POM Themabijeenkomst

(incl. diner)

i.s.m. Lerend Platform Energie & Omgeving (LEO)

'De energiegemeenschap: bouwsteen van het energiesysteem van de toekomst'

4 oktober 2023

15:30 -20:00 uur

S-TEC, Teisterbantlaan 1a, 4001 TJ Tiel


Inhoud

In samenwerking met het Lerend platform Energie & Omgeving (LEO) gaat deze POM op Locatie dieper in op het fenomeen energiegemeenschappen.

Local 4 local, energy hubs, maar ook zorgcoöperaties en voedselbossen; energiegemeenschappen vragen om een ander organisatieprincipe dan we gewend zijn. Vraag en aanbod lokaal bij elkaar brengen, lokaal eigendom, nauwe betrokkenheid van alle stakeholders. Dat gaat een stuk verder dan het ontwikkelen van een wind- of zonproject met participatie van de omgeving. Hoe de opkomst van energiegemeenschappen doorwerkt in de rol- en taakopvatting van de leden van POM en LEO is een goed gesprek waard.

In de deze netwerkbijeenkomst wordt de opkomst van, en belangstelling voor, energiegemeenschappen in een bredere context geplaatst. Wat is het bestaansrecht van energiegemeenschappen? Wat betekent dit voor de rollen van marktpartijen, lokale overheden en coöperaties? Hoe werkt het in de praktijk met besluitvorming en eigendom? En – last but not least – wat betekent het voor de rol van de omgevingsmanager?

Ruud Schuurs, programmamanager van Platform LEO, leidt het plenaire programma dat o.a. bestaat uit een reflectie, panelgesprek en rondleiding.

Na de gezamenlijke maaltijd is er tijd voor verdiepende gesprekken in kleinere groepen.

Tip: op onze Landelijke Omgevingsmanagement Dag 2023 geven LEO en POM samen de workshop Peilen Samenwerking LEO – POM (workshop 3.12). In deze workshop willen we samen met de deelnemers de dialoog aangaan over de meerwaarde van mogelijke toekomstige samenwerking of gezamenlijke initiatieven. Op de gezamenlijke bijeenkomst van 4 oktober 2023 kun je alvast kennismaken met LEO!

 

Organisatie van de dag

POM en LEO

 

 

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren