Deelsessies in ronde 2
Het middagprogramma van de Dag van de Publieke Dienstverlening bestaat uit deelsessies. Deze sessies zijn gericht op de complexiteit voor uitvoering, burgers en ondernemers hanteerbaarder te maken. Hieronder vindt u een overzicht van de sessies die u in ronde 2 kunt bijwonen.
Tijdens de Dag van de Publieke Dienstverlening is bij alle programmaonderdelen de
Chatham House Rule van kracht.*
LET OP: Indien u in ronde 1 gekozen heeft voor de VDP-sessie 'AI en Dienstverlening', kunt u geen keus maken uit de onderstaande sessies. De VDP-sessie beslaat namelijk een tijdsblok van beide ronden.
De schuldenaanpak: versneld van idee naar uitvoering
Deze workshop wordt verzorgd door het ministerie van Financiën, dienst Toeslagen
Om gedupeerde ouders een nieuwe start te geven, was het nodig een oplossing te vinden voor de schuldenlast waaronder een deel van de ouders gebukt ging. De ouders, maatschappij en de Kamer vroegen om een snelle oplossing. Maar het oplossen van schulden bij private partijen was onontgonnen terrein voor de overheid. Om in korte tijd een oplossing te vinden die gedragen werd door de ouders en de belangrijkste partijen is gewerkt met nieuwe werkvormen en een onorthodoxe aanpak. Deze aanpak is doelmatig, rechtmatig en uitvoerbaar. We delen graag de lessen die we hebben geleerd en gaan in gesprek over of en hoe deze lessen breder kunnen worden toegepast. Gespreksleider is Ernestine Roeters van Lennep.
Proactieve dienstverlening, ongebruikte regelingen en modernisering
Deze workshop wordt verzorgd door het ministerie van SZW
Door gegevens uit te wisselen en te verwerken kan de overheid burgers helpen bij geldzorgen, armoede en schulden. SZW wil stimuleren dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft. Wat weten we over het niet-gebruik van socialezekerheidregelingen? Hoe proactief mag de overheid naar burgers toe zijn om niet-gebruik van regelingen te voorkomen? In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over deze en andere vragen rondom het uitwisselen van gegevens.
Internationale vergelijking, laat je inspireren door andere landen
Deze sessie wordt verzorgd door Staat van de Uitvoering
In de ‘Staat Special 2023’ wordt een aantal succesvolle praktijkvoorbeelden uit andere landen beschreven. Deelnemers gaan met Siwert de Groot en Frans van Dongen dieper in op deze cases, die een bron van inspiratie vormen voor het oplossen van knelpunten zoals gesignaleerd in de Staat van de Uitvoering. Een belangrijk criterium daarbij is de bijdrage van de voorbeelden aan het verminderen of voorkomen van complexiteit. Wat zijn de prestaties van de overheid in andere landen? Hoe is het daar met het vertrouwen in de overheid gesteld? Wat zijn de verklaringen voor verschillen en wat kunnen wij daarvan leren?
Participatie bij omgevingsvraagstukken
Deze sessie wordt verzorgd het ministerie van IenW en Rijkswaterstaat
Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) voert de grootste dijkversterkingsoperatie uit sinds de Deltawerken. Tot 2050 versterken ze 1500 kilometer dijken en 400 sluizen en gemalen. Dijkversterkingsprojecten hebben veel impact op de omgeving. Tijdens de verschillende fases van een dijkversterkingsproject is het belangrijk de omgeving erbij te betrekken. Dit zorgt voor een goed ontwerp en draagvlak. Hierdoor voorkom je vertraging en onvoorziene uitgaven. Participatie is daarom een belangrijk thema binnen de projecten. Maar hoe zorg je er nu voor dat de omgeving zich betrokken voelt bij het project? Harm Rinkel, senior adviseur bij het HWBP neemt je aan de hand van een concrete casus mee in hoe participatie vorm krijgt en wat voor lessen we daaruit kunnen leren.
Al je betalingsverplichtingen in één overzicht: het Vorderingenoverzicht Rijk
Deze sessie wordt verzorgd door het ministerie van JenV en CJIB (namens Clustering Rijksincasso)
In het programma Clustering Rijksincasso (CRI) werken overheidsorganisaties samen om mensen met betalingsproblemen daar waar mogelijk te ondersteunen en ontzorgen. We doen dat door een bijdrage te leveren aan het voorkomen van schulden of het (onnodig) oplopen daarvan. Mensen missen vaak overzicht en inzicht in hun (betalings-)verplichtingen. Zij worden geconfronteerd met verschillende vorderingen van verschillende overheidsinstanties. Dat geldt voor heel veel burgers van Nederland, maar al helemaal voor mensen met schulden. Het Vorderingsoverzicht Rijk biedt alle burgers van Nederland op een eenvoudige, snelle en veilige manier een overzicht van hun actuele betalingsverplichtingen bij overheidsorganisaties. Mensen kunnen op basis van dit inzicht indien gewenst direct zelf actie (laten) ondernemen vanuit het overzicht, met de perspectieven die hen daar worden geboden.
Kloofdichters: ervaringskennis binnen (en buiten) het systeem benutten
Deze workshop wordt verzorgd door Spreidstandburgers
Wat hebben mensen in armoede nodig van de overheid? Of mensen die te maken hebben met de GGZ, of het toeslagenschandaal? Alleen mensen die hier zelf ervaring mee hebben, kunnen deze vraag beantwoorden. Ervaringskennis uit de leefwereld meenemen in beleidsontwikkeling is essentieel om maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden. Maar hoe doen we dat; hoe kunnen we kloof tussen de leefwereld en systeemwereld dichten? Het goede nieuws is dat er veel mensen met ervaringskennis al werkzaam zijn binnen het systeem. Deze ‘spreidstandburgers’ kennen twee werelden: ze snappen de taal van het systeem maar ook de taal en praktische realiteit van bijvoorbeeld dakloosheid, verslaving of jeugdzorg. In deze sessie nemen Alyssa Brinkhof en Patricia Dinkela je mee in het verhaal over hoe deze ervaringskennis verder benut kan worden.
Herstel van vertrouwen: feedbackmanagement als sleutel
Deze workshop wordt verzorgd door Staat van de Uitvoering
Door kwesties zoals de Toeslagenaffaire en de aardbevingsproblematiek in Groningen ligt de publieke dienstverlening onder een vergrootglas. Het openstaan voor de stem van de burger is essentieel voor toegankelijke en goede dienstverlening. Tegelijk hebben de genoemde kwesties in de afgelopen jaren laten zien dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Hoewel er tegenwoordig allerlei goede voorbeelden en slimme innovaties zijn, worstelen veel publieke organisaties ermee om ‘van nature’ klantbewust te handelen. Waar lopen zij tegenaan, wat zijn belangrijke succesfactoren en wat kunnen zij op korte termijn doen om het vertrouwen terug te winnen? Twee voorbeelden uit de landelijke en lokale uitvoeringspraktijk laten zien welke stappen gezet worden om tot een menselijkere overheid te komen. Het UWV vertelt over hoe zij leren van klantsignalen en de menselijke maat centraal stellen. Gemeente Rotterdam laat ons zien hoe zij met behulp van data-science op wijkniveau inzicht hebben in de belangrijkste klantsignalen en complimenten van buurtbewoners.
Hoe de blik van buiten naar binnen bijdraagt aan effectievere wetten
Deze workshop wordt verzorgd door de VNG en het ministerie van SZW
Wanneer je de uitvoering vroeg en goed betrekt, kunnen landelijke regelingen veel effect sorteren. We zoomen in op het voorbeeld van de TOZO, waar in multidisciplinaire teams aan een uitvoerbare wet is gewerkt door gemeentelijke professionals met hun kennis van de uitvoering, samen met partners (ICT-leveranciers van gemeenten) en belangenverenigingen van ondernemers. In deze sessie begeleidt Jaap Sleifer, Nora Otto en Yvonne Wijnands ons om aan de hand van de invoering van de TOZO te leren hoe inwoners, ondernemers en professionals van gemeenten zijn betrokken bij nieuwe wetgeving. We gaan in gesprek over het belang van het inwoners- en ondernemersperspectief bij nieuw beleid en het in kaart brengen van uitvoerbaarheid (via de Uitvoeringstoets). Welke ervaringen heb jezelf of heeft jouw organisatie met het betrekken van inwoners, ondernemers en andere partners in de ‘leefwereld’? Wat is er nodig om de uitvoering van wetten te verbeteren? Heb jij goede voorbeelden waar anderen van kunnen leren?
Mensenrechten en AI
Deze workshop wordt verzorgd door Rijks ICT Gilde
Veel overheidsorganisaties werken met algoritmen die invloed hebben op de publieke dienstverlening, die daardoor directe impact kunnen hebben op mensenlevens en een groot effect op het vertrouwen van burgers. Daarom is aandacht voor de ethische consequenties van algoritmen óntzettend belangrijk. Wil je als organisatie toekomstbestendig zijn én voorbereiden op nieuwe regelgeving, dan moet je aan de slag met de ethiek achter je algoritmen.
De Tweede Kamer wil een Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) verplicht stellen voor het gebruik van AI door de overheid. Zo’n IAMA helpt risico’s voor mensenrechten bij de inzet van algoritmen in kaart brengen en passende maatregelen te nemen. De IAMA helpt organisaties om data-ethiek goed toe te passen. Dat houdt in: kritische afwegingen maken tussen wat technisch kan, juridisch mag en ethisch wenselijk is. Een complexe, sterk context-afhankelijke opgave. Vaak wordt deze uitbesteed, terwijl het juist voor overheidsorganisaties enorm waardevol is om de IAMA zelf uit te voeren. In deze workshop bespreken we onder begeleiding van Willy Tadema en Joost van der Burgt van het Rijks ICT Gilde hoe de toets kan worden toegepast en het bewustzijn rondom data-ethiek in een organisatie vergroot. Het is een goede eerste stap naar verantwoord gebruik van algoritmen: ethisch handelen leer je niet uit een boekje, je leert het door te doen.
* Wanneer een vergadering, of een deel daarvan, wordt gehouden onder de Chatham House Rule zijn de deelnemers vrij om de ontvangen informatie te gebruiken, maar noch de identiteit noch de connectie van de spreker(s), noch die van een andere deelnemer, mag worden onthuld.
The Chatham House Rule is bedoeld om de publieke discussie over standpunten tijdens een vergadering te bevorderen, maar zonder deze standpunten toe te schrijven aan een individu of organisatie. Het is een basisprincipe dat de vertrouwelijkheid van de bron van de verkregen informatie tijdens een vergadering regelt en u in staat stelt u uit te spreken als individu, om van gedachten te wisselen die misschien niet die van uw organisaties uitdrukken, en moedigt de vrije discussie aan.
Dag van de Publieke Dienstverlening 2023
Dag van de Publieke Dienstverlening 2023dpd@minszw.nl
Dag van de Publieke Dienstverlening 2023dpd@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/144038/subscribe
2023-06-22
2023-06-22
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Dag van de Publieke Dienstverlening 2023Dag van de Publieke Dienstverlening 20230.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
The Hague Conference Center New BabylonThe Hague Conference Center New BabylonAnna van Buerenplein 29 2595 DA Den Haag Nederland