Inhoud sessies ronde 1:

Help, mijn kleuter is weggelopen!’ Over kwaliteit versus continuïteit in 

de kinderopvang.

Job Wieles

Huiskamer D9

De kwaliteit en veiligheid van de kinderopvang staan  onder
 druk door het personeelstekort. Er verschijnen berichten in de media over ernstige incidenten, en steeds meer kinderopvanglocaties moeten (tijdelijk) hun deuren sluiten. In deze sessie leer je meer over veiligheid in de kinderopvang: hoe ging het mis in het verleden en wat doen we allemaal al om dat nogmaals te voorkomen? En vragen we jou om mee te denken over het dilemma waar het personeelstekort ons voor stelt: kwaliteit of continuïteit in de kinderopvang? We gaan je vragen een keuze te maken bij diverse dilemma’s, waar ook andere sectoren binnen de overheid mee te maken hebben.

 

‘Onderhandelen in Brussel: een akkoord (?) op de platformwerkrichtlijn

Johan van Rijn

Huiskamer D14

Tijdens de EPSCO-Raad van 12 juni 2023 is besloten over het lot van de platformwerkrichtlijn. Deze richtlijn beoogt de werkomstandigheden van platformwerkers, zoals koeriers en chauffeurs die via een app werken, te verbeteren. De onderhandelingen bleven tot het laatste moment spannend op dit politiek gevoelige dossier. Johan van Rijn - van de SZW-sectie op de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de EU – zal een tipje van de sluier oplichten over de lastige onderhandelingen die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden.

 

Grip op arbeidsmigratie

Sanne Smit & Martin Slaats

Huiskamer D12

Een veelgehoorde wens in politiek en samenleving is om
 meer ‘grip’ te krijgen op (arbeids)migratie. Maar wat komt er allemaal kijken bij die wens en tegen welke vraagstukken loop je dan op? En betekent grip vooral minder arbeidsmigranten of kan je ook op andere wijzen grip krijgen? Op D12 staan Sanne Smit en Martin Slaats voor je klaar met antwoorden op deze vragen!

 

Strategische opgaven en hoe we voorbereid zijn op een volgende kabinetsperiode

Marloes Voltman

Huiskamer D13

SZW heeft de ambitie strategisch te werken. We willen
over kabinetsperiodes heen klaar staan om ons beleid en de uitvoering daarvan aan te passen aan ontwikkelingen in de samenleving. Zo hebben we bijvoorbeeld al een strategische kennisagenda, een strategische evaluatieagenda en staan in Den Haag bekend om onze voorbereiding van verkiezingen en formaties. In een strategische bestuursraad op 23 juni gaan we identificeren wat SZW nodig heeft om richting de TK-verkiezingen op onze voornaamste opgaven inhoudelijk goed voorbereid te zijn. We willen daartoe 1) identificeren wat de grote thema’s de komende kabinetsperiode gaan worden, 2) in beeld brengen welke beleidsinformatie we op die thema’s (nodig) hebben, en 3) bepalen welke informatie we tot begin 2024 we nog boven tafel kunnen krijgen. Zodat we dat laatste snel in gang kunnen zetten. In de sessie op 15 juni zullen we presenteren waar we staan en horen we graag jullie input hiervoor!

 

Uitzendcao

Belkiz Tukus & Vivièn Raterink

Huiskamer D8

Op dit moment heeft UAW het avv-verzoek van de
 uitzendcao in behandeling. Er is om deze cao altijd veel te doen. Belkiz Tukus en Vivièn Raterink zullen context schetsen over deze branche en vertellen over de perikelen van de afgelopen jaren en hetgeen nu speelt. Zo speelt er nog een langslepende rechtszaak tussen SZW en DPA over het weigeren van een dispensatieverzoek. De Raad van State is aan zet om hier een uitspraak over te doen. Ook twee recente uitspraken hebben invloed op de avv-toets. Het gaat om de uitspraak van de Hoge Raad over het uitzendbeding en ziekte en de uitspraak van het Hof van Justitie EU over gelijke beloning van uitzendkrachten uit december 2022. Deze laatste uitspraak zien we nu weer terug in het wetvoorstel regulering flexcontracten maar moeten wij al meenemen in onze beoordeling voordat dit wetgeving is. Het werk van UAW/CAV heeft veel links met actuele beleidsonderwerpen en wet- en regelgevingstrajecten.

 

DPIA - Besluit gegevensverstrekking voor keuzebegeleiding 

Lisa Fung

Huiskamer D11

De AVG bestaat op 25 mei 2023 alweer 5 jaar. Wat weet
 jij inmiddels van privacy? En weet je wat de privacywetgeving betekent voor jouw werk als beleidsmedewerker? Toets jouw kennis met de Kahoot quiz, waarmee uiteraard een prijs te behalen valt voor de winnaar! Ook vertellen twee beleidsmedewerkers over hun ervaringen met privacy in hun dagelijkse werkzaamheden