Sessie I
Hoe krijgen we Nederland in een voorhoedepositie op het gebied van kennis én toepassing van AI?
Kees van der Klauw, (coalitiemanager van de Nederlandse AI Coalitie, medeoprichter en partner van InnoAdds en voormalig voorzitter van de Alliance of Internet of Things Innovation (AIOTI) )
Hoe kan het Nederlandse bedrijfsleven de internationale concurrentiepositie behouden en verder uitbouwen? Artificial intelligence is een krachtig middel. Maar, door het huidige gefragmenteerde AI-landschap wordt het volledige potentieel niet behaald. Coördinatie tussen de AI-activiteiten in de verschillende sectoren en samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheden moet gestimuleerd worden.
Digitalisering, artificial intelligence en data science nemen momenteel een grote vlucht. Dit biedt mogelijkheden om samen met ketenpartijen compleet nieuwe proposities te ontwikkelen, bijvoorbeeld het ontwikkelen van diensten in plaats van producten. Hierbij is samenwerking tussen de ketenpartijen essentieel net als het definiëren van standaarden. Bovendien spelen er in vele sectoren vergelijkbare ontwikkelingen, hoe kan je hiervan leren? Dit is precies de ambitie van de NL AI coalitie.
De Nederlandse AI Coalitie zet zich in om AI-ontwikkelingen in Nederland te versnellen en AI-initiatieven met elkaar te verbinden. In deze presentatie wordt toegelicht hoe dit nieuwe ecosysteem werkt, welke stappen reeds genomen zijn en hoe innovatieve bedrijven in de tuinbouw hier gebruik van kunnen maken.
Fenotypes van planten ontrafelen met nieuwe sensoren en data science
Rick van de Zedde, project manager Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (www.NPEC.nl) en senior scients/ business developer for Phenomics & Automation at Wageningen University & Research.
De ontwikkeling van plantsensoren en data science gaan razendsnel. Wageningen University & Research heeft samen met Universiteit Utrecht het initiatief genomen om een Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) faciliteit op te zetten. Doel is om de ontwikkeling van planten nauwgezet te volgen met een groot aantal sensoren en daaraan gekoppelde data-analyse.
NPEC richt zich vooral op onderzoek naar de invloed van de omgeving op de groei van planten via een brede reeks uiteenlopende plantenfenotypes. Lichtkwaliteit, stralingsniveaus, toevoer van voedingsstoffen, temperatuur, vochtigheid, zuurtegraad van de bodem en het CO2-niveau zijn slechts enkele voorbeelden van de gemeten variabele omgevingscondities. Deze gegevens worden op het platform met onderzoekstechnologie van de faciliteit geanalyseerd. Meer inzicht in de relatie tussen genen en omgevingsfactoren zullen het mogelijk maken om productiviteit en opbrengsten verder te maximaliseren.
Rick van der Zedde zal tijdens zijn presentatie de inzichten die dit op termijn gaat opleveren belichten. Ook bespreekt hij hoe die kunnen worden gebruikt om te komen tot meer autonoom aangestuurde kassen, waarbij zowel op kwantiteit als kwaliteit van het product gestuurd kan worden.
Een Duurzaam Toekomstbestendig Tuinbouwsysteem
Prof. Dr. Ir. Peter van Bodegom (Universiteit Leiden)
De tuinbouwsector als geheel staat voor de uitdaging om te komen tot een duurzame voorziening in hoogwaardige voeding (en bloemen/planten). Deze uitdaging is door de sector vertaald in de concrete doelstelling om als Nederlandse tuinbouw circulair te zijn in 2030 en deze kennis mondiaal tot bloei te laten komen. Daarbij gaat het niet alleen om technologieën om emissies te beperken, maar is er ook een toenemende spanningsboog tussen enerzijds lokale circulariteit (al dan niet lokaal gecertificeerd) en mondiale stromen en ondernemerschap. Hoe kan de tuinbouwsector in deze snel veranderende en veeleisende omgeving haar positie als leidend tuinbouwcluster te behouden?
Het hebben van kennis van innovatie van productieprocessen, de bijbehorende (nieuwe) bedrijfssystemen, het ontwikkelen van toekomstscenario’s voor de sector als geheel en over de impact van deze ontwikkelingen op de leefomgeving zijn hierbij van groot belang. Alleen door inzicht in al deze componenten kan een duurzaam toekomstbestendig tuinbouwsysteem ontstaan.
Future Trends & Innovations, The Next Step in Horticulture Technology
Registratiewebsite voor Future Trends & Innovations, The Next Step in Horticulture TechnologyLindy van der Driftcommunicatie@avag.nl
Lindy van der Driftcommunicatie@avag.nlhttps://www.aanmelder.nl/futuretrends
2022-04-12
2022-04-12
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Future Trends & Innovations, The Next Step in Horticulture TechnologyFuture Trends & Innovations, The Next Step in Horticulture Technology0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
World Horti CenterWorld Horti CenterEuropa 1 2672 ZX Naaldwijk Nederland