LEZING


Handicap: een bevrijding

 

DO 29 FEBRUARI, 20.00 UUR
Aula, Minderbroedersberg 4-6

 

Anaïs Van Ertvelde

Docent, historica en schrijfster
 

Mari Sanders

Filmregisseur en documentairemaker

 

Handicaps, we praten er weinig over, maar zijn in ieders leven alomtegenwoordig. Onder invloed van politiek beleid, zoals het VN-verdrag Handicap, staat toegankelijkheid meer en meer op de agenda. Het houdt ons ook een spiegel voor: niet alleen ons eigen lichaam bepaalt hoe we ons in de wereld kunnen gedragen, maar die wereld bepaalt ook wie we mogen zijn.

Van Ertvelde onderzoekt ‘handicap’ als een politieke conditie. Ze fileert wat de wereld ons over handicap vertelt en maakt duidelijk wat handicap ons over de wereld kan vertellen. Hoe handicap onze blik op kunst, seks, werk, intimiteit, burn-out, ouderschap, verzet en op wie we zelf zijn beïnvloedt – al hebben we dat zelden door.

In haar lezing gaat van Ertvelde in op deze onderwerpen. Aansluitend gaat ze in gesprek met filmmaker Mari Sanders over de bevrijding en de inspiratie die een handicap kan geven. Een onderwerp dat ze als partners meestal aan de keukentafel bespreken, maar nu naar het podium brengen.
 

Anaïs Van Ertvelde geeft les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent en is als historica verbonden aan de Universiteit Leiden, waar ze onderzoek doet naar de geschiedenis van lichaam, handicap en seksualiteit. Ze publiceerde boeken en columns en opiniestukken in tal van (Belgische) media.

Mari Sanders is filmregisseur en documentairemaker. Voor de EO maakte hij onder andere de documentaireseries De Rolstoel Roadmovie en Mari staat op, waarin hij onderzocht hoe de wereld eruit ziet vanuit de ogen van iemand met een lichamelijke handicap.

 

Toegankelijkheid
We vinden het belangrijk dat dit programma toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen. Het programma wordt daarom getolkt in Nederlandse Gebarentaal. De zaal is rolstoeltoegankelijk, maar wel via de achteringang. De parkeerplaats is te bereiken als u bovenaan de berg rechts aanhoudt. Op de parkeerplaats is dan links om de hoek de achteringang. Het parkeren is gratis vanaf 19.00 uur tot een kwartier na afloop van het programma.

 

 

 

 

29 februari 2024

20:00 - 21:30