Data colleges: maandagmiddag 7, 14 oktober, 4, 11, 18 en 25 november 2024

Tijden colleges: 
  15.00 uur ontvangst
  15.30 uur start programma
  19.30 uur einde programma
  Inclusief lichte warme maaltijd

Locatie colleges:
Nyenrode Business Universiteit, Straatweg 25, 3621 BG Breukelen

Meld je hier aan >

 

 

COLLEGE 1 - 7 oktober 2024
Authentiek leiderschap voor vrouwen, van macht naar kracht

Jolanda Holwerda en Liesbeth Tettero 

 

  • Waar moet je als vrouw rekening houden als je je leiderschap wilt tonen? 
  • Hoe kun je je impact vergroten vanuit je authentieke persoonlijke kracht?
  • Hoe blijf je trouw aan jezelf en aan je missie? 

Tijdens dit (inter-) actieve college verdiepen we ons in genderverschillen in leiderschap: wat is er anders voor vrouwen en voor mannen? Met welke bias, onbewuste vooroordelen, moet je rekening houden? En hoe doe je dat zonder je authenticiteit te verliezen?

Aan de hand van de zeven stappen van het transformatiemodel Van Macht naar Kracht uit het boek Authentiek Leiderschap voor Vrouwen krijg je inzichten én concrete handvatten die je meteen kunt toepassen op de werkvloer. Je hoeft echt geen hele of halve man te worden om succesvol te zijn!
Ook onderzoeken we de balans tussen feminiene en masculiene kwaliteiten en hoe je deze effectief kunt inzetten om een rolmodel te worden voor anderen.

   

COLLEGE 2 - 14 oktober 2024
Van functioneel naar relationeel leiderschap

Lidewey van der Sluis

  • Waarom de wereld snakt naar relationeel leiderschap van mannen en vrouwen
  • Wat relationeel leiderschap vraagt van mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden
  • Waarom relationeel leiderschap organisaties doet opbloeien
  • Hoe mannelijke en vrouwelijke stakeholders in en om de organisatie elkaar doel- en relatiegericht kunnen 'energizen'!

In een complexe, competitieve, en snel veranderende wereld móeten organisaties bewegen. Om die wendbaarheid in de organisatiecultuur te verankeren, is leiderschap nodig. Relationeel leiderschap. Dat is in verbinding met collega's, klanten, en andere stakeholders, communiceren en gedrag vertonen waardoor beweging ontstaat. Hoe leidinggevenden vakkundig mensen kunnen bewegen om bij te dragen aan de bedoeling van de organisatie en welke do's en don't daarover bekend zijn vanuit de wetenschap, komen in deze interactieve masterclass ter sprake.

 
 

COLLEGE 3 - 4 november 2024
Hoe maak jij het verschil in teams en groepen?

Jeanine Jansen

  • Wat is jouw eigen ervaring in groepen en hoe kleurt deze jouw realiteit?
  • Welke (groeps)ervaringen beïnvloeden jouw vrouwelijk leiderschap?
  • Welke plek neem jij als vrouwelijk leider van nature in in een groep?
  • Hoe benut jij de kracht van een groep en breng je beweging?

In dit college ga je actief aan de slag. Je gaat op onderzoek en ervaart hoe je nóg meer uit teams en groepen haalt door meer groepsdynamisch en systemisch te kijken en werken.

Jeanine onderzoekt hoe we van nature een bepaalde positie innemen in de groep. Op basis van ervaringen, ontwikkelen we beelden en overtuigingen. Dit beïnvloedt hoe we zelf een instrument voor groepsontwikkeling kunnen zijn. Via een combinatie van theorie, vragen, 1-op-1 en groepsopdrachten krijg je meer inzicht in hoe jij je als vrouwelijk leider van nature verhoudt tot groepen en welke rol je vervult. Welke aannames en overtuigingen je met je meedraagt en hoe je jouw repertoire van interventies op groepsniveau vergroot.

Aan het eind van dit college weet je hoe je nieuwe ervaringen creëert om de kracht van groepen te benutten. Je gaat naar huis met een eigen missie rondom teamwork.

   

COLLEGE 4 - 11 november 2024
Visionair leiderschap ontwikkelen

Rob-Jan de Jong

  • Hoe merk je vroegtijdig veranderende werkelijkheden en potentieel ontwrichtende ontwikkelingen op, en hoe breng je dit samen in een robuust toekomstperspectief?
  • Hoe wend je effectief je verbeeldingskracht aan om beter vooruit te kijken?
  • Hoe voorkom je de valkuil van een tunnelvisie?
  • En hoe maak je je verhaal geloofwaardig en authentiek en communiceer je het zodat het anderen inspireert?

De gedachte dat een leider - man en vrouw - bovenal een visie moeten hebben, heeft de status van een cliché. Iedere managementgoeroe benoemt ‘visie’ tot één van de kernkwaliteiten van leiders. Maar in de praktijk worstelt vrijwel elke leider met het verbeelden en inspireren met een pakkende toekomstvisie. De theoretische no-brainer is kennelijk zo makkelijk nog niet.

Met inspirerende verhalen, interessant onderzoek en vooral praktische tools en technieken leer je in dit interactieve college hoe je het kernthema in leiderschap, het hebben van een toekomstvisie, aan kan pakken. Met behulp van MyPracticefield.com ondersteunen we je in de weken volgend op dit college, om de ontwikkeling van je visionair vermogen in je dagelijkse praktijk toe te passen.

   

COLLEGE 5 - 18 november 2024
Stratego voor vrouwen

Elisa de Groot

  • Krijg zicht op de ongeschreven regels van het spel
  • Oefen invloed uit op de verschillende spelers
  • Voer zelf de regie en denk strategisch

Dit college gaat over de ‘ongeschreven regels van het spel’ binnen organisaties. De regels en de manier waarop gespeeld wordt, is bepaald door mannen. Als vrouwen ook de leidinggevende posities in organisaties willen bekleden of gewoon met plezier en effectief willen werken, is het van belang te weten wat de verschillen zijn in het gedrag en de aanpak van vrouwen en mannen. Niet om je aan te passen, maar wél om het spel strategisch mee te kunnen spelen.

Spelers
We gaan in op de archetypische godinnen en goden. Hoe oefen je invloed uit op de verschillende spelers in het spel? Wat is jouw voorkeurstijl: welke archetypische godin is in jouw gedrag dominant? En wat is de dynamiek tussen de verschillende godinnen en de goden met wie je in organisaties veel samenwerkt.

Spelregels
Aan de hand van filmfragmenten krijg je inzicht in de verschillende oriëntaties van mannen en vrouwen en de uitwerking daarvan in de manier waarop we in organisaties samenwerken. Wat zijn de verschillende masculiene en feminiene spelregels? De deelnemers bespreken de ongeschreven regels die binnen hun organisatie vooral van belang zijn en we gaan in op ‘de ongeschreven regels’ van het spel zoals beschreven in het boek ‘Stratego voor vrouwen’.

   

Foto Linda Stulic

COLLEGE 6 - 25 november 2024
Vrouwelijk leiderschap in de praktijk

Carolina Pruis

1.    Machtspolitiek: de verschillen in mannelijk en vrouwelijk leiderschap 
2.    Het misverstand over zelfvertrouwen 
3.    Succesvol vrouwelijk leiderschap: persoonlijke lessen (en valkuilen)

Vrouwen en mannen gaan heel verschillend met macht om. Om te begrijpen waar die verschillen vandaan komen, kunnen we veel leren van onze voorouders, de chimpansees. De alfa male en alfa female hebben totaal verschillende stijlen om aan de macht te komen en er te blijven. Om als vrouw succesvol mee te kunnen spelen in het door mannen gedicteerde machtsspel, is het belangrijk de verschillende spelregels te begrijpen.

De mythe is dat zelfvertrouwen een basisingrediënt voor succes is. Dat blijkt niet zo te zijn. Het is juist onzekerheid dat aan de basis van een succesvolle loopbaan ligt.

Wat zijn de belangrijkste lessen (en missers) van een vrouw die ruim dertig jaar ervaring heeft als - vaak enige - vrouw op directieposities omringd door mannen.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren