Ronde 1 (13.15 – 14.15) Actielijn 1
Digitale Tool Ontwikkelpaden
Maak via deze workshop kennis met de Interactieve Tool Ontwikkelpaden. De Ontwikkelpaden geven een inzicht in de verschillende functies en (scholings)mogelijkheden in de technische branches. Ze bevatten daarnaast een overzicht van de vereiste competenties en vaardigheden. Door deze informatie toegankelijk te maken kunnen (toekomstige) medewerkers, bedrijven en adviseurs gemakkelijk inzicht krijgen in de carrièremogelijkheden en de stappen die ze kunnen nemen om hun doelen te bereiken. Dat is gebeurd via een Interactieve Tool. Daarbij wordt ook gekeken of hiervoor aangesloten kan worden bij, informatie gedeeld kan worden of samenge-werkt kan worden met bestaande initiatieven. Via deze workshop neem je kennis van de wer-king van de Interactieve Tool en de toepasbaarheid in de praktijk. De Interactieve Tool is een product van het Aanvalsplan Bouw, Energie, Techniek.
Ronde 1 (13.15 – 14.15) Actielijn 2
Techniek Centra van hybride onderwijs
De realisatie van een landelijk netwerk van Techniekcentra is het middel om te komen tot een nieuwe publiek-private infrastructuur. Binnen de Techniekcentra komen de thema’s leren, werken en innoveren samen en werken publieke en private partijen samen aan allerlei vormen van scholing en ontwikkeling. Om uiteindelijk te komen tot een landelijk dekkend netwerk met een techniekcentrum in iedere regio in 2030, zijn in vier regio’s pilots gestart. In de workshop willen we met elkaar dieper ingaan op: de wijze waarop een Techniekcentrum vormgegeven kan worden en op welke wijze een Techniekcentrum dient aan te sluiten op bestaande initiatie-ven in de regio.
Ronde 1 (13.15 – 14.15) Actielijn 3+6
Meer vakmensen in de techniek? Denk inclusief!
Een proeverij voor inclusief werkgevershap in de techniek
De inzet op een inclusieve arbeidsmarkt is belangrijker dan ooit. Het betrekken van onbenut talent is nodig om de demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing, krimpende beroepsbevol-king en daarmee gepaard gaande arbeidstekorten op te vangen. Ook zorgt een open en inclu-sieve werkcultuur voor innovatiekracht, sterkere teams en verruiming van perspectief. Daar-naast vraagt wetgeving van werkgevers om zich in te zetten op inclusie, zoals met de komst van de Participatiewet en sinds januari 2024 ook de verplichting voor grote bedrijven om te rapporteren over ESG-thema’s zoals diversiteit en inclusie.
In de technische sectoren zijn veel baankansen met toekomstperspectief, ook voor (nu nog) onbenut talent. Met verschillende expertisepartners werken we in actielijn 3 in de Werkkamer inclusie samen om het onbenut talent in beeld te brengen, bedrijven en talenten dichter bij elkaar te brengen én een inclusieve werkomgeving te bevorderen voor een duurzame match. Nieuwsgierig hoe we dat doen? Kom dan naar onze proeverij, waarbij je zelf ook gaat ervaren hoe inclusief jij zelf al bent!
Ronde 1 (13.15 – 14.15) Actielijn 4+5
Shaping the future of work
Het doel van het beleidsexperiment ‘Shaping the Future of Work’ is om technologische innova-ties van het productieproces beter te laten aansluiten op de praktijk van het mkb en op de werknemer om zo de arbeidsproductiviteit te verhogen met behoud van vakmanschap en werkplezier. Centraal in deze vernieuwende aanpak is dat vakmensen, innovators, ingenieurs en sociale wetenschappers actief worden betrokken bij het ontwerpen en ontwikkelen van innovaties. Daar wordt het werk aantrekkelijker én productiever van en zullen technologische innovaties beter aansluiten op de praktijk van het mkb. Het beleidsexperiment is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en hierbij wordt samengewerkt door TU Delft, RoboHouse, Metaalunie, Bouwend Nederland, FME, Techniek Nederland en TNO.
Ronde 2 (14.30 – 15.30) Actielijn 1
Regionale Techniekloketten
In bijna alle regio’s zijn regionale techniekloketten actief, die zij- en doorstromers (zoals Van Werk naar Werk - kandidaten) begeleiden bij het vinden van een duurzame baan in de sector. Ook adviseren zij werkgevers over het aantrekken en behouden van zij- en doorstromers. De techniekloketten worden aangestuurd door regionale partners van het Aanvalsplan Bouw, Energie, Techniek. Er komt steeds meer samenwerking tot stand tussen het landelijke en regionale, waarbij scherp wordt gekeken welke werkwijze en instrumenten (landelijk & regionaal ) kunnen worden ingezet om nog meer mensen duurzaam in de techniek te plaatsen en behou-den. En om uiteindelijk toe te werken naar meer eenduidigheid en herkenbaarheid. De landelij-ke dekking van de techniekloketten biedt voor kandidaten, werkgevers en opleiders ondersteu-ning in hun ambities en opgaven. Via deze workshop leer je meer over wat de techniekloketten precies te bieden hebben en hoe je deze kunt inzetten.
Ronde 2 (14.30 – 15.30) Actielijn 2
Techniekpromotie binnen het primair en voortgezet onderwijs
Met de programma’s Techkwadraat en Sterk Techniekonderwijs wordt binnen het primair en voortgezet onderwijs aandacht gegeven aan de promotie van techniek en het behoud van het technisch voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn vanuit de branches, fondsen en individuele bedrijven allerlei landelijke en regionale initiatieven ontwikkeld om techniek bij jongeren onder de aandacht te brengen. Tijdens de workshop willen we met elkaar in gesprek hoe we activitei-ten op dit vlak op een structurele wijze op elkaar kunnen laten aansluiten.
Ronde 2 (14.30 – 15.30) Actielijn 3+6
Leercultuur … blijven ontwikkelen!
Binnen het Aanvalsplan Bouw, Energie, Techniek staat de structurele invulling van 60.000 vacatures centraal, mooi! Maar als we ze na al die inspanningen dan de sector in hebben, dan willen we ze graag behouden! Het bevorderen van een leercultuur is daarmee cruciaal. We weten het allemaal uit onze praktijk en uit onderzoeken: ontwikkeling is belangrijk voor zowel de medewerkers als de bedrijven in onze sectoren. We doen hier dan ook veel aan, kijk alleen al naar het aanbod van de verschillende O&O fondsen. Maar het is nog niet genoeg. Er is een cultuur nodig waar ontwikkeling veel meer de regel is dan de uitzondering. Formeel of informeel leren dat maakt niet uit, maar wel bewust en met ondersteuning. Daarom is het nodig dat veel meer bedrijven en medewerkers hier bewust van worden en desgewenst de weg weten naar ons aanbod. Vanuit actielijn 3 bereiden we daarom samen met SZW een campagne voor ‘Vandaag gedaan, vandaag geleerd’, dit is een sectorspecifiek vervolg van de landelijke SZW campagne. In deze workshop nemen we jullie kort mee (want dit weten jullie echt al wel) wat leercultuur is, waarom het belangrijk is en hoe je leercultuur bevordert. Daarna nemen we jullie mee wat de O&O fondsen en bonden allemaal al doen op leercultuur en vervolgens krijgen jullie een inkijkje in de campagne-aanpak die toeleidt naar het aanbod . Aan jullie, de deelnemers, vervolgens de vragen hoe krijgen we meer bedrijven en daarmee medewerkers in beweging? En hoe kunnen we de campagne eventueel verbinden aan de ontwikkelpaden?
Ronde 2 (14.30 – 15.30) Actielijn 4+5
Arbeidsproductiviteitsverhoging door AI, robotisering en industrialisatie
Kunstmatige intelligentie (AI), robots en industrialisatie zijn in een rap tempo onderdeel gewor-den van ons dagelijks leven, ook binnen alle deelsectoren die samenwerken binnen het Aan-valsplan. Maar wat betekent dit nu precies voor onze sectoren? Hoe kunnen deze ontwikkelin-gen onze vakmensen ondersteunen, duurzame inzetbaarheid en werkplezier vergroten? Hoe kunnen we nieuwe technologie op een mensgericht manier inzetten om arbeidsproductiviteit te verhogen en zo het tekort aan technische vakmensen deels opvangen?
Binnen de actielijn 4+5 wordt onderzoek hiernaar gedaan. In de workshop bespreken we de voorgaande vragen, verkennen we kansen, bedreigingen en gezamenlijke activiteiten.
Lentebijeenkomst Aanvalsplan Bouw, Energie en Techniek
Lentebijeenkomst Aanvalsplan Bouw, Energie en Techniekevenementen@bouwendnederland.nl
Lentebijeenkomst Aanvalsplan Bouw, Energie en Techniekevenementen@bouwendnederland.nlhttps://www.aanmelder.nl/164090/subscribe
2025-04-01
2025-04-01
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Lentebijeenkomst Aanvalsplan Bouw, Energie en TechniekLentebijeenkomst Aanvalsplan Bouw, Energie en Techniek0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Arnhems Buiten Meeting Centre, Building 30Arnhems Buiten Meeting Centre, Building 30Utrechtseweg 310 6812 AR Arnhem Nederland