POM lunchwebinar

Mobiliteit en stakeholder management bij de Dutch Grand Prix

18 april 2023

12.00 -13.00 uur

 

 

Inhoud

 

Tijdens de lunchbijeenkomst krijg je aan de hand van de Dutch Grand Prix inzicht in hoe je de mobiliteitsopgave rondom een evenement het beste kunt aanpakken van planvorming tot realisatie. Welke stakeholders kom je tegen? Maar ook ‘hoe je de visie en ambitie kunt neerzetten in de aanpak.’ Deelnemers worden meegenomen in de keuzes die zijn gemaakt in de opgave Zandvoort veilig en beheersbaar te maken voor publiek en bewoners. Een combinatie van verkeersmanagement en stakeholdermanagement ten top.


Duurzaamheid
Vanuit een droomambitie is de gewenste verdeling van de verplaatsingen van personen en vervoerwijzen (modal split) doorgedacht. Duurzaamheid heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. ‘Duurzaamheid kun je goed tot uitdrukking brengen in mobiliteit.’ De  Dutch Grand Prix heeft de ambitie om de groenste Formule1 te worden van de kalender. Hoe krijg je al deze bezoekers met een alternatief voor de auto naar een evenement? Roy Hirs laat weten: ‘wij hebben gekeken naar hoe de fiets en het openbaar vervoer concurrerend wordt aan de auto.’ Een belangrijke factor die speelt bij de beïnvloeding van het publiek is geld. Je kunt gratis op afstand parkeren met de auto, maar een ticket voor de pendelbus kost evenveel als een treinticket Maastricht – Zandvoort. En met de trein stap je voor het circuit uit. In de reisbeleving ontstaat dan een ander beeld.’
‘De bezoeker is flexibeler dan je denkt.’ Om de bezoeker tegemoet te komen zijn er allerlei alternatieven voor de auto aangeboden. Zo is er ingezet op meerdere Park & Bike plaatsen en fietsenstallingen met bekende circuit namen om aan te sluiten op de beleving van het evenement in een eerdere fase van de customer journey. Bij de Park & Bike kunnen mensen de auto neerzetten en de rest van de reis vervolgen op een eigen of een gehuurde (elektronische)fiets. Daar is door 3.500 man gebruik van gemaakt.


Voor wie?
Deze lunchbijeenkomst draait om anders denken en is voor zowel verkeersmanagers, omgevingsmanagers als vergunningencoördinatoren/verleners.  ‘De gemeenten moeten uiteindelijk een vergunning verlenen, zij moeten een denkomslag maken. Bij de Formule1 dacht iedereen dat het niet ging werken. Iedereen was sceptisch over dat het overgrote deel van de bezoekers met de fiets zouden komen. Als vergunningverlener moet je dingen mogelijk maken en over de gebaande paden heen durven te stappen.’ Ook organisatoren van verschillende type evenementen kunnen hun voordeel doen met deze lunchbijeenkomst. ‘Durf te (blijven) geloven in je visie en laat je niet van de wijs brengen.’ Roy Hirs nodigt iedereen die de lunchbijeenkomst zal volgen uit eens aan de andere kant van de tafel plaats te nemen. ‘Dan kom je pas ergens!’.

 

Door wie?

In 2020 stond de eerste Grand Prix in Nederland weer op de agenda. Voor het eerst sinds 36 jaar zou het grootste autosportevenement van de wereld weer terugkomen naar de duinen van Zandvoort. De eerste editie vond echter pas in 2021 plaats, doordat Covid-19 roet in het eten gooide.
Vanaf 2020 is Roy Hirs als manager Mobiliteit verbonden aan de Dutch Grand Prix. In zijn rol is hij niet alleen verantwoordelijk voor de mobiliteit, maar ook voor het hele omgevingsmanagement. Zijn werkveld strekt zich uit van Beverwijk tot Noordwijk en van de Noordzee tot en met Amsterdam. Naast contact met wegbeheerders, stemt hij af met diverse afdelingen binnen de gemeenten, nood- en hulpdiensten, maar ook met ondernemers, belangenorganisaties, verenigingen en noem maar op.

 

Roy Hirs

 

In de sessie neemt Roy jullie enerzijds mee in de opzet van het mobiliteitsplan, maar ook in de wijze waarop het stakeholdermanagement wordt vorm gegeven. Stakeholdermanagement waarbij continu wordt gedifferentieerd naar plaats, tijd en impact.

Praktische informatie

In de week voor de webinar wordt de link voor de webinar naar je toegestuurd.

Organisatie van de dag

Roy Hirs – Hirs Advies

 

 

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren