LEZING

2e Kamer Verkiezingen: Hoeveel vertrouwen is er nog?

MA 13 NOV, 20:00

Minderbroedersberg 4-6

 

Dr. Joris Gijsenbergh

Senior onderzoeker bij de Kiesraad

 

Veel Nederlanders hebben vertrouwen in het verkiezingsproces. Toch neemt het wantrouwen in de politiek toe, zeker onder jongeren. In deze extra ingelaste lezing bespreekt Joris Gijsenbergh, onderzoeker bij de Kiesraad, hoe we het vertrouwen in onze verkiezingen in stand kunnen houden.

 

Welke processen, instanties en andere actoren hebben daar invloed op? Wat doet de Kiesraad om een eerlijk, transparant en controleerbaar verkiezingsproces te waarborgen? Wat betekent de opkomst van (grote) nieuwe partijen als de BBB en Nieuw Sociaal Contract voor het politieke bestuur van ons land? Wat betekent de versnippering van het politieke landschap voor de bestuurbaarheid de representativiteit? Na de lezing zal Joris Gijsenbergh de tijd nemen om vragen te beantwoorden.

 

Joris Gijsenbergh doet namens de Kiesraad onderzoek naar de ontwikkeling van de Nederlandse democratie, het kiesrecht en de verkiezingen.

 

_______

In het nieuws…

SG reflecteert op de actualiteit

 

Door de continue stroom aan nieuwsberichten die elke dag tot ons komt, zien we soms door de bomen het bos niet meer. Wat is waar, wat is niet waar? Wat is feit, wat is mening? Verandert je blik als je even een stapje achteruit doet en het nieuwsbericht in een breder perspectief plaatst?

 

Studium Generale biedt een programma dat tekst en uitleg geeft bij gebeurtenissen uit de actualiteit: In het nieuws. Een wetenschapper reflecteert hierbij op het nieuws en vertelt wat de laatste wetenschappelijke inzichten daarover zijn.

 

 

 

 

 

13 november 2023

20:00 - 21:30