Oorverdovende stilte;

Tinnitus begrijpen en verlichten

 

Het piept, bromt, fluit en ruist. Tinnitus houdt twee miljoen Nederlanders in zijn greep en drijft velen daarvan tot wanhoop. Het geluid maskeren, cognitieve gedragstherapie en zelfs gehoorimplantaten – het helpt allemaal maar weinig. Maar nu hebben wetenschappers van verschillende disciplines de handen ineengeslagen. Kunnen we met crowdscience en bio-elektronica tinnitus het zwijgen opleggen?

 

Nergens echt en toch overal, en alles overheersend. Tinnitus dus. Volgens de laatste klinische inzichten is tinnitus het gevolg van neuronen in het brein die niet de door hen verwachte informatie krijgen en dan maar spontaan signalen gaan afvuren. Bovendien doet er een heel netwerk aan neuronen aan mee dat zich over meerdere delen van de hersenen uitspreidt. Ingewikkelde materie die Dirk de Ridder, hoogleraar neurochirurgie en tinnitus-autoriteit, tot in de puntjes beheerst. En waar hij jullie in dit Health College graag over bijpraat.

 

Een vonkje hoop

Beter inzicht in tinnitus is natuurlijk nog maar het halve verhaal. We willen ook dat er een betere behandeling voor komt. Dat kán, met bio-elektronica. In tegenstelling tot traditionele medicijnen kun je daarmee heel gericht en actief op de signalering van neuronen ingrijpen. En tegelijk ook luisteren hoe de hersenen daar op reageren. Hoogleraar Bio-elektronica Wouter Serdijn vertelt over het meest vernuftige neurostimulatie-apparaat ter wereld dat vanaf januari 2024 klinisch getest wordt. ‘Deze technologie biedt tegelijk geluiden en kleine elektrische prikkels aan de hersens aan, waardoor ze leren om de piep of brom te doen verdwijnen.’

 

TinnitusHouse

En dan zijn er nog de twee miljoen Nederlanders met tinnitus. Misschien ben jij er een van. Joop van Gent vertelt over het project TinnitusHouse, waarin crowdscience – het vergelijken van eigenschappen van duizenden patiënten – hèt verschil kan maken; voor jezelf, voor anderen, en als wegwijzer voor verder onderzoek naar een effectieve behandeling van tinnitus.

Eén iemand van de twee miljoen die deze avond in ieder geval zijn stem laat horen is Robbert Henk Reijenga, gitarist en zanger van The Raspers.

 

Dus wil je helemaal op de hoogte zijn van de laatste stand van de medische wetenschap, van TinnitusHouse, van vernuftige neurostimulatie en misschien wel de eerste daarmee behaalde klinische resultaten? Kom dan naar het Health College “Oorverdovende stilte; tinnitus begrijpen en verlichten”.

 

 

Het DHI Health College “Oorverdovende stilte; tinnitus begrijpen en verlichten” vindt op 6 februari om 19:30 uur plaats in de aula van de TU Delft. Uw gastvrouw deze avond is Lotte Leufkens.