Exposure in vivo bij jongeren en volwassenen met chronische pijn: nieuwe ontwikkelingen

 

13 September 2024 - Locatie Novotel Maastricht en online

De afgelopen jaren heeft nationaal en internationaal veel onderzoek plaatsgevonden met nieuwe inzichten over pijngerelateerde angst, chronische pijn en de exposure in vivo behandeling. Tijdens het symposium delen we een aantal van deze nieuwe wetenschappelijke inzichten met u en krijgt u praktische tips om uw behandeling nog verder te verfijnen.  

Het symposium wordt georganiseerd door de Academische Werkplaats Revalidatie Limburg waarin wordt samengewerkt met de vakgroep revalidatiegeneeskunde van de faculteit ‘Health, Medicine and Life Sciences’ van de Universiteit Maastricht, de Hogeschool Zuyd,  Adelante Groep en de sectie Experimentele Gezondheidspsychologie van de  faculteit ‘Psychology and Neuroscience’. Het doel van deze samenwerking is kennis te ontwikkelen, te implementeren en te delen, met als doel de revalidatiezorg en opleiding voor revalidatiezorgprofessionals volgens de laatste wetenschappelijke standaard te laten verlopen.

 

Het programma

Gerenommeerde Exposure in vivo experts zullen hun inzichten delen over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de Exposure in vivo behandeling voor zowel volwassenen en jongeren.

 

Prof. Dr. Laura Simons is klinische psycholoog en hoogleraar aan de afdeling ‘anesthesiology, perioperative and pain medicine at Standford University School of Medicine’ van de Stanford medische faculteit en ‘Stanford Children’s Health’. Haar klinische en wetenschappelijke focus ligt op het gebied van chronische pijn onderzoek en management van kinderen, waaronder exposure behandeling.

 

Prof. Dr. Rikard Wicksell is hoogleraar klinische gezondheidspsychologie en hoofd van de onderzoeksgroep Gedragsgeneeskunde aan de afdeling klinische neurowetenschappen van het Karolinska Instituut in Stockholm, en hoofd R&D bij de Pijnkliniek van het Capio St Göran Ziekenhuis. Zijn klinisch onderzoek richt zich op de ontwikkeling van gedragsinterventies voor jongeren en volwassenen met chronische pijn om de veerkracht en het welzijn te verbeteren.

 

Prof. Dr. Julia Anna Glombiewsi is hoogleraar Klinische Psychologie en Psychiatrie en hoofd van de afdeling Pijn en het Psychotherapie onderzoekslaboratorium aan de universiteit van Kaiserslautern-Landau. Julia is gespecialiseerd in pijn en obsessieve compulsieve dwangstoornis met een focus op exposure in vivo behandeling.

 

Prof. Dr. Jeanine Verbunt informeert u over de recente regionale en nationale ontwikkelingen op het gebied van behandeling van chronische pijn en het Nederlandse zorglandschap voor revalidatie en pijn. Jeanine is hoogleraar revalidatiegeneeskunde en hoofd van de afdeling revalidatiegeneeskunde van de Universiteit Maastricht. Zij is tevens revalidatiearts bij Adelante zorggroep.

 

Het ochtenddeel van het programma bestaat uit een aantal keynote sessies (in het Engels). Het middagdeel van het symposium wordt praktisch ingevuld door 2 praktische workshops aangeboden door experts in de exposure in vivo behandeling (in het Nederlands). 

 

Het middagdeel van het symposium wordt ingevuld door 2 praktische workshops aangeboden door experts in de exposure in vivo behandeling, Dr. Marlies den Hollander en dr. Thijs van Meulenbroek. Marlies is GZ-Psycholoog en senior onderzoeker gespecialiseerd in exposure in vivo behandeling. Thijs is fysiotherapeut en senior onderzoeker en is eveneens gespecialiseerd in exposure in vivo behandeling. Beiden hebben reeds veel zorgverleners opgeleid in het geven van exposure in vivo therapie voor mensen met chronische pijn.

 

Meer informatie vindt u op de pagina 'programma'.

 

Voor wie?

Dit symposium richt zich op artsen, psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers en andere zorgprofessionals werkzaam in de revalidatiezorg (in de eerste en tweede lijn) en onderzoekers op het thema (chronische) pijn. 

 

Locatie

Deelname aan het symposium is mogelijk op locatie (Novotel Maastricht; voor meer informatie zie pagina 'locatie') of online. Deelnemers op locatie kunnen gratis parkeren bij Novotel. 

 

Aanmelding en kosten

Aanmelden voor het symposium kan via het aanmeldformulier op deze website. Let op: selecteer bij het aanmelden de juiste optie (deelname op locatie (hele dag) of online (alléén plenaire programma in de ochtend)). 

 

Vragen en contact

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Margareth van Krevel.

E-mail: margareth.vankrevel@maastrichtuniversity.nl

Telefoon: 06 - 38595060