Met slimme circulaire systemen in stapjes radicaal digitaal circulair worden' 

Openbare les van lector Ton van Kollenburg

 

 

Je bent van harte uitgenodigd voor de Openbare Les van Ton van Kollenburg op donderdag 30 november. Na een inleiding en paneldiscussie presenteert Ton zijn onderzoeksagenda in het auditorium.

Om materialen en energie op een circulaire manier te gebruiken is een radicale wijziging nodig in de strategie van bedrijven. Ook vragen circulaire systemen meer informatie. Ton richt zich op de vraag: hoe kunnen bedrijven daar stapsgewijs naar toe te bewegen? En vooral, hoe zorg je dat je informatie slim inzet, zonder dat het onbedoelde averechtse effecten heeft?


Balans tussen digitaal en circulair bij een ambitieuze veranderopgave

 

Materiaaltekorten dwingen ons slimmer en meer circulair te werken. Dat wordt versterkt door de energietransitie en de noodzakelijke digitalisering. Circulaire ketens zijn complexer dan de bestaande lineaire en vragen informatie over bijvoorbeeld de locatie of samenstelling van producten. Daarvoor is digitalisering onontbeerlijk, maar dat leidt weer tot materiaalbehoefte en dat roept om slim en efficiënt gebruik van data en digitale technologieën. 

 

Digitalisering vraagt om investeringen, groei en een adaptieve benadering, terwijl circulariteit juist gebaat is bij sturing op beperking en gezien de noodzaak: radicale omslag. Hoe sluit dit op elkaar aan en hoe kunnen organisaties hiermee omgaan? Hoe zorg je dat je jouw radicale ambitie realiseert?

 


Lectoraat Slimme Circulaire Systemen

 

Ton van Kollenburg is lector Slimme Circulaire Systemen en helpt bedrijven al ruim drie decennia met continu verbeteren, waarin waardecreatie en respect voor de mens centraal staan. Hij onderzoekt bij Hogeschool Rotterdam de mogelijkheden om bedrijven en hogeschoolopleidingen duurzamer en meer circulair te maken. De inzet van digitalisering is hierbij een voorwaarde. Daarnaast is hij lector Impactvolle Waardeketens bij Avans Hogeschool en voorzitter van het lectorenplatform Circulaire Economie.

 

Programma & aanmelden

 

Rond 15.00 uur start in het auditorium van Hogeschool Rotterdam het programma met een drietal lezingen waarin digitalisering en circulariteit uit verschillende perspectieven worden belicht. Dat wordt afgesloten met de openbare les: ‘Met slimme circulaire systemen in stapjes radicaal digitaal circulair worden' 

 

 

 

Programma

 

  • 15:00 uur inloop

 

  • 15:30 uur openbare les Ton van Kollenburg, met in het panel Haiko Huvenaars en Tine Bakia.

 

  • 17:00 uur Borrel

Voorafgaand aan de openbare les wordt vanaf 11.00 uur een bijeenkomst georganiseerd door het Lectorenplatform Circulaire Economie, waarvan Ton voorzitter is. Aan bod komen businessmodellen, circulariteit en digitalisering. Wil je hierbij aanwezig zijn? Neem contact op met Ton: a.j.c.vankollenburg@hr.nl

Bekijk hier het intro filmpje van Ton

 

Algemeen

 

Datum: 30 november 2023 (vanaf 15:00 uur)

 

Locatie: auditorum, Hogeschool Rotterdam, Kralingse Zoom 91

 

Route en Parkeren HogeschoolRotterdam_KcBI.pdf

 

   

Aanmelden 

 

Ben jij aanwezig bij de openbare les van Ton? 

 

Meld je dan aan via onderstaande button.