website banner

Betonprijs 2024​​

21 november 2024 | Van Nelle Fabriek Rotterdam

Over de Betonprijs

Op 21 november 2024 vindt de uitreiking plaats van de 23ste editie van de Betonprijs tijdens het Beton Event in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Deze prestigieuze prijs wordt sinds 1979 elke 2 jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector te vergroten. Deze projecten zijn een voorbeeld van o.a. intelligente, verantwoorde, toekomstgerichte, waardevolle en inspirerende toepassingen van het materiaal beton. 

Voor de Betonprijs komen bouwwerken of -delen (in de brede betekenis van het woord) in aanmerking die in Nederland zijn gerealiseerd door Nederlandse of buitenlandse bedrijven. Ook projecten die door Nederlandse bedrijven zijn gerealiseerd in het buitenland, kunnen in aanmerking komen met als voorwaarde dat er een wezenlijke bijdrage moet zijn geweest van Nederlandse betonexpertise. 

De Betonprijs wordt uitgereikt in zes verschillende categorieën:

 🏆 Bestaande bouw

Onder de categorie Bestaande Bouw vallen projecten gerelateerd aan de renovatie, reparatie of restauratie van bestaande bouwwerken.

🏆 Civiele bouw

Onder de categorie Civiele bouw vallen projecten gerelateerd aan mobiliteit en bereikbaarheid, zoals bruggen, viaducten, tunnels en waterbouwkundige objecten.

🏆 Duurzame bouw

Onder de categorie Duurzame Bouw vallen projecten waarbij bijzondere aandacht is besteed aan circulariteit, CO2-reductie, het tweede leven van het bouwwerk of onderdelen en/of componenten daarvan, in het kader van herbestemming of hergebruik na de eerste levensduur. 

🏆 Grensverleggende bouw

Onder de categorie Grensverleggende bouw vallen projecten en onderzoeken met concrete resultaten die de Nederlandse betonbouwsector naar een hoger niveau tillen.

🏆 Utiliteitsbouw

Onder de categorie Utiliteitsbouw vallen projecten gerelateerd aan commerciële voorzieningen of instellingen, zoals kantoren, ziekenhuizen, garages en energiecentrales.

🏆 Woningbouw

Onder de categorie Woningbouw vallen projecten gerelateerd aan wonen, zoals appartementencomplexen en villa’s.

De jury bepaalt welke van de ingediende projecten genomineerd worden voor de prijs en welk project wint.

Publieksprijs

Voor de genomineerde projecten is er sinds 2019 een nieuwe prijs: de Publieksprijs. Hiervoor stemmen bezoekers van het Beton Event op het project dat hen het meest aanspreekt uit alle genomineerden. Deze prijs wordt één keer uitgereikt, dus niet per categorie. Hierdoor is het mogelijk dat een project zowel de Publieksprijs wint als de prijs voor de categorie, maar de Toekomstprijs kan ook gaan naar een genomineerd project dat de jury niet als winnaar verkoos. Bij de eerste uitreiking van de Publieksprijs in 2019 gebeurde dat laatste: de Publieksprijs ging naar een ander project dan door de jury was gekozen.

Jury

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren