DE AVOND TEGEN DE DRAAD
 

De kunst en praktijk van het ervaren/worden van onze ruimte

 

DI 7 MEI, 19.30 UUR

Locatie wordt later bekend gemaakt

 

Shebang en psychiater Glenn Helberg

Op uitnodiging van Shebang, een nomadische ontwikkelplek in Amsterdam Zuid-Oost voor creatieve makers en denkers, heeft psychiater Glenn Helberg 5 programma’sgecureerd over de geschiedenis vanSuriname en de Antillen met een accent ophet slavernijverleden. Hij ging op zoek naar (persoonlijke) verhalen die laten zien hoe een systeem van verdeel en heers werdopgetuigd en nog tot vandaag de dag invloed heeft. Trauma’s worden van generatieop generatie doorgegeven. Samen met theatermakers, dansers, kunstenaars en muzikanten gaf hij vorm aan deze verhalen en geschiedenis.
 

Het vierde programma uit de reeks is nu in Maastricht te zien. Op deze multidisciplinaire
avond worden we door de performers Junadry Leocaria, Gregory Shaggy Albertzoon, Laurindo Andrea en Adeiye Tjon meegenomen naar Curaçao. Zij onderzoeken met hun dans en spoken-word hoe taal als instrument is ingezet om verdeeldheid systematisch voort te zetten, evenals hoe dit doorwerkt in toegang tot sociale posities en colorisme. Zij gaan in gesprek over de blijvende veerkracht die getraceerd kan worden in verhalen van heldendaden om deze gezamenlijk te voelen en tot ons te nemen.

 

Dit programma kwam tot stand in samenwerkingmet Alydia Wever, Fré Calmes, Raul Balai en Kimberley Smit. Met Glenn Helberg, de makers en performers is er na afloop een gesprek.
Glenn Helberg is een Curaçaos-Nederlands psychiater en activist. Als medeoprichter
van het Expertisecentrum Transculturele Therapie kijkt Helberg naar wat de mens vormt, zoals taal, historie en cultuur. De dominante westerse psychiatrie is voor Helberg niet voldoende om zijn patiënten te behandelen, die betrekt te weinig alle relevante contexten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan cultuur, geschiedenis, familie, religie en seksualiteit, of het koloniaal trauma dat van generatie 
op generatie een rol speelt.

 

De avond tegen de draad wordt georganiseerd ter ere van het voormalig hoofd van Studium
Generale, Jacques Reiners, die in april 2022 overleed. We hebben met pijn afscheid moeten nemen. Hij was tot 2018, bijna 40 jaar lang, de inspirator en initiator van prachtige programma’s en festivals, waaronder de veel gememoreerde Avond(en) van het woord. Na zijn afscheid van de universiteit bleef bhij betrokken vanuit zijn Bureau Tegendraadse Activiteiten. Met deze avond houden we Jacques’ tegendraadse natuur in ere.

 

07 mei 2024

19:30 - 22:00