LEZING
 

Het Nederlandse slavernijverleden

 

DO 1 FEBRUARI, 20.00 UUR

Aula, Minderbroedersberg 4-6

 

Dr. Karwan Fatah-Black

Universitair docent koloniale geschiedenis, Universiteit Leiden

 

Het slavernijverleden is een pijnlijk en onderbelicht onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. In onze geschiedenisboeken komt het (nog steeds) weinig aan bod. En inderdaad, wat weten we er nou daadwerkelijk van? Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en op de Caraïbische eilanden. Dat is 160 jaar geleden is. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt hier extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

 

Studium Generale doet dat met deze lezing. Slavernijhistoricus Karwan Fatah-Black gaat in op een aantal aspecten zoals het ontstaan en de geschiedenis van de slavernij en slavenhandel, de afschaffing en de emancipatie. Ook gaat hij in op de vraag in hoeverre het koloniale verleden doorwerkt in de denkpatronen van vandaag en op (het effect van) de slavernijexcuses van de overheid.

 

Karwan Fatah-Black is expert op het gebied van vroegmoderne globalisering en het Atlantische slavernijverleden. Hij publiceerde diverse boeken over slavernij en koloniaal bestuur. Recent onderzocht hij het slavernijverleden van De Nederlandsche Bank en de provincie Zuid-Holland. Fatah-Black is regelmatig in de media om actualiteit rond het koloniale verleden van Nederland te duiden.

 

 

 

 

01 februari 2024

20:00 - 21:30