Masterclasses
Dit jaar heb je de mogelijkheid om twee masterclasses naar keuze te volgen. Hieronder vind je alvast een overzicht van de masterclasses die beschikbaar zijn in elke ronde. De meeste masterclasses zijn toegankelijk voor alle deelnemers. Sommige masterclasses zijn alleen geschikt voor bepaalde functies.
De inschrijvingen openen in maart. We laten je weten zodra je je kunt aanmelden. Zorg dat je er snel bij bent, want vol = vol!
Masterclasses ronde 1
Carroussel medisch technisch handelen | door Marlies Bouland en Iris Bakker
Doelgroep: DA, PVK
Bevoegd….en bekwaam!
Om medisch technische handelingen uit te mogen voeren moet je niet alleen bevoegd zijn maar ook bekwaam. Tijdens deze Carrousel heb je de mogelijkheid vaardigheden te oefenen aan de hand van protocollen.
De onderwerpen zijn: bloeddruk meten, longen luisteren, wondzorg, verbandleer, uitstrijkje BVO en cerumenlavage. Zien we jou 5 april?
Effectieve triage: communicatie met Engelstalige patiënten | door WDA opleidingen
Doelgroep: DA, Triagisten
Tijdens deze praktische masterclass, speciaal ontwikkeld voor doktersassistenten, krijg je direct toepasbare kennis en handige tools aangereikt om met meer zelfvertrouwen en effectiviteit te communiceren met Engelstalige patiënten. Daarnaast ontvang je een uitgebreide reader met vertalingen en veelgebruikte zinnen, zodat je tijdens gesprekken altijd een handig naslagwerk bij de hand hebt.
A-typische overgangsklachten | door Lotte van Dijk
Doelgroep: Iedereen
Sommige overgangsklachten zijn bekend, zoals opvliegers, maar de meeste overgangsklachten herkennen we onvoldoende. Hierdoor lopen vrouwen onnodig lang door met (heftige) klachten en verwijzen wij hen onnodig door. Hoe leer je deze klachten beter herkennen? Vanaf wanneer moet je aan de (peri)menopauze denken?
Deze masterclass leert je wat de (peri)menopauze wel en niet is, welke (minder bekende) klachten er bij kunnen passen en hoe je de klachten in deze fase kan opvangen en ook behandelen. Noodzakelijke kennis voor jou als zorgverlener, maar ook voor jou als medewerker/partner/leidinggevende!
In deze interactieve workshop ontdekken we aan de hand van cijfers, onderzoeken en theorieën hoe het huidige middelengebruik onder jongeren er uit ziet en gaan we op zoek naar de balans tussen experimenteren en accepteren.
We maken kennis met de middelen Cannabis, XTC en 3-MMC en bekijken de wereld van vapen en snus.
Zorg zonder Grenzen; gezondheid in eigen handen | door Yordi Lassooy
Doelgroep: iedereen
Gezondheid in eigen handen? Wat betekent het voor zorg- of hulpvragers om tegenover iemand te zitten die hun taal niet spreekt of hun ziektebeleving niet herkent? En wat betekent het voor u als zorgverlener als er een taal en culturele barrière is? Hoe kun je ondanks de verschillen contact maken en de vraag achter de vraag achterhalen om passende zorg te bieden?
Deze masterclass geeft je de mogelijkheid om interculturele competenties te ontwikkelen door middel van praktijkvoorbeelden en passende gesprekstechnieken zodat je aan het einde van de masterclass bewuster wordt van misverstanden die kunnen ontstaan als gevolg van cultuurverschillen en hoe je deze kunt overbruggen. Er is voldoende ruimte voor interactie en vragen.
Mondzorg in de huisartsenpraktijk: wat moet je weten? | door Vitadent
Doelgroep: iedereen
Wil jij als zorgverlener meer weten over het belang van mondzorg in de huisartsenpraktijk? Tijdens onze masterclass duiken we in de theorie achter mondgezondheid en de risico’s van een verminderde mondverzorging. We bespreken veelvoorkomende mondproblemen bij geriatrische cliënten en laten zien wanneer er sprake is van een acute situatie en hoe je hierop moet handelen. Praktisch, interactief en direct toepasbaar in jouw dagelijkse praktijk. Mis deze kans niet om jouw kennis te verbreden en de mondgezondheid van jouw patiënten te verbeteren!
Agressie aan de telefoon | door Frank Wintraecken
Doelgroep: doktersassistenten, serviceteam medewerkers en triagisten
Agressie aan de telefoon in de huisartsenzorg is een groeiend probleem. Patiënten hebben vaak geen geduld en uiten hun frustraties naar medewerkers aan de telefoon. De medewerker voelt zich geïntimideerd en gaat met een onveilig gevoel te werk. Wat is de reden dat patiënten deze agressie inzetten? Hoe kun je het professioneel begrenzen? Hoe laat je je niet intimideren en blijf je empathisch direct communiceren? Hoe neem je de regie terug in een agressief beladen telefoongesprek?
Wat calamiteiten ons leren: 6 praktijkcasussen besproken | door Jojanneke Kant
Doelgroep: iedereen
Hoewel het woord calamiteit altijd een wat negatieve bijsmaak heeft, kun je van calamiteiten ontzettend veel leren. In deze workshop neemt Jojanneke Kant je mee in de top 6 van de meest voorkomende calamiteiten: wat zijn de terugkomende valkuilen en alarmsymptomen? En nog belangrijker: hoe kan jij ervoor zorgen dat je die herkent?!
Ouderenzorg: Het zijn ook gewoon mensen | door Rachel Adriaanse
Doelgroep: POH-S/O/GGZ, HA, PVK
Ooit van de term ageisme gehoord? Klachten en gezondheidsproblemen bij ouderen worden gemakkelijk toegeschreven aan algemene achteruitgang, aftakeling en verlieservaringen die nu eenmaal bij de ouderdom horen. Ageisme is een verzamelnaam voor negatieve stereotypen, vooroordelen en leeftijdsdiscriminatie. Ageisme kan er de oorzaak van zijn dat signalen van psychische problemen bij ouderen gemist worden. En adequate psychologische behandeling niet wordt ingezet. In deze workshop zullen we nagaan hoe je psychische klachten bij ouderen herkent. Wanneer ga je als POH zelf behandelen en wanneer verwijs je door naar de psycholoog in de basis -of specialistische GGZ? Welke behandelingen bestaan er voor ouderen? Wat zijn de behandelmogelijkheden als er sprake is van cognitieve achteruitgang of (vermoeden van) dementie?
Depressie en suïcidaliteit bij jongeren | door Eefje Kelder
Doelgroep: POH-S/O/GGZ, HA, PVK
Iedereen heeft wel eens last van een dip. Verlies aan interesse in activiteiten, een sombere stemming en weinig energie horen hierbij. Soms is de oorzaak van de somberheid duidelijk, maar soms komt een sombere stemming als uit het niets in een rustige, fijne tijd. Gelukkig gaan de meeste dipjes vanzelf over. Maar wat als dit niet vanzelf over lijkt te gaan? Welke signalen van kinderen en jongeren zijn belangrijk om in de gaten te houden? Wat kunt u voor kinderen en jongeren doen en wanneer verwijst u door? Welke mogelijkheden van (preventieve) hulp zijn er? Wat is de verhouding tussen depressieve klachten en ander problematiek? Voor het 18e levensjaar heeft ongeveer 15% van de jongeren een depressieve episode meegemaakt. Op de basisschool heeft 1-2% van de kinderen een depressie. In deze masterclass over depressie en suïcidaliteit leert u de signalen bij kinderen en jongeren herkennen, bespreken, en passende hulp te adviseren.
Sterk oud worden - voorkom sarcopenie met de juiste aanpak | door Marloes van Zeijl en Sophie Schipperijn
Doelgroep: iedereen
Langzaam verlies van spiermassa is een normaal fysiologisch proces dat al vanaf het 30e levensjaar begint. Bij ziekte of immobiliteit kan dit echter verergeren en leiden tot sarcopenie, met grote gevolgen voor mobiliteit en zelfstandigheid. Hoewel de aandacht voor dit probleem in de eerstelijnszorg toeneemt, is deze nog onvoldoende om sarcopenie op grote schaal effectief aan te pakken. Vroege herkenning en de juiste interventies zijn essentieel om de negatieve gevolgen te beperken. Tijdens deze interactieve workshop leer je alles over de nieuwste screeningsmethoden en effectieve strategieën om spiermassa bij ouderen en ondervoede patiënten op te bouwen. Ontdek de impact van voeding, timing, HMB en de juiste mix van aminozuren in combinatie met beweging.
Wil jij je kennis verdiepen en sarcopenie beter herkennen en behandelen? Meld je dan nu aan!
Een goede start: praktische tips voor succesvolle onboarding | door Klara Knapen
Doelgroep: managers
Een succesvolle start is de basis voor langdurig succes. Na het volgen van deze masterclass heb jij als leidinggevende meer inzicht in het belang van goede onboarding en beschik je over praktische handvatten om elke nieuwe collega optimaal te verwelkomen en te laten landen op jouw locatie. We behandelen essentiële onderdelen van een effectieve onboarding, maar er is ook voldoende ruimte voor het delen van ervaringen en tips.
Ben je leidinggevende? Dan vragen we je om je samen met alle aanwezige leidinggevenden voor deze masterclass aan te melden
Masterclasses ronde 2
Carroussel medisch technisch handelen | door Marlies Bouland en Iris Bakker
Bevoegd….en bekwaam!
Doelgroep: DA, PVK
Om medisch technische handelingen uit te mogen voeren moet je niet alleen bevoegd zijn maar ook bekwaam. Tijdens deze Carrousel heb je de mogelijkheid vaardigheden te oefenen aan de hand van protocollen.
De onderwerpen zijn: bloeddruk meten, longen luisteren, wondzorg, verbandleer, uitstrijkje BVO en cerumenlavage.
Zien we jou 5 april?
Effectieve triage: communicatie met Engelstalige patienten | door WDA opleidingen
Doelgroep: DA, Triagisten
Tijdens deze praktische masterclass, speciaal ontwikkeld voor doktersassistenten, krijg je direct toepasbare kennis en handige tools aangereikt om met meer zelfvertrouwen en effectiviteit te communiceren met Engelstalige patiënten. Daarnaast ontvang je een uitgebreide reader met vertalingen en veelgebruikte zinnen, zodat je tijdens gesprekken altijd een handig naslagwerk bij de hand hebt.
Hybride zorg en Gezond.nl | door Jolieke de Boer
Doelgroep: iedereen
In deze masterclass nemen we de deelnemers mee in de wereld van hybride zorg. Wat houdt het precies in, en waarom is het zo belangrijk voor de toekomst van de zorg? We bespreken het toekomstperspectief en de voordelen van hybride zorg. We presenteren het concept Gezond.nl, ondersteund door cijfers en een live demo. Samen met AeZ-praktijk Jan Hendrik, de eerste AeZ praktijk die Gezond.nl in gebruik nam, gaan we in gesprek over hun ervaringen en de impact op de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast spreken we met een ervaren huisarts die werkzaam is in een DocLine-praktijk en tevens actief is op de chat van Gezond.nl.
Zorg zonder Grenzen; gezondheid in eigen handen | door Yordi Lassooy
Doelgroep: iedereen
Gezondheid in eigen handen? Wat betekent het voor zorg- of hulpvragers om tegenover iemand te zitten die hun taal niet spreekt of hun ziektebeleving niet herkent? En wat betekent het voor u als zorgverlener als er een taal en culturele barrière is? Hoe kun je ondanks de verschillen contact maken en de vraag achter de vraag achterhalen om passende zorg te bieden?
Deze masterclass geeft je de mogelijkheid om interculturele competenties te ontwikkelen door middel van praktijkvoorbeelden en passende gesprekstechnieken zodat je aan het einde van de masterclass bewuster wordt van misverstanden die kunnen ontstaan als gevolg van cultuurverschillen en hoe je deze kunt overbruggen. Er is voldoende ruimte voor interactie en vragen.
AI in de zorg: praktische tips | door Jessica Seegers
Doelgroep: iedereen
AI is niet meer de toekomst maar het heden! In deze innovatieve masterclass verkennen we niet alleen de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van AI in de zorg. In deze praktische masterclass leer je hoe je AI op een veilige manier kan inzetten in jouw werk bij Arts en Zorg. Tijdens de masterclass is er voldoende ruimte om zelf aan de slag te gaan en de mogelijkheden te ontdekken!
Fabels en feiten door de vragendokter: desinformatie online | door Jojanneke Kant
Doelgroep: iedereen
Over gezondheid en ziekte is veel informatie te vinden op social media. Steeds vaker worden we hier ook in de spreekkamer mee geconfronteerd. Op mijn social media account 'De Vragendokter' probeer ik op een laagdrempelige manier gezondheidsinformatie te delen, maar ook desinformatie te bestrijden. De grote vraag is: Zou jij desinformatie herkennen?
Verbindend communiceren met collega’s en patiënten | door Melanie van Hoeve
Doelgroep: iedereen
Wil jij patiënten begeleiden naar positief en gezond gedrag? Of wil je leren hoe je door een andere manier van luisteren de samenwerking met jouw collega’s kunt versterken? Verbindende communicatie, tussen zorgverlener en patiënt én tussen collega’s onderling, staat tijdens deze masterclass centraal. In deze masterclass leer je hoe oordeelloosheid een rol kan spelen in verbinding en contact. Je oefent met technieken zoals reflectief luisteren en bekrachtigen. Het resultaat? Sterkere relaties, meer begrip en betere samenwerking!
Krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding | door Mark Tigchelaar
Doelgroep: iedereen
Mark Tigchelaar is psycholoog, bestsellerauteur en veel gevraagd spreker. Hij expert op het gebied van focus, afleiding en stress. Hij schreef zes boeken over de werking van ons brein. Deze zijn in vijf talen zijn vertaald. Van zijn Focus AAN/UIT boek zijn in Nederland meer dan 100.000 exemplaren verkocht!
Positieve psychologie | door Chantal Mueller, Birgit Remmerswaal en Tom Hendriks
Doelgroep: iedereen
Ontdek de nieuwste ontwikkelingen in interventiebenaderingen tijdens onze masterclass! Leer meer over de verschuiving van traumagerichte naar krachtgerichte interventies. En gaan we in op hoe deze aanpak zich richt op het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten zoals zelfeffectiviteit en veerkracht. Ontdek praktijkvoorbeelden van de sterke kanten benadering bij vluchtelingen (BAMBOO programma), ervaar zelf hoe oefeningen werken en hoe je ze kunt inzetten om je welzijn te versterken.
Hoe word ik een barbapapa? | Door Suzanne Verheijden
Doelgroep: iedereen
Hoe blijf je als zorgprofessional waardevol voor de toekomst van de zorg en zorg je goed voor jezelf? Een leven lang leren klinkt heel mooi, maar hoe doe je dat als de werkdruk hoog is en het arbeidsmarkttekort stijgt? Hoe blijf je nieuwsgierig en gemotiveerd om jezelf te ontwikkelen? In deze interactieve lezing neemt Suzanne je mee in dit thema. Met humor zoomt ze in op de belangrijkste competenties voor de toekomst, hoe je die verkrijgt en wat dat vraagt van de medewerker en de organisatie. Door middel van interactie tools verkent Suzanne de mening van de zaal. Ze deelt humoristische voorbeelden van zichzelf en anderen. De luisteraars gaan met een energy-boost en praktische tips de deur uit! Het aantal deelnemers is onbeperkt.
Mindfulness | door Ed Caffin
Doelgroep: iedereen
Mindfulness is een houding die je kunt aanleren, maar het bevat ook technieken die goed trainbaar zijn. Dit geeft tools die ingezet kunnen worden om beter om te gaan met stress en het reguleren van emoties. Dat draagt bij aan meer balans, rust en acceptatie in je leven. Tijdens het werk, maar ook in het dagelijks leven. Je hebt alleen jezelf daarbij nodig, verder niks!
Cognitieve fitness: bewegen met je hersenen | door de Fitte medewerker
Doelgroep: iedereen
Cognitieve fitness is een unieke, wetenschappelijk onderbouwde methode die speciaal is ontwikkeld om je geheugen, concentratie en coördinatie een boost te geven. Onderzoek laat namelijk zien dat bewegen niet alleen je spieren, maar ook je hersenen fitter maakt. In deze workshop word je uitgedaagd om nieuwe dingen te leren. Verschillende fitness- en cognitieve oefeningen worden afgewisseld om je hersenen te activeren. Denk aan ademhalingstechnieken, rekensommen maken en plaatjes onthouden terwijl je in beweging bent.
Scholingsdag 2025
Scholingsdag 2025scholingsdag@artsenzorg.nl
Scholingsdag 2025scholingsdag@artsenzorg.nlhttps://www.aanmelder.nl/158037
2025-04-05
2025-04-05
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Scholingsdag 2025Scholingsdag 20250.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
RijtuigenloodsRijtuigenloodsPiet Mondriaanplein 61 3812SK Amersfoort Nederland