Workshops​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Tijdens het congres zullen er 9 verschillende workshops plaatsvinden met als centraal thema diagnostiek.

U wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan twee verschillende workshops. Op deze pagina vindt u meer informatie over de inhoud van elke workshop.

We willen u vragen uw specifieke voorkeur aan ons kenbaar te maken via het aanmeldformulier.

1| MMPI-3 - een nieuwe blend

2| In gesprek met je cliënt over suïcidaliteit 

In deze workshop willen we je graag meenemen in de veranderingen van de MMPI-3 ten opzichte van de MMPI-2. De workshop wil je vanuit het standpunt van de cliënt laten ervaren hoe de MMPI-3 je kan helpen in het beantwoorden van de vragen van de cliënt.

In deze workshop staan we stil bij diagnostiek van suïcidaliteit (wanneer en hoe stel je vast of suïcidaliteit een rol speelt bij je cliënt), hoe maak je eigenlijk contact over suïcidaliteit en krijg je de informatie die je nodig hebt (bijv. met gebruikmaking van het CASE-interview) en wat is het nut en de noodzaak van het doen van herhaalde risico-inschattingen?

We oefenen met gespreksvoering en we discussiëren met elkaar over de herhaalde risico-inschattingen. 

Door: Hilde De Saeger  

Klinisch psycholoog en psychotherapeut,

specialismeleider indicatiestellingen diagnostiek, de Viersprong 

Door: Mark Louter 

Psychiater, de Viersprong 

en Lot Holleman  

Psychotherapeut, de Viersprong 

en Saskia de Leeuw  

Sociotherapeut SFT en SFT-A 

Jeugd- en gezinsprofessional SKJ, de Viersprong 

3| What lies beneath: het nut van projectieve en performance-based testen in cliëntgerichte diagnostiek

Er wordt veel gezegd over de zin en onzin van projectief materiaal. In deze workshop staan we stil bij de inzetbaarheid van projectieve en performance-based testen. We nemen jullie mee in de huidige stand van zaken en hoe deze testen toegepast kunnen worden in de praktijk.  

 

Door: Patrick McLaverty 

GZ-psycholoog in opleiding tot Specialist, gecertificeerd in de AAP, de Viersprong 

en Maartje Hermans 

GZ-psycholoog, gecertificeerd in TPO en proficient in R-PAS, de Viersprong 

4| Wat heb je aan het Alternatieve Model voor Persoonlijkheidsstoornissen in de praktijk?

Het is mooi dat er een nieuw model voor persoonlijkheidsstoornissen is, maar als diagnosticus of behandelaar wil je toch vooral weten hoe het je kan helpen om betere indicaties te stellen en een beter behandelplan op te stellen.

In deze workshop wordt de klinische bruikbaarheid van het AMPD met verschillende klinische vignetten geïllustreerd. Daarbij wordt geïllustreerd hoe het AMPD kan helpen de juiste behandelfocus in je sessies vast te houden, goede behandeldoelen te formuleren en betere indicaties te stellen. 

Door: Joost Hutsebaut 

Hoogleraar Preventie en vroege interventie van persoonlijkheidspathologie bij de Tilburg University, klinisch psycholoog en senior onderzoeker bij de Viersprong en het kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen  

5| Narcistische problematiek in kaart brengen vanuit een MBT (Mentalization Based Treatment) perspectief

6| De netwerkintake als startpunt voor passende zorg

Het mentaliserend gedachtengoed biedt een theoretisch coherent model en kader om narcistische problematiek te begrijpen en in kaart te brengen.

In deze workshop gaan we in op het in kaart brengen van de narcistische problematiek vanuit een mentaliserend perspectief. Tijdens de workshop is er een theoretische introductie over de narcistische processen. Daarna zullen we door middel van een rollenspel (in kleinere groepen) oefenen met deze concepten.

Assessment gebaseerd op deze concepten is bruikbaar om narcistische problematiek te doorgronden en biedt een coherente basis om de problematiek bespreekbaar te maken met cliënten en geeft richting aan interventies. 

In deze workshop gaan we in op de Netwerkintake als werkwijze om samen te begrijpen wat speelt. Door vanaf het begin breed te kijken, ook naar aanwezige krachtbronnen en deze te visualiseren komen nieuwe, gezamenlijke oplossingsrichtingen in beeld die door de hulpvrager zelf, door naasten of zo nodig door professionele hulpverleners kunnen worden opgepakt.

In de workshop bespreken we in het gedachtegoed achter de Netwerkintake, de Netwerkintake als werkwijze aan de hand van een casus, praktijkervaringen met de Netwerkintake en het benodigde lef en vakmanschap van de professional.

Na de workshop hebben de deelnemers handvaten om zelf gebruik te maken van de Netwerkintake als handvat om vanuit een breed gezamenlijk begrip te werken aan passende zorg. Meer informatie lezen?

www.netwerkintake.nl 

Door: Tim Symons 

Psycholoog / Psychoanalytisch psychotherapeut - MBT Volwassenen 

Specialismeleider Mentalization Based Treatment (MBT) - de Viersprong 

Door: Drs. Karin Hagoort 

Teamleider Innovatie, PhD student, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Afdeling Psychiatrie 

7| Therapeutische relatie in TPO bij jongeren: Een evenwichtsoefening tussen verschillende narratieven

8| Diagnostiek bij gendervariante personen 

De therapeutische relatie is de motor van Therapeutisch Psychologisch Onderzoek. In het werken met jongeren kiezen we er expliciet voor om de ouders/verzorgers intensief te betrekken en dus met elk van hen een therapeutische relatie uit te bouwen.

In deze workshop leggen we de focus op hoe die therapeutische relatie tot stand te brengen met eenieder en hoe een evenwicht te vinden in de verschillende narratieven die er bestaan.

 

Ben je je bewust van je eigen normen en waarden rondom gendervariantie als diagnosticus? Ben je nieuwsgierig naar de beleving van het diagnostiekproces vanuit cliëntperspectief? Heb je behoefte aan een handreiking voor het exploreren van gendervariante hulpvragen?

Deze workshop biedt het allemaal!  

Door: Inge van Laer 

GZ psycholoog i.o. specialist, gecertificeerd in TPO, de Viersprong 

en Janneke Husson 

GZ psycholoog i.o. specialist, de Viersprong 

Door: Michelle de Groot 

GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog, Youz Vroege Interventie Psychose (VIP)  

en Carl Buijs

Ervaringswerker 

9| De verschillende kanten van jezelf - Diagnostiek in Schematherapie

Binnen Schematherapie wordt ervan uitgegaan dat ieder mens uit verschillende kanten bestaat, ook wel modi genoemd. Het in kaart brengen van deze modi kan zowel cliënten als behandelaren helpen om zicht en grip te krijgen op (vaak complexe en langdurig bestaande) psychologische klachten. In de workshop staan we stil bij verschillende manieren om deze modi in kaart te brengen en te integreren in een overzichtelijk model.  

Door: Jarco Wesdorp 

GZ-Psycholoog i.o.t. Klinisch Psycholoog/Psychotherapeut, de Viersprong 

Image designed by Freepik

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren