Workshops
1. Samen werken naar succesvollere uitkomsten
In programma’s gebeurt het. Daar wordt Haags beleid omgezet in uitvoeringsprocessen die burgers of bedrijven moeten bedienen. Dat heeft doorgaans veel voeten in de aarde: werkprocessen worden aangepast, nieuwe ICT-systemen worden gebouwd en burgers en bedrijven moeten worden geïnformeerd. Tegelijkertijd is de tijdsdruk vaak groot en heeft de politiek tijdens de rit niet zelden aanvullende wensen.
Het CIO-office SZW heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het adviseren van opdrachtgevers van programma’s en heeft hierdoor expertise opgebouwd over het samenspel tussen beleid en uitvoering in deze spannende fase.
In deze workshop wordt op een concrete en luchtige manier ingegaan op de theorie en praktijk van de wisselwerking tussen SZW, een uitvoeringsorganisatie en de burger in grote programma’s. We voeren het gesprek met verschillende opdrachtgevers en programmamanagers, en delen de belangrijkste lessen uit de afgelopen 5 jaar. Aan het eind hopen we te komen tot de essentiële succesfactoren voor een goede samenwerking tussen beleid en uitvoering.
2. Doenvermogen
Kijken naar het Doenvermogen van de klant en daar rekening mee houden bij wet- en regelgeving en de processen in de uitvoering, heeft - gelukkig – de aandacht. Het belang hiervan wordt steeds breder onderschreven, ook door de Tweede Kamer.
Maar wat is Doenvermogen nu eigenlijk? Waarom is het voor onze klanten belangrijk dat we hier als overheid aandacht voor hebben? En hoe geven we dit in de praktijk vorm? Wat betekent het voor het doen van je werk? In de workshop ‘Doenvermogen’ wordt je hier door collega’s van SZW, SVB en UWV op een inspirerende wijze in meegenomen.
3. Maatwerk – Verantwoordelijk afwijken, hoe doe je dat?
Medewerkers van UWV die de dit-kan-niet-de-bedoeling-zijn-casussen voor de kiezen krijgen en na overleg met de eigen afdeling niet weten hoe ze tot een goede oplossing moeten komen, kunnen sinds november vorig jaar aankloppen bij de maatwerkplaats. Hier worden professionals van allerlei UWV-afdelingen bij elkaar gebracht om samen na te denken over een passende oplossing.
Deze workshop staat in het teken van de maatwerkplaats van UWV. Je leert over hoe UWV verantwoordelijk afwijken heeft ingericht en gaat daarna samen met andere deelnemers aan de slag met een dit-kan-niet-de-bedoeling-zijn-casus. Door gebruik te maken van de methodiek van de maatwerkplaats kom je tot een passende oplossing voor de betrokken burger!
4. Collegiale speeddate
De dag van Beleid en Uitvoering is hét moment om je collega’s van UWV, de SVB en SZW beter te leren kennen. En daar is dit programmaonderdeel specifiek op gericht! Tijdens de collegiale speeddate krijg je de mogelijkheid om met veel van je (wellicht nog onbekende) collega’s in gesprek te gaan, in de vorm van een speeddate. In de ‘dates’ bespreek je verschillende vragen, zoals welke dilemma’s kom je tegen in je werk? Wie is jouw eindgebruiker (burgers, werkgevers, professionals in de uitvoering of collega’s)? En hoe betrek je deze eindgebruiker bij je werk?
De verschillende speeddates duren vier minuten. Er is namelijk bewezen dat vier minuten lang genoeg is voor een eerste indruk, maar nét kort genoeg om geen ongemakkelijke stiltes te krijgen ;). Een half uur en zeven gesprekspartners verder eindigt de speeddate. Het laatste deel van de workshop zal gebruikt worden voor een reflectie. Er wordt aan de groep gevraagd of er bijzonderheden zijn opgevallen, en de oogst wordt met elkaar gedeeld.
5. De aard van ons mensenbeeld bij systeemontwikkeling door de overheid
Een belangrijk vraagstuk in moderne publieke dienstverlening is ‘voor welk mensbeeld optimaliseren we onze processen en systemen?’ In deze workshop wordt hier uitgebreid bij stilgestaan.
De workshop gaat in op de rol die optimalisatie kan hebben als bron van uitsluiting en daarnaast op het mensbeeld dat we gebruiken wanneer we onze systemen bouwen en optimaliseren. Vragen die daarbij aan orde komen, zijn: Ga je in je dienstverlening zoveel mogelijk focussen op echt helpen? Of ben je er primair om bepaald gewenst gedrag af te dwingen? In hoeverre laat je ook ruimte voor suboptimaal gedrag van burgers?
Deze workshop zet je tot nadenken over wat we als overheid van burgers vragen en hoe zich dat verhoudt tot inclusieve dienstverlening.
6. De belevingsworkshop ‘Jan met de verre kinderen’
Bij de belevingsworkshop ‘Jan met de verre kinderen’ kruipen we in de huid van een beoordelaar van de SVB. We gaan samen het bijzondere verhaal van een klant, Jan, die AKW aanvraagt beleven, waarbij in het beoordelingsproces constant opmerkelijke dingen gebeuren.
Deze workshop neemt je mee in het verhaal van Jan. Tijdens dit verhaal wordt er gesproken over mogelijke oplossingen en het bieden van maatwerk. Daarnaast wordt er gesproken over de uitdagingen die komen bij het uitvoeringswerk, zoals het omgaan met emoties van zowel jezelf als van de klant.
7. Dialoogsessie over loyale tegenspraak
Zaken die niet goed lopen bij de Rijksoverheid hoor je steeds vaker in het nieuws. Ambtenaren hebben daarbij vaak al eerder signalen afgegeven dat iets niet goed gaat. Vanuit jouw eigen vakgebied en professionaliteit zie je dat dingen verkeerd gaan, met (grote) gevolgen voor de burgers en de organisatie waar je voor werkt. Het blijkt in de praktijk vaak moeilijk om dit aan de orde te stellen. Bij wie moet je zijn en wat gebeurt er daarna?
Tijdens de dialoogsessie wil de projectgroep Loyale Tegenspraak met jullie in gesprek gaan. Tegen welke dilemma’s loop je aan? Welke mogelijke oplossingen en interventies dragen volgens jullie bij aan het vergroten van de veilige ruimte voor loyale tegenspraak? Dit doen we in een open en veilige setting.
8. Startup in Residence
In het programma Startup in Residence (SiR) worden complexe vraagstukken van SZW gekoppeld aan oplossingen van creatieve, innovatieve startende ondernemers (‘startups’), met als doel om waardevolle innovaties te realiseren voor maatschappelijke vraagstukken. Ambtenaren zetten via het programma een maatschappelijk vraagstuk in de markt en roepen startende bedrijven op om met innovatieve oplossingen te komen. De samenwerking met startups zorgt niet alleen voor innovatieve oplossingen, het geeft ambtenaren ook een nieuwe frisse blik op hun werkzaamheden.
In de workshop Startup in Residence gaan deelnemers, als zijnde een startup, zelf aan de slag met een maatschappelijk vraagstuk. Hierbij wordt het gestimuleerd om out of the box te denken en je creativiteit in te zetten.
9. De wijk in! - VERVALT
Om beleid te kunnen toetsen in de praktijk is het belangrijk om jouw doelgroep te benaderen en in gesprek te gaan. Dit kan op allerlei manieren.
In de workshop ‘De wijk in!’ leer je hoe je nieuwsgierig, onbevooroordeeld en met een open houding het gesprek kan aangaan. Hoe je uit je eigen (privé) netwerk informatie kan halen, wat je kan verwachten en hoe je de opgehaalde kennis kan gebruiken in jouw werk. Ook ga je met een groep collega’s de wijk in om het geleerde direct in de praktijk te brengen. Zo ervaar je aan den lijve wat er speelt in de samenleving op een laagdrempelige manier.
10. Panelgesprek 'De burger centraal'
Hoe kijken klantvertegenwoordigers van de SVB en het UWV aan tegen de dienstverlening van beide organisaties? En waar lopen burgers tegenaan in die dienstverlening? Welke belangrijke lessen zijn er te leren door ambtenaren van uitvoeringsorganisaties en departementen als het gaat om het centraal stellen van de burger?
Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de sessie. Deelnemers gaan onder leiding van de dagvoorzitter Ester van der Voort in gesprek met een panel dat bestaat uit onder andere de klantvertegenwoordigers van de SVB en UWV. Het belooft een interessant gesprek te worden waarin het panel vanuit verschillende invalshoeken haar licht laat schijnen op het thema ‘De burger centraal’. Nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan in!
11. Inspiratiesessie ‘Weet jij voor wie je het doet?’
Iedereen doet zijn werk voor iemand. Weet jij wie dit is? Tijdens de interactieve inspiratiesessie ‘Weet jij voor wie je het doet?’ geven collega’s van SZW tips over welke instrumenten en vormen van ondersteuning er al binnen SZW worden ingezet om de eindgebruiker te betrekken in het werk.
Deelnemers worden uitgedaagd op zoek te gaan hun eindgebruiker en inspireren elkaar met bevindingen. Deze sessie is voor iedereen geschikt, van beleidsmakers en leidinggevenden, tot uitvoerenden.
12. Sleutelen aan burgervriendelijke beleidsregels
Om de ruimte voor maatwerk te vergroten wordt vaak gepleit voor het dereguleren van juridische beleidsregels. Dat kan. Het kan echter ook anders. En dat bewijst de SVB. Het is heel goed mogelijk om beleidsregels burgervriendelijker te maken. Daardoor hoef je in individuele gevallen minder vaak naar een maatwerkoplossing te zoeken. Dit verhoogt de responsiviteit van het stelsel en voorkomt willekeur.
De SVB licht al haar juridische beleid door! Daarbij worden de inzichten uit de rapporten ‘Weten is nog geen doen’ van de WRR en ‘Bestuursrecht op Maat’ van de Universiteit Leiden gebruikt. Ook maakt de SVB gebruik van een zelfontwikkeld toetsingskader.
Tijdens de workshop ‘Sleutelen aan burgervriendelijke beleidsregels’ leer je hoe de SVB te werk gaat en ga je zelf aan de slag met een beleidsregel! Daarbij verplaats je je in de positie van een burger die zijn AOW-uitkering meer dan een jaar te laat aanvraagt.
|
|
|
Dag van Beleid en Uitvoering
Registratiewebsite voor Dag van Beleid en UitvoeringDag van Beleid en Uitvoeringdagvanbeleidenuitvoering@minszw.nl
Dag van Beleid en Uitvoeringdagvanbeleidenuitvoering@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/dag_van_beleid_en_uitvoering
2022-05-31
2022-05-31
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Dag van Beleid en UitvoeringDag van Beleid en Uitvoering0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Muntgebouw Muntgebouw Leidseweg 90 3531 BG Utrecht Nederland