LEZING


Wat is oud?

Leeftijdsafhankelijke veranderingen in het geheugen

 

DO 2 NOVEMBER, 20.00 UUR

Aula Minderbroedersberg 4-6

 

Prof. dr. Douwe Draaisma

Emeritus hoogleraar geschiedenis van de psychologie, Rijksuniversiteit Groningen

 

Op de schaal van een gemiddeld mensenleven zijn we tegenwoordig relatief kort jong en behoorlijk lang oud. Het is dan van belang meer te weten over hoe ons geheugen zich in die levensfase gedraagt. Wat doet ouder worden met ons geheugen? Sommige functies, zoals het onthouden van namen, op woorden kunnen komen en concentratie, beginnen merkbaar achteruit te gaan.

 

In deze lezing gaat Douwe Draaisma in op de eigenaardigheden van het autobiografisch geheugen op leeftijd. Waarom vergeten we? Komt er inderdaad meer naar boven uit onze jeugd als we op leeftijd zijn? Wordt het geheugen onbetrouwbaarder naarmate we ouder worden? Kunnen we het geheugen trainen?

 

Douwe Draaisma is bekend van vele boeken, onder andere De dromenwever en De man die zijn hoofd verloor. Over het autobiografisch geheugen verschenen in de afgelopen twintig jaar tot nu toe vier boeken, waarvan Als mijn geheugen me niet bedriegt uit 2016 het meest recente is.

 

Deze lezing wordt georganiseerd samen met Fotomuseum aan het Vrijthof in aansluiting op de tentoonstelling Morgen gaat het beter, honderdjarigen gefotografeerd door presentator Humberto Tan.

 

 

REGISTRATIE: WWW.MAASTRICHTUNIVERSITY.NL/SG

 

 

 

 

02 november 2023

20:00 - 21:30