GESPREK

Kunstenaar ontmoet wetenschapper #1: Vrouwenrechten

ZO 12 NOVEMBER, 14.00 UUR
Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique 250

Gesprek met:
Lydia Schouten is beeldend kunstenaar. Werk van haar hand is tot 21 januari 2024 te zien in de expositie A room of one’s own in het Bonnefanten.
Prof. dr. Renée Römkens was bijzonder hoogleraar gender gerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam en oud-directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.  


Vrouwenrechten zijn door de geschiedenis heen bevochten, niet op de laatste plaats dankzij de feministische golf die sinds de 19e eeuw door Europa spoelt. Het is ook een belangrijk thema in het werk van kunstenaar en videopionier Lydia Schouten, die in haar rijke oeuvre onder andere traditionele vrouwenrollen ter discussie stelt, naast thema’s als het seksualiseren van het vrouwenlichaam en geweld tegen vrouwen.

Emeritus-hoogleraar Renée Römkens geldt in Nederland als dé autoriteit op het gebied van geweld tegen vrouwen. Ze onderzocht als eerste in Nederland vrouwenmishandeling en seksueel geweld als schending van mensenrechten en publiceerde daarover sinds 1989. Römkens en Schouten zijn generatiegenoten en gelden allebei als brede schouders waarop generaties na hen staan in hun eigen vakgebied. Ze gaan met elkaar in gesprek over hun werk en onderzoeken samen wat wetenschap en kunst elkaar te vertellen hebben als het gaat over emancipatiestrijd in het algemeen en geweld tegen vrouwen in het bijzonder.

 

Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met het Bonnefantenmuseum www.bonnefanten.nl

 

 

 

12 november 2023

20:00 - 21:30