worlds
Hans Nouwens – Programmamanager Bouwstofwijzer – Connected Worlds
Irene Portier – Project Manager Bouwstofwijzer – Connected Worlds

 

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren