Workshops in ronde 1
 

Tijdens de Dag van het Beleid wordt een groot aantal interessante workshops aangeboden.  Onderstaand tref je de inhoudelijke informatie aan over de workshops die je in ronde 1 kunt bijwonen. Je keuze geef je eenvoudig aan via het aanmeldformulier

Betrokkenheid van uitvoeringsorganisaties bij beleidsvorming
Deze workshop wordt verzorgd door het NIWO

In deze sessie wordt ingegaan op de do's en don'ts in de samenwerking met de uitvoering. Er komt een toelichting op een specifieke casus vanuit de uitvoering. De sessie is interactief van aard.

Deze workshop wordt ook in ronde 2 gegeven.


Beleidsadviezen opstellen: hoe doe je dat in samenspraak met sociale partners en andere organisaties
Deze workshop wordt verzorgd door de SER

Samen met de andere deelnemers aan deze workshop, ga je in gesprek over hoe de SER sociale partners betrekt bij de advisering richting het kabinet en wat je daarvan kan leren voor jouw werk als beleidsambtenaar.

Samenwerking in tijden van crisis: de Tegemoetkoming Vaste Lasten als nieuwe standaard?
Deze workshop wordt verzorgd door de RVO en het ministerie van EZK

De coronacrisis en daar uit voortvloeiende maatregelen hebben een grote impact gehad op de maatschappij. Onder stoom en kokend water moest de compensatieregeling TVL worden opgezet om ondernemers te compenseren gedurende de lockdown. Vanuit de RVO en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt inzicht gegeven in hoe is omgegaan met complexiteit en dilemma’s in tijden van crisis en hoe de samenwerking tussen uitvoering en beleid essentieel is geweest voor het succes van de TVL.

Leren van maatwerk
Deze workshop wordt verzorgd door Werk aan Uitvoering, DUO en de gemeente Tilburg

Onze standaard dienstverlening aan burgers volstaat in veel gevallen. Maar soms doen zich situaties voor waarin extra ondersteuning niet voldoet en we maatwerk moeten bieden. Met alleen het oplossen van de individuele casus ben je er dan alleen nog niet. Die casus kan het begin zijn van structurele verbeteringen en wijzigingen in bijvoorbeeld wet- en regelgeving, beleid, processen en uiteindelijk het systeem waarin we werken. Maar zo mooi als dat klinkt, die stap is niet makkelijk gezet.

In deze workshop gaat Werk aan Uitvoering in gesprek met de gemeente Tilburg en uitvoeringsorganisatie Duo over het leren van maatwerk. Welke stappen hebben zij gezet en welke lessen kunnen ze delen. Hoe begin je aan en wat zijn de aspecten waarmee je rekening moet houden? Welke successen zijn er en welke verandering is zichtbaar.

Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) en brede welvaart in het Beleidskompas
Deze workshop wordt verzorgd door de ministeries van JenV en BZ

Wat zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen SDG's en wat is brede welvaart? En hoe helpt dit mij bij het maken van goed beleid?

In deze workshop leggen we uit wat de SDG's en brede welvaart zijn. Vervolgens gaan we aan de hand van een beleidscasus aan de slag om de meerwaarde van SDG's en brede welvaart bij de gevolgenbeoordeling te ontdekken.


Het Beleidskompasspel; voor beleid dat werkt!
Deze workshop wordt verzorgd door het ministerie van JenV

Aan de hand van een actuele casus doe je mee in een rollenspel waarin zo goed mogelijk beleid wordt gemaakt. Het Beleidskompas wordt hierbij als hulpmiddel ingezet. Het doel is om samen te komen tot een goed en gedragen advies aan de minister. Vanuit diverse invalshoeken (bijvoorbeeld beleid, uitvoering, financials, bedrijven) komt het advies tot stand en wordt onderling afgestemd.

Deze workshop wordt ook in ronde 2 gegeven.


Tegenspraak graag!
Deze workshop wordt verzorgd door Mark Frequin

Tegenspraak en macht gaan samen op. Geen macht zonder tegenspraak. En geen tegenspraak zonder macht. Dat is althans de theorie. De praktijk is lastiger. In het Engels: 'How to speak truth to power?' Ambtenaren hebben de plicht een minister tegen te spreken als zij vinden dat een minister richting afgrond gaat. Maar tegenspraak komt niet altijd gelegen. En daarbij komt dat degene die je tegenspreekt als ambtenaar, ook de persoon is onder wiens gezag je opereert. Het zelf geven van tegenspraak én het zelf ontvangen van tegenspraak vormen de kern van de ambtelijke ruggengraat die nodig is voor meer ambtelijk leiderschap zoals de workshopleider in het Kompas voor publiek leiderschap duidelijk maakt. Als deelnemer aan deze workshop word je meegenomen in het belang van tegenspraak en het probleem van tegenspreken. 

Datagedreven beleid = beter beleid; hoe pak je dit aan en wat levert het op
Deze workshop wordt verzorgd door de ministeries van BZK  en SZW

De beleidsmedewerker is de centrale schakel in de driehoek politiek, beleid en uitvoering.
Welke opdracht en vragen heb je als beleidsmedewerker? Wat is je kennisagenda op je beleidsterrein voor Nederland? Hoe is je informatiepositie op jouw beleidsterrein op dit moment? De kunst is deze vraag met je stakeholders te verwoorden in een beleidsvraag en vervolgens in een onderzoeksvraag (vaak voor een uitvoeringsorganisatie met databronnen en data experts). Dit heet ook wel vraagarticulatie, inspiratiesessie, een challenge of hackathon in een datagedreven proces.

In deze interactieve workshop gaan we in op het hoe, wat, waarom van Data voor Beleid. We gaan in op data als aanvullend instrument voor beleid, vaardigheden voor verantwoord datagedreven beleid en beleid maken samen met stakeholders. Je leert over de beschikbare instrumenten, waar je hulp kunt krijgen en hoe je zelf een eerste start kunt maken.


Handhaving en uitvoering dragen bij aan beleidsontwikkeling
Deze workshop wordt verzorgd door de Inspectie Leefomgeving en Transport

Effectieve beleidsontwikkeling vraagt om vroegtijdige betrokkenheid van alle relevante partijen. Het coalitieakkoord benadrukt ook een stevige rol van toezicht en uitvoering bij de beleidsontwikkeling en nieuwe wetgeving. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het ministerie van IenW zal vanuit haar rol dit belang en de voordelen hiervan voor beleid en toezicht/uitvoering bij de beleidsontwikkeling naar voren brengen. Hierbij gaat zij ook in op de verschillende methodes die de ILT gebruikt om haar input met beleid te delen

Discriminatie en beleid
Deze workshop wordt verzorgd door de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Toetsing van beleid aan het non-discriminatiebeginsel en het gelijke behandelingsbeginsel is noodzakelijk. Voorkomen dient te worden dat beleid (onbedoeld) discriminerende gevolgen kan hebben. Helaas is het zo dat institutionele discriminatie en vooringenomenheid bestaat. In de afgelopen jaren zijn er meerdere voorbeelden geweest van dergelijk beleid en regelgeving. Dit schaadt het vertrouwen in de overheid en onze grondrechtsbeginselen. De NCDR zal vanuit zijn rol het belang van zorgvuldigheid, de menselijke maat en inclusiviteit bij de beleidsvoorbereiding naar voren brengen.

Advisering over voorgenomen wet- en regelgeving
Deze workshop wordt verzorgd door het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR)

Hoe beoordeelt het ATR de nieuwe Pensioenwet, steunmaatregelen voor ondernemers, aanpassingen van het omgevingsrecht of veranderingen in de arbeidsomstandighedenregelgeving? Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden, lichten adviseurs van het ATR in deze sessie toe hoe het Adviescollege toetsing regeldruk werkt en waar zij op letten bij de advisering over voorgenomen regelgeving. 

Werk je als beleidsadviseur of juridisch medewerker aan wijzigende regelgeving, of ga je binnenkort aan de slag met een (wets)voorstel of AMvB dan kan deze workshop waardevol zijn. Indien de tijd van de workshop het toelaat, kunnen we over enkele concrete voorstellen in gesprek. De adviseurs van het ATR kunnen naast inhoudelijke, ook alle praktische en organisatorische vragen over de ATR-toetsing beantwoorden.

Beleidskeuze(s) gemaakt? Licht toe met Beleidskeuzes uitgelegd!
Deze workshop wordt verzorgd door de ministeries van Financiën en LNV

Goed onderbouwde beleidskeuzes maken - met het Beleidskompas - spreekt vanzelf. Maar hoe maak je dat duidelijk aan de Tweede Kamer en de samenleving? In deze workshop gaan we in op het waarom en hoe hiervan en beschrijven we een belangrijk instrument dat je helpt bij het onderbouwen van je uiteindelijke voorstel: 'Beleidskeuzes uitgelegd'. In de workshop krijg je eerst een korte intro op Beleidskeuzes uitgelegd. Vervolgens legt een ervaringsdeskundige een actueel vraagstuk uit de beleidspraktijk voor. Daarna ga je in groepjes met deze casus aan de slag.