Inhoud deelsessies

 

RONDE 1

1.    Samenwerken aan perspectief voor kwetsbare EU-arbeidsmigranten (Thema Werk)

Zonder werk, zonder huisvesting en zonder vangnet raken sommige EU-arbeidsmigranten dakloos, komen zij terecht bij malafide werkgevers of verdwalen zij in het systeem. Deze groep wil je kunnen begeleiden naar nieuw perspectief, bijvoorbeeld richting werk, passende huisvesting of een veilige terugkeer naar het land van herkomst. In verschillende regio’s zijn er voor deze begeleiding al krachtige samenwerkingen tussen gemeenten, maatschappelijke organisaties en uitzendorganisaties. We bespreken wat goed werkt in bijvoorbeeld Den Haag, Eindhoven en Venlo, maar ook wat beter kan en welke lessen we daaruit kunnen trekken. Ook staan we stil bij belangrijke aandachtspunten, zoals het doorgeleiden naar bonafide uitzendbureaus en het borgen van duurzame herplaatsingen. Iedere regio kent zijn eigen aanpak en uitdagingen, en juist die verschillen maken de uitwisseling in deze sessie waardevol.
Spreker:
-    Peter Loef (Programmamanager Arbeidsmigratie ABU)

 

2.    WIN op de werkvloer (Thema Werk)

HR-directeur Roy Paalman bij de Vion Food Group en projectleider Monique Ondersteijn van het WIN-punt Noordoost-Brabant delen hun praktijkervaring over (het inrichten van) ondersteuning van EU-arbeidsmigranten op de werkvloer. Buitenlandse medewerkers kunnen binnen hun eigen organisatie terecht voor onafhankelijk advies bij vragen over wonen, werken en leven in Nederland. Bij deze sessie zijn ook de consulenten van het mobiele team van het WIN-punt aanwezig om hun ervaringsverhalen te delen over de begeleiding van de werknemers in hun eigen taal.
Sprekers: 
-    Monique Ondersteijn (Projectleider WIN-punt Noordoost-Brabant)
-    Roy Paalman (HR-directeur Vion Food Group)

 

3.    VHA-beheerzorgsysteem: professioneel en verantwoord beheer en toezicht op en rond huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten (Thema Huisvesting)

De VHA (Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten) is initiatiefnemer van het VHA-Beheerzorgsysteem (introductie zomer 2025). Het VHA-Beheerzorgsysteem wil een aanvulling zijn op het SNF-keurmerk. Het richt zich op de sociale aspecten van de huisvesting op en rond locaties voor huisvesting en sluit aan op het gebruikelijke beheer en toezicht door gemeenten. Het VHA-Beheerzorgsysteem is een compleet kwaliteitszorgsysteem dat is verwerkt in een Digitaal Dossier. Daarin houdt de locatiebeheerder zijn (afgesproken) activiteiten voor beheer en toezicht bij, die digitaal worden gedeeld met de betreffende gemeente. Hierdoor ontstaat een transparant en professioneel regime voor een goed woon- en leefklimaat op en rond huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten. Het VHA-Beheerzorgsysteem zal door een onafhankelijke stichting in licentie verleend worden aan aanbieders van complete en verantwoorde huisvesting voor arbeidsmigranten.
Sprekers: 
-    Joep Thönissen (Voorzitter Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten (VHA))
-    Willem Weggeman (Directeur Homeflex)

 

4.    Zorg zonder taalbarrières (Thema Zorg)
Hoe ziet huisartsenzorg eruit als je vertrekt vanuit de taal en cultuur van de EU-arbeidsmigrant? Bij Fonkelzorg werken internationale assistentes en artsen samen om zorg te bieden die écht toegankelijk is. In samenwerking met werkgevers, ziekenhuizen, ambulancevoorzieningen, gemeenten en GGD’s bouwen we aan een zorgnetwerk waarin arbeidsmigranten zich gehoord en geholpen voelen – en waarin ook organisaties snel weten waar ze terechtkunnen. In deze sessie wordt gedeeld hoe je een brug slaat tussen het Nederlandse zorgsysteem, de uitdagingen van werkgevers rondom zorg en de behoeftes van EU-arbeidsmigranten.
Sprekers:
-    Mayke Dankers (Internationaal Manager Fonkelzorg)
-    Robert Hazenveld (Mede-eigenaar Fonkelzorg)

 

RONDE 2

1. Regionaal convenant goed werkgeverschap (Thema werk)

De gemeente Rotterdam en diverse werkgevers hebben in 2024 de ‘Coalitie Goed Werkgeverschap’ voor EU-arbeidsmigranten gelanceerd. Met dit initiatief willen ze misstanden rondom EU-arbeidsmigranten tegengaan, omdat arbeidsmigranten een belangrijke bijdrage leveren aan de economie van de stad. In het regionaal convenant hebben de organisaties afgesproken dat ze zich gezamenlijk inzetten voor goede werk -en woonomstandigheden van EU-arbeidsmigranten, door onder andere het stimuleren van inschrijving in de BRP en scholing. Tijdens de sessie wordt je meegenomen in wat het convenant inhoudt en de stappen die gezet zijn om tot dit convenant te komen.  
Sprekers: 
-    Renata Porcu (Ontwikkelcoach recruitment gemeente Rotterdam)
-    Tamara Schaper (Projectleider WIN-punt Rijnmond)
-    Terre de Ridder (Projectleider WIN-punt Rijnmond)

 

2. Verbeteren registratie EU-arbeidsmigranten (Thema Registratie)


Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten heeft in 2020 aanbevolen om de registratie van arbeidsmigranten te verbeteren. Vaak ontbreken actuele adressen van arbeidsmigranten in de BRP. Dit komt mede doordat personen soms ten onrechte als niet-ingezetene geregistreerd zijn. Ook van personen die wel terecht als niet-ingezetene zijn geregistreerd, zijn de adresgegevens niet altijd aanwezig of actueel. Er zijn verschillende initiatieven om de registratie van arbeidsmigranten te verbeteren. Denk hierbij aan het verbeteren van de RNI gegevens; de samenwerking tussen gemeenten, werkgevers en huisvesters m.b.t. in- en uitschrijvingen (zoals groepsinschrijvingen op locatie of voorinschrijvingen in eigen taal); en samenwerkingen tussen gemeenten en registratiesystemen, zoals het Platform Arbeidsmigranten. Tijdens deze sessie zal de VNG de laatste ontwikkelingen rondom registratie toelichten en worden de eerste resultaten van het Platform Arbeidsmigranten in samenwerking met de gemeente Hollands Kroon en de ondernemers daar gepresenteerd.

Sprekers:

-    Martine Eijer (Senior adviseur arbeidsmigranten bij VNG Realisatie)
-    Peter Smit (Regio-adviseur Ondersteuningsprogramma arbeidsmigranten VNG)
-    Martijn-Gijs van den Broek (Directeur VisitorData, ontwikkelaar Platform Arbeidsmigranten)

 

3. Best Practices Expatcentra (Thema Taal, ontwikkeling en integratie)

De afgelopen jaren zijn er vele expatcentra en welcome centra in Nederlandse regio’s opgezet die een one-stop-shop aanbieden voor (voornamelijk) kennismigranten. Veel van wat deze expatcentra en welcome centra aanbieden zou ook geschikt gemaakt kunnen worden voor EU-arbeidsmigranten en andere nieuwkomers. Hierbij kun je denken aan welkomstprogramma’s met aandacht voor taal en integratie, welcome events voor nieuwkomers en partnership programma’s voor dienstverleners (bijvoorbeeld makelaars, taalcursussen, banken, verzekeraars, etc.) die hun diensten tegen betaling van een jaarlijkse bijdrage graag in de etalage van het expatcenter/welcome center willen zetten. Enkele expatcentra en welcome centra delen in deze sessie hun ervaring met het opzetten van deze initiatieven en gaan in gesprek met alle aanwezigen over het geschikt maken hiervan voor EU-arbeidsmigranten en andere nieuwkomers.

Sprekers vanuit: 

-    Verschillende Expatcentra zoals Utrecht International Center.


4. Brainstorm ondersteuning EU-arbeidsmigranten

Deze brainstorm is voor iedereen die zelf wil meedenken over nieuwe soorten publiek-private ondersteuning voor EU-arbeidsmigranten. We doen dit door met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van de thema’s: werk, wonen, gezondheidszorg en ontmoeten. Bij deze brainstorm sluiten ook een aantal medewerkers van de WIN-punten en sleutelpersonen aan die uit eerste hand weten wat voor behoeften er onder EU-arbeidsmigranten zijn. We introduceren een thema en gaan dan met elkaar in gesprek over concrete oplossingen daarvoor. De resultaten van deze sessie worden gedeeld met alle aanwezigen op deze middag, zodat ze er, desgewenst, concreet mee aan de slag kunnen.

Sprekers: 

-    Alle aanwezigen.