Dag van het Beleid
Dag van het Beleid
  • Home
  • Contact en vragen
Dag van het Beleid
  • Home
  • Contact en vragen
  • Login

Workshops in ronde 2
 

Tijdens de Dag van het Beleid wordt een groot aantal interessante workshops aangeboden. Onderstaand tref je de inhoudelijke informatie aan over de workshops die je in ronde 2 kunt bijwonen. Je keuze geef je eenvoudig aan via het aanmeldformulier. 

Actieve openbaarmaking beslisnota schrijven
Deze workshop wordt verzorgd door het ministerie van JenV

Wat kunnen we leren van de ervaringen bij JenV met actieve openbaarmaking en (taalkundige) vragen en dilemma’s bij het schrijven van de beslisnota? En waar loop je zelf tegenaan bij het maken van een beslisnota? We gaan graag in gesprek vanuit jouw organisatie of vakgebied.

Mensenbeelden bij beleid
Deze workshop wordt verzorgd door het SCP

Als mensen zijn we allemaal mensenkenners. We hebben onuitgesproken ideeën over hoe anderen zijn, hoe ze zich gedragen. De aannames over wat mensen willen, kunnen, mogen en doen, noemen we Mensbeelden. In het Mensbeelden bij Beleid project onderzoekt het SCP welke Mensbeelden ten grondslag liggen aan beleid en hoe burgers zich hier in herkennen (of niet).

In deze workshop willen we in gesprek gaan over wat Mensbeelden zijn en hoe ze in beleid te herkennen zijn. We zullen de resultaten presenteren van onderzoek waarin we de mensbeelden rond het Leven Lang Ontwikkelen en Coronavaccinatiebeleid onderzoeken. We hebben dit gedaan door middel van analyse van beleidsdocumenten en door interviews met beleidsmakers. In het tweede deel van de workshop ga je aan de hand van stellingen in discussie met elkaar.

Doenvermogen
Deze workshop wordt verzorgd door het ministerie van JenV en UWV

Kijken naar het Doenvermogen en daar rekening mee houden bij beleid, wet- en regelgeving heeft
- gelukkig- de aandacht. Het belang hiervan wordt steeds breder onderschreven, ook door de Tweede Kamer. Maar hoe geven we dit in de praktijk vorm? Wat betekent het voor het doen van je werk? Gaat rekening houden met doenvermogen anders bij verschillende doelgroepen, zoals theoretisch opgeleiden, zzp’ers en MKB’ers? In de workshop ‘Doenvermogen’ wordt je hier door collega’s van het ministerie van JenV en UWV op een inspirerende
wijze in meegenomen.

Aan de slag met gedrag! Met kennis van gedrag beleid maken. DOE-MEE workshop
Deze workshop wordt verzorgd door de ministeries van JenV en Financiën

Beleid kan winst boeken door beter gebruik te maken van gedragskennis (inzichten over het menselijke gedrag). De DOE-MEE aanpak biedt die mogelijkheid en helpt om te komen tot effectief beleid. Wil je dit zelf ervaren? Kom dan naar de DOE-MEE workshop

Tijdens de DOE-MEE workshop nemen we eerst mee in de wereld van gedrag. Vervolgens doen we een vingeroefening met de DOE-MEE aanpak en gaan we aan de slag met een concreet beleidsvraagstuk.


Het Beleidskompasspel; voor beleid dat werkt!
Deze workshop wordt verzorgd door het ministerie van J&V

Aan de hand van een actuele casus doe je mee in een rollenspel waarin zo goed mogelijk beleid wordt gemaakt. Het Beleidskompas wordt hierbij als hulpmiddel ingezet. Het doel is om samen te komen tot een goed en gedragen advies aan de minister. Vanuit diverse invalshoeken (bijvoorbeeld beleid, uitvoering, financials, bedrijven) komt het advies tot stand en wordt onderling afgestemd.

Deze workshop wordt ook in ronde 1 gegeven.


Methodiek en toepassing van de Generatietoets
Deze workshop wordt verzorgd door het ministerie van BZK

Tijdens deze interactieve workshop krijg je een toelichting op de methodiek van de Generatietoets en bespreken we met ervaringsdeskundigen hoe je dit instrument in kan zetten.

Goed aan de slag met burgerparticipatie
Deze workshop wordt verzorgd door het ministerie van BZK

Waarom en hoe betrek ik mensen tijdig en goed bij beleid en uitvoering? Hoe zorg ik dat elke stem telt? Ook burgers en groepen die zich niet laten horen en moeilijk te bereiken zijn?

Aan de hand van theorie en praktijk leer je hoe je in enkele (denk)stappen goed aan de slag kan met participatie en welke instrumenten je daarbij kunt benutten. Vervolgens gaan we aan de slag met een casus om te ervaren welke dilemma's en spanningsvelden je in de praktijk tegenkomt.

Beleid maken met gemeente volgens de UDO: 5 handvatten
Deze workshop wordt verzorgd door de VNG en de gemeente Tilburg

Hoe voorkom je dat beleidsdoelen niet gehaald worden doordat beleid in de praktijk niet uitvoerbaar blijkt? Hoe kom je er eigenlijk achter of iets in de praktijk wel gaat werken? En dan ook nog voor 342 gemeenten? Vanuit een casus uit de gemeentelijke praktijk slaan we de brug naar effectief en uitvoerbaar beleid. Hoe kunnen Rijk en gemeenten daarin effectief samenwerken? Hoe kan de uitvoerbaarheidstoets decentrale overheden (UDO) daarbij helpen? In deze workshop behandelen we de vijf handvatten om beleid te maken voor en met gemeenten.

Werken vanuit de bedoeling
Deze workshop wordt verzorgd door het ministerie van BZK

Als beleidsmaker heb je per definitie te maken met complexiteit. Er zijn altijd tal van belangen die spelen en tal van krachten die aan je trekken. De laatste jaren klinkt het daarbij steeds vaker dat we 'opgavegericht' werken. Of dat we moeten werken vanuit de bedoeling, omdat we die soms schijnbaar wat uit het oog verliezen als we in de waan van de dag worden gezogen en te veel in het Haagse wereldje worden getrokken. 

In 2012 schreef Wouter Hart het boek 'Verdraaide organisaties - terug naar de bedoeling'. Sindsdien zijn zijn boeken meer dan 100.000 keer verkocht en werd hij een van de meest gevraagde sprekers in Nederland. Hoe kijkt hij naar het werken vanuit de bedoeling vertaald naar een thema als beleid binnen de ministeries? Welke inzichten en handvatten kan hij ons meegeven om dat 'werken vanuit de bedoeling' een betere plek te kunnen geven in ons ambtelijk vakmanschap

Betrokkenheid van uitvoeringsorganisaties bij beleidsvorming
Deze workshop wordt verzorg door het NIWO

In deze sessie wordt ingegaan op de do's en don'ts in de samenwerking met de uitvoering. Er komt een toelichting op een specifieke casus vanuit de uitvoering. De sessie is interactief van aard.

Deze workshop wordt ook in ronde 1 gegeven.


Wetgeving; een geschikt instrument voor beleid
Deze workshop wordt verzorgd door de Raad van State

Toelichting op het herziene beoordelingskader van de afdeling Advisering van de Raad van State.
Deze workshop geeft je inzicht in welke vragen en punten van de afdeling Advisering in haar advisering betrekt en waarom het voor jou als beleidsmedewerker relevant (en nuttig) is.

Vergroot de meerwaarde van je beleid met de Strategische Evaluatieagenda (SEA)
Deze workshop wordt verzorgd door de ministeries van Financiën, OCW en VWS

In deze workshop brengen we je in korte tijd op vlieghoogte over hoe je je evaluaties en monitoring het handigste kunt plannen en hierin ook kunt prioriteren. Zo kun je de maatschappelijke toegevoegde waarde van je beleid vergroten! Met de Strategische evaluatieagenda (SEA) kun je in elke fase van de beleidscyclus op jouw thema aan de slag. De SEA helpt je om strategisch na te denken over de kennis die je nodig hebt om jouw thema verder te helpen. In deze workshop maak je kennis met de SEA aan de hand van: een kleine introductie op het 4-stappenplan SEA, een recente praktijkervaring met de SEA en tot slot een groepsoefeningen om er meer handigheid in te krijgen.

Dag van het Beleid

Dag van het BeleidRegistratiewebsite voor Dag van het Beleid

Dag van het Beleiddagvanhetbeleid@minszw.nl

Dag van het Beleiddagvanhetbeleid@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/dag_van_het_beleid

2023-03-29

2023-03-29

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Dag van het BeleidDag van het Beleid0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

Fokker TerminalFokker TerminalBinckhorstlaan 249 2516 BB Den Haag Nederland