INSCHRIJVING IS GESLOTEN

VSG Wetenschappelijke avond: Anterieure kniepijn (hybride)

 

Datum:

donderdag 21 april 2022

Locatie

Fysieke deelname in Bilthoven / Digitaal via live-webinar

Doelgroep

Sportartsen, AIOS sportgeneeskunde, huisartsen en overige artsen

Accreditatiestatus

De avond is geaccrediteerd voor huisartsen en sportartsen voor 3 uur

Kosten

De kosten voor deze bijeenkomst bedragen € 80,-- voor VSG leden en € 125,-- voor niet VSG leden.  

Bent AIOS maar geen AIOS sportgeneeskunde, dan kunt u meedoen tegen een gereduceerd tarief. Neem daarvoor contact met ons op via sos@sportgeneeskunde.com

Anterieure kniepijn:
de nieuwe multidisciplinaire richtlijn

Anterieure kniepijn is, zoals de naam aangeeft, pijn aan de voorzijde van de knie met als twee meest voorkomende oorzaken patellofemoraal pijn en patellatendinopathie. Het is een zeer veel voorkomend probleem, zowel in de algemene populatie als bij patiënten die een sport beoefenen met een hoge patellofemorale belasting of hoge trekkrachten aan de patellapees. Voorbeelden hiervan zijn voetbal, hardlopen, hockey, basketbal, volleybal, turnen en wielrennen. Anterieure kniepijn die lang duurt kan leiden tot uitval en zelfs beëindiging van een sportcarrière en soms werkcarrière. Het herstel van deze blessure is helaas ook niet altijd succesvol.

De nieuwe multidisciplinaire richtlijn anterieure kniepijn richt zich op wat volgens de huidige wetenschappelijke bewijskracht de beste behandeling is voor patiënten met patella tendinopathie en patellofemorale pijn. De richtlijn (en deze avond) is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met anterieure kniepijn bij wie de klachten zijn ontstaan door sportbeoefening of hoge werkbelasting, of bij wie de klachten een belemmering vormen voor de gebruikelijke sportbeoefening of werkzaamheden van de patiënt.

Inhoud van de avond

De presentaties worden gegeven door verschillende leden van de werkgroep anterieure kniepijn waarbij zij zullen ingaan op het klinisch beeld en de conservatieve therapieën bij het patellofemoraal pijnsyndroom en patella tendinopathie.

  • In de eerste presentatie van de avond zal dhr. Marijn Sinkeldam, arts-onderzoeker u meenemen in de anamnese en het lichamelijk onderzoek bij anterieure kniepijn.
  • Dr. Robbart van Linschoten, sportarts en dhr. Martin Ophey, fysiotherapeut zullen u vervolgens op de hoogte brengen van de verschillende (conservatieve) therapieën bij het patellofemoraal pijnsyndroom.
  • Als laatste onderwerp zullen dr. Sietske van Berkel sportarts en dr. Mathijs van Ark, fysiotherapeut ingaan op de (conservatieve) therapieën bij patella tendinopathie.

Direct aanmelden

 

 

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren