Delft Home of Microbiology

In augustus 2023 is het 300 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek op 90-jarige leeftijd overleed na een leven vol verwondering, waarnemingen en ontdekkingen. Door zijn zelfgemaakte lenzen toonde hij een micro-universum dat nog niet eerder door een mens was gezien.

Deze tour geeft een inkijk in de tijdslijn van microbiologie in Delft, startend met ‘amateurwetenschapper’ Antoni van Leeuwenhoek, wiens ontdekkingen werden gepubliceerd bij de prestigieuze Royal Society in Londen.

Na de dood van Antoni van Leeuwenhoek in 1723 duurt het meer dan 150 jaar, voordat microbiologisch onderzoek terugkeert naar Delft. De bevlogen industrieel Jacques van Marken start in 1869 zijn ‘Nederlandse Gist en Spiritus Fabriek’ (NG&SF) in Delft. Hij is een man die open staat voor nieuwe ideeën, en met (bakkers)gist als zijn belangrijkste product besluit hij dat de productie kan worden verbeterd als hij iemand in dienst had die gisten en bacteriën begrijpt. In 1884 rekruteert hij een jonge botanicus die lesgeeft aan de Landbouwschool in Wageningen, Martinus Beijerinck, om het eerste industriële microbiologielaboratorium ter wereld te openen. Tien jaar lang werkt hij in dienst van de Gist om vervolgens hoogleraar Microbiologie aan de Polytechnische School te worden.

Praktisch:

  • De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is ongeveer 5 km
  • Gids: Jan van der Mast, Mariëlle van Mourik Broekman en Filine Cordesius (afhankelijk van beschikbaarheid)
  • Start: bij de Oostpoort in de binnenstad (verzamelpunt)
  • Eind: Nieuwelaan 1
  • Praktische schoenen zijn gewenst
  • Er is een maximum aan 15 deelnemers per rondleiding
  • Taal: Nederlands en Engels

Tourdata en aanmelden

Zie links boven de knop 'tour data en aanmelden'. Daar vind je de tour data en kun je je meteen aanmelden. De tour loopt van 2 augustus t/m 31 oktober 2023.

Tarief per deelnemer € 12,50

Annuleren van een tour is mogelijk en gaat via de bevestigingsmail. Wij brengen € 0,40 aan annuleringskosten per transactie in rekening.