Ontwerp een tilrobot, of een bed waarmee we een patiënt kunnen wegen. Ja hoor, dat kunnen ingenieurs wel, maar voor je het weet staan die oplossingen in een hoekje stof te vangen. In dit TU Delft Health College vertellen een verplegingswetenschapper en een ingenieur je hoe robots wél een verschil kunnen (gaan) maken voor de zorgmedewerker. En daarmee voor de patiënt.

 

Verpleegkundigen weten prima hoe voor de patiënt te zorgen, ze komen er alleen steeds minder toe. En ook al kunnen ze tegenwoordig handen schudden en backflips maken, robots alleen gaan dat niet oplossen. Daarvoor is de zorgomgeving te complex en te dynamisch. Maar sámen, verbonden, komt er met robots extra leven in de zorg.

 

Over de schutting

Met haar 45 jaar ervaring heeft Monique van Dijk (Erasmus MC) een uitstekende kijk op de praktische problemen in de zorg. Tegelijkertijd heeft ze heel wat goedbedoelde technologische oplossingen – met data, automatisering en dus ook (slimme) robots – zien mislukken. Vaak door hele praktische oorzaken: te log, waar laten we het, hoe maken we het schoon. En als de robot het onverhoopt een keertje niet doet, dan is die oude vertrouwde weegschaal zo weer opgepoetst.

 

Weer een goedbedoelde robot over de schutting gooien gaat wat haar betreft dan ook niet helpen. “Verpleegkundigen heel nauw bij het ontwerp en de implementatie van zorgrobots betrekken, alleen zo komen we tot meer mensenhanden aan het bed.”

 

Onderdompelen

Laat dat nu precies zijn hoe David Abbink (TU Delft) met robotica de toekomst van fysiek werk in de zorg wil gaan vormgeven. Dus niet van achter een bureau op de universiteit maar met op bezoek komen, luisteren, onderdompelen in de organisatie, de problemen op de werkvloer in al hun complexiteit begrijpen. Dat doet hij dan ook niet alleen, maar met een heel team van psychologen, ontwerpers, antropologen, organisatiedeskundigen en, als allerbelangrijkste, de verpleegkundigen zelf.

 

En dan zo snel mogelijk met een half-af prototype robot de werkvloer op, testen met acteurs, en weer heel goed kijken en luisteren hoe die robot het werk voor de verpleegkundigen nóg aantrekkelijker kan maken.

 

Sneak preview

Hoe die volgende generatie zorgrobots er uiteindelijk uit komt te zien, en welke problemen ze oplossen? Geen idee, maar de weg ernaar toe is minstens net zo interessant!

 

Kom op 8 juni om 19.00 uur naar het DHI Health College “Operatie geslaagd, zorgrobot overleden?” in de aula van de TU Delft.

Uw gastvrouw deze avond is Desiree Hoving.