Workshop 1 

Morele dilemma's en integriteit 

Wat doe jij als je erachter komt dat de nieuwe vriend van je zus een strafblad heeft? En wat is eigenlijk integer handelen?

Tijdens deze workshop die wordt gegeven door Reijer Gaasterland, directeur van het BIOM (bureau integriteit Openbaar Ministerie), komen onderwerpen als integriteit, professionaliteit en verantwoordelijkheid aan bod en worden diverse voorbeelden van morele dilemma’s besproken.

Workshop 2

Recht in beeld

Het is geen kleinigheid om op televisie te verschijnen, ook niet in de hoedanigheid van rechter. Juist dan is het zaak om woord en beeld in overeenstemming te brengen. Het is iets heel persoonlijks, dat vraagt om maatwerk.

Rechters hebben er baat bij om te weten hoe zij overkomen op beeld. Als ze vragen stellen, luisteren, ingrijpen, uitspraak doen. Maar ook als ze met hun collega’s binnenkomen of weer weggaan. Wat ziet het oog van de camera en is dat het beeld wat de rechter wil dat gezien wordt? Hier gaan jullie als magistralenten, of beginnend juristen mee oefenen.

Workshop 3

Opsporen in cyberspace

In deze unieke workshop ligt de focus op het ontrafelen van de mysteries van cyberspace, waarbij we dieper ingaan op essentiële aspecten van opsporingstechnieken. Samen met Frank Demmers (landelijk officier van justitie voor high tech cybercrime) en Terence Linzey (medewerker van het Kennis- en Expertisecentrum Cyber bij het OM) verkennen we tijdens de workshop cruciale aspecten, zoals: tappen, hackbevoegdheid, gegevensdoorzoekingen en het vorderen van informatie. Deze workshop biedt een unieke kans om je kennis te verdiepen en de laatste ontwikkelingen op het gebied van opsporing in cyberspace te verkennen.

Workshop 4

Mensenhandel: als je het al ziet dan is het niet wat je denkt dat het is!

Mensenhandel maakt een enorme inbreuk op de menselijke waardigheid, persoonlijke vrijheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit. Kinderen, vrouwen en mannen die werken als seksslaaf of worden gedwongen mensonterend werk te doen zijn daar het slachtoffer van. Elk jaar worden er honderden slachtoffers uitgebuit in Nederland.

Het delict heeft bovendien een sterk ondermijnend karakter omdat de daders uit zijn op heel veel geld. Het is dan ook geen wonder dat het Openbaar Ministerie hoog inzet om mensenhandel aan te pakken. Het is een ingewikkeld strafbaar feit. Speciaal daarvoor opgeleide officieren en parketsecretarissen houden zich er elke dag mee bezig om die zaken tot een goed einde te brengen. Onderzoeken kunnen zich in Nederland afspelen maar ook internationale samenwerking is vaak essentieel om verdachten veroordeeld te krijgen.

In deze workshop wordt een inleiding over mensenhandel gepresenteerd door de landelijk officier van justitie mensenhandel- en smokkel. Vervolgens discussieer je in een klein groepje aan de hand van een casus hoe die tot een goed einde kan worden gebracht bij de rechtbank of misschien wel op een andere manier. Hoe presenteer jij de zaak bij de rechtbank? Wat moet je bewijzen? Wat kun je betekenen voor de slachtoffers in een zo’n zaak? Hoe werk je samen? Tenslotte wordt plenair de opbrengst van de workshop besproken.

Ben jij degene die na een gedegen opleiding als officier van justitie mensenhandel gaat bestrijden? Je bent van harte welkom bij een hele mooie workshop waar veel eigen inbreng van de cursisten wordt gevraagd!

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren