Extra Ontwikkeltafel 29-02
Aanmelden
Extra Ontwikkeltafel 29-02
  • Home
  • Aanmelden
  • Programma
  • Jaarplanning
  • Contact & Locatie
Extra Ontwikkeltafel 29-02
  • Home
  • Aanmelden
  • Programma
  • Jaarplanning
  • Contact & Locatie

Samenwerken op de fysieke Ontwikkeltafel op donderdag 29 februari

Programma 

8:30 - 09:00 uur Inloop en registratie ontvangst met koffie en thee

09:00 – 10:00 uur Plenair gedeelte

10:00 – 10:30 uur Pauze

10:30  – 12:00 uur Eerste ronde Deeltafels

  • Deeltafel 1: Jeugdhulp met verblijf
  • Deeltafel 2: Expliciete sturing zorglandschap
  • Deeltafel 3: Begeleiding

12:00 - 13:00 uur Lunch en netwerken in het restaurant

13:00 – 14:30 uur Tweede ronde Deeltafels

  • Deeltafel 4: Overbruggingszorg
  • Deeltafel 5: Aanpak richting “uitstroom”
  • Deeltafel 6: Kostenbewustzijn GI, lokale teams en cliënten

14:30 – 15:45 uur Plenair vervolg

In het plenaire middagdeel komen de opgaven vanuit kostenbeheersing en vanuit de Hervormingsagenda samen. Vanuit de zogenaamde startfoto voor de regio als geheel en de individuele gemeentes gaan we in op de vraag welke keuzes gemaakt zouden kunnen of moeten worden, en wat daarbij prioriteit heeft.
Al doende werken we toe naar de gemeenschappelijke opgaven en werkagenda voor de komende tijd!

 Toelichting Deeltafels                                      

Deeltafel 1. Jeugdhulp met verblijf

Onze visie is dat jeugdigen zo thuis mogelijk opgroeien. Tegelijkertijd zien we in 2023 een grote stijging in de kosten van Jeugdhulp met verblijf (J&O en Ggz). De sector loopt ook tegen grenzen aan, zoals toenemende instroom, beperkte doorstroom- en uitstroommogelijkheden en beperkte menskracht. Tijdens deze Deeltafel gaan we aan de slag met het gezamenlijk vormgeven van een ontwikkelagenda rond Jeugdhulp met verblijf.

Deeltafel 2. Expliciete sturing zorglandschap

De invalshoek van deze Deeltafel  raakt, mede in aansluiting op de Hervormingsagenda, principiële keuzes en vervolgens aan de vraag hoe die keuzes te vertalen in de regionale praktijk.

Vertrekpunt is inzicht in het huidige zorggebruik en het te verwachte gebruik. Wat zijn de zorgbehoeftes en welk zorglandschap past daarbij? Maar óók: voor welk van die behoeftes is jeugdhulp (in samenspel met andere delen van het sociaal domein) aan zet, en voor welke niet? Anders gezegd: wat zijn noden, en wat zijn wensen? Welke dilemma’s en politieke keuzes (bijvoorbeeld over reikwijdte) hangen hier mee samen? En welke effecten hebben die keuzes, op de korte en op de lange termijn?  En tenslotte: welk instrumentarium staat ons ter beschikking om die keuzes op een adequate manier te realiseren?

Dit alles vergt een systematische aanpak waar we met deze Deeltafel een begin mee maken.

Deeltafel 3. Begeleiding

We zien de laatste jaren substantiële kostenstijgingen in de begeleidingsproducten. De Deeltafel Begeleiding gaat over de maatschappelijke ontwikkelingen die hieraan ten grondslag liggen. Graag willen we in gesprek met aanbieders die begeleidingsproducten aanbieden, accountmanagers/contractmanagers, medewerkers van lokale teams, beleid en bedrijfsvoering. Tijdens deze Deeltafel willen we de analyse die eerder in de werkgroep aan de orde is gekomen met elkaar bespreken. Wat zien we, wat zijn de oorzaken, wat werkt en wat werkt niet in de huidige aanpak? Met welke gerichte aanpak kunnen we gaan werken, gegeven de beperkte middelen?

Deeltafel 4. Overbruggingszorg

In de Deeltafel Overbruggingszorg staan we stil bij de verschillende vormen van overbruggingszorg. Lokale teams en jeugdhulpaanbieders leveren overbruggingszorg, maar deze wordt niet geregistreerd. In de voorbereiding op deze Deeltafel vond een bijeenkomst plaats met de lokale teams en een bijeenkomst met drie zorgaanbieders. Tijdens deze Deeltafel bespreken we de uitkomsten van beide bijeenkomsten en proberen we de volgende vragen te beantwoorden:

  • Is de huidige definitie die gehanteerd wordt door het Servicebureau goed te gebruiken?
  • Is het zinvol om overbruggingszorg te gaan registreren?
  • Welke effecten heeft overbruggingszorg?
  • Kunnen we gezamenlijk meer efficiëntie ontwikkelen rondom overbruggingszorg?
  • Welke randvoorwaarden zijn hiervoor gewenst?

Deeltafel 5. Aanpak richting “uitstroom”

Grondslag van deze Deeltafel is de notie dat de uitstroom uit de jeugdhulp lijkt te stagneren met stijgende uitgaven als gevolg. Het idee om deze ontwikkeling te keren is door vanuit een gezamenlijk kostenbewustzijn bij te dragen aan de noodzakelijke kostenbeheersing.

Tijdens de Deeltafel gaan we in op vragen als:

  • Wat verstaan we onder uitstroom?
  • Wat kunnen de beschikbare data ons leren?
    Dit doen we mede met behulp van een aantal voorbeeldanalyses en door te bepalen welke extra analyses er eventueel nodig zijn.
  • Wat zijn de mogelijke achtergronden van de ontwikkeling van de uitstroom?

We kijken hierbij naar jeugdhulp breed en/of specifiek naar bepaalde hulpvragen, producten, aanbieders, doelgroepen, gemeenten, etc.

Hieruit volgt de vraag:

  • Is er focus gewenst in het licht van mogelijke opbrengsten van eventuele acties? En zo ja, waar moet die focus op gericht zijn? En welke acties lijken er mogelijk?

Deeltafel 6. Kostenbewustzijn GI, lokale teams en cliënten

In Haaglanden speelt de vraag of verwijzers voldoende inzicht hebben in de kosten om dit mee te nemen in de afweging voor de inzet van jeugdhulp. Het is van belang inzicht en bewustzijn te creëren bij verwijzers (lokale teams en GI) en cliënten. Het doel hiervan is dat kosten ook worden meegenomen bij de inzet van jeugdhulp (product, omvang en duur). Kosten moeten hierbij niet leidend zijn bij de zorginzet, maar de kosten moeten wel in relatie staan tot het resultaat. Tijdens deze Deeltafel nemen we je mee in de bevindingen van de werkgroep en komen we graag tot inzicht in wat de impact van deze richting is op een aantal indicatoren.

Extra Ontwikkeltafel 29-02

Extra Ontwikkeltafel 29-02Registratiewebsite voor Extra Ontwikkeltafel 29-02

Extra Ontwikkeltafel 29-02nienke@nekzt.nl

Extra Ontwikkeltafel 29-02nienke@nekzt.nlhttps://www.aanmelder.nl/151505/aanmelden

2024-02-29

2024-02-29

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Extra Ontwikkeltafel 29-02Extra Ontwikkeltafel 29-020.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

Nog niet bekendNog niet bekend