Stel je eigen programma samen
Tijdens het Inspiratiefestival kies je tijdens drie rondes uit een breed aanbod aan activiteiten. Je stelt dus je eigen programma samen. Als opwarmertje vind je hieronder alvast een overzicht van de verschillende programmaonderdelen. En goed nieuws: er komen de komende tijd nog meer inspirerende sessies bij!
Neem alvast een kijkje en ontdek welke workshops, lezingen en activiteiten jij niet wilt missen
1. Maatwerk. Presentatie van inzichten Thuis in Taal thuis, 2020 - 2024
Voor: Iedereen
Door: Martine van der Pluijm, grondlegger Thuis in Taal en lector bij Hogeschool Rotterdam
Zoek jij nieuwe manieren om je taalonderwijs te verbinden met de taalomgeving thuis en zo te werken aan meer gelijke kansen bij jonge kinderen? In deze sessie vertelt Martine van der Pluijm je over de inzichten uit het laatste onderzoek, waarbij de aanpak Thuis in Taal thuis is uitgevoerd. Kijk met een contextuele bril naar de taalontwikkeling van kinderen en zie hoe je op een speelse manier kunt verkennen hoe de wereld van kinderen en ouders er thuis uitziet, hoe en tijdens welke routines en activiteiten zij communiceren. Martine laat zien hoe je in de gezinsroutines kunt participeren en met voorbeeldgedrag kunt bijdragen aan de interacties tussen kinderen en ouders. Ook krijg je inzicht in de wijze waarop je de wereld van school en thuis kunt verbinden door de ervaringen die kinderen op school opdoen mee te nemen naar huis en andersom. We maken de balans op van de inzet en je ziet wat deze werkwijze oplevert voor kinderen, ouders en pedagogisch professionals op school. Met de concrete voorbeelden kun je zelf ook huisbezoeken uitproberen of verdiepen.
2. Een kijkje in de keuken. Concrete handvatten en inspiratie uit de praktijk van een Rotterdamse basisschool
Voor: Professionals in de onderbouw
Door: Hozan Khalid (Co-coach en procesbegeleider Thuis in Taal) en Jasper Hoekstra (Leerkracht groep 1-2 van De Wilgenstam)
In deze workshop gaan we aan de slag en bespreken we, vanuit ervaringen en voorbeelden uit de groepen 1 en 2 van basisschool De Wilgenstam in Rotterdam, hoe we de samenwerking met ouders kunnen verbeteren en een rijke taalomgeving creëren met hulp van de aanpak Thuis in Taal. Na afloop van de workshop heb je concrete handvatten en inspiratie en heel veel nieuwe ideeën om ook in jouw praktijk hiermee aan de slag te gaan. Het succes van de aanpak op de Wilgenstam? Dat is de professionele leergemeenschap waarin we samen bouwen, in de peuter- en kleutergroepen, aan wat werkt met ouders in deze context. We vertellen je graag hoe we dat doen!
3. Filosoferen met ouders en jonge kinderen. Inspiratie en handvatten voor OKA
Voor: Professionals op de basisschool
Door: Judith Wagensveld, denker en maker voor het onderwijs
Filosoferen is samen nadenken over verrassende, onderzoekende en grappige vragen waarop niemand het juiste antwoord weet: kinderen niet, maar ouders en leerkrachten ook niet. Het zijn vragen die uitnodigen om je samen te verwonderen en gelijkwaardig in gesprek te gaan. In deze inspiratieworkshop doe je ideeën en ervaringen op en krijg je de nodige handvatten en materialen mee om speelse filosofische gesprekjes tussen ouders en jonge kinderen te faciliteren en veel taalplezier.
4. Thuistalen en -culturen zichtbaar maken binnen de kinderopvang
Voor: Professionals in de kinderopvang
Door: Sylwia Stawarz (Manager kwaliteit kinderopvang) en Fatma Yilmaz (Manager kinderopvang)
In deze workshop ga je vooral zelf aan de slag en in gesprek met je collega’s. Er is op verschillende tafels van alles te zien: foto’s, talen, boeken, muziekinstrumenten, spelletjes en nog veel meer. Met de vragen op elke tafel word je vervolgens aan het denken en uitwisselen gezet: wat zou jij in de praktijk willen brengen? Wat doet je collega al? Ook vertellen Sylwia en Fatma over de praktijk in hun kinderopvangorganisatie en nodigen zij je uit om meer te vertellen over jullie ervaringen. Je gaat naar huis met verschillende ideeën voor in de groep, in jullie gebouw en voor de communicatie met jullie ouders.
5. Thuis in Taal in jouw gemeente. Wat is daarvoor nodig?
Voor: Beleidsadviseurs gemeente, directies/management van onderwijs en/of kinderopvang
Door: David Kranenburg (Directeur Actief Ouderschap) en Monique Swagemakers (VVE-coördinator bij gemeente Woensdrecht)
Wil jij binnen jouw gemeente, school of kinderopvang aan de slag met Thuis in Taal? In deze interactieve workshop ontdek je wat er nodig is om deze succesvolle aanpak lokaal te implementeren en duurzaam te borgen. We nemen je mee langs de bouwstenen van een sterke samenwerking tussen gemeente, onderwijs, kinderopvang en netwerkpartners en bespreken hoe je samen voor draagvlak, financiering en een blijvende impact op de samenwerking met ouders ter ondersteuning van de taalontwikkeling van kinderen zorgt.
6. De integrale aanpak. Ook iets voor jullie Rotterdamse school?
Voor: Directies, coördinatoren, ib-ers van Rotterdamse (voor)scholen die nog niet met Thuis in Taal werken
Door: Linda Maan (Projectleider Thuis in Taal in Rotterdam)
Gemeente Rotterdam heeft in het kader van het Nieuw Rotterdams Onderwijsbeleid een subsidie verleend aan Actief Ouderschap en Hogeschool Rotterdam om de integrale aanpak Thuis in Taal door te ontwikkelen en te implementeren op Rotterdamse (voor)scholen in de periode 2024 – 2028. Werkzame elementen uit de bestaande Thuis in Taal op School - en naar Huis aanpak worden gecombineerd tot een schooleigen en duurzame werkwijze, passend bij de mogelijkheden van de school en zijn professionals.
Of dit ook iets is voor jullie school en hoe we dit willen realiseren in een PLG, met een procesbegeleider, co-coach en een interne ouder-kind coördinator, kun je verkennen in een informeel gesprek met projectleider Linda Maan tijdens deze sessie.
7. Maak kennis met Thuis in Taal. Een Inleiding
Voor: Iedereen die meer wil weten over de aanpak Thuis in Taal en deze aanpak nog niet (goed) kent
Door: Anne Bos (Projectleider Thuis in Taal) en Gerry Dijkstra (Leerkracht groep ½ op KC Noord in Delfzijl)
In deze inleiding vertelt projectleider Anne Bos aan eenieder die graag meer wil weten over Thuis in Taal over deze aanpak, die tijdens onderzoek door Martine van der Pluijm, in co-creatie met leraren en ouders is ontwikkeld en bedoeld is om leraren te inspireren om partnerschapsrelaties met ouders aan te gaan ter ondersteuning van de taalontwikkeling van hun jonge kinderen. Centraal staat de belangrijke rol die de taalomgeving thuis heeft op de taalontwikkeling en hoe tijdens het onderzoek op zeven Rotterdamse basisscholen de aanpak met zeven stappen is ontwikkeld, die momenteel op een kleine honderd (voor)scholen in het land wordt ingezet. Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Ook over hoe dit in de praktijk werkt? Kom dan naar deze interactieve inleiding. Gerry Dijkstra, leerkracht in groep ½ in Kindcentrum Noord in Delfzijl zal vanuit haar praktijkervaring vertellen over wat het haar in de praktijk brengt en hoe zij het praktisch handen en voeten heeft gegeven het afgelopen jaar.
8. Samenwerken met ouders van nieuwkomers. Inspiratie, kennis en ervaringen
Voor: Professionals op nieuwkomersscholen
Door: Jaimy Ottevanger (Leerkracht op een nieuwkomersschool en procesbegeleider Thuis in Taal)
Het belang van samenwerken met ouders is duidelijk, maar in de praktijk van het nieuwkomersonderwijs kan dit toch een uitdaging vormen. Verschillen in taal en cultuur maken dat ouders soms lastig bereikbaar en minder betrokken lijken. Maar is dit wel zo?
In deze workshop verkennen we hoe we een sterke partnerschapsrelatie met ouders van nieuwkomers kunnen opbouwen. Door middel van praktische voorbeelden en interactieve werkvormen ontdekken we hoe we de samenwerking met ouders kunnen versterken en benutten. Wat brengen deze ouders wél mee? Hoe kunnen we de samenwerking vormgeven zonder gedeelde taal? Samen reflecteren we op onze visie m.b.t. het samenwerken met ouders binnen deze groep en onderzoeken we de mogelijkheden.
9. Van Woord naar Verwondering. De magie van het vertellen en voorlezen voor jonge kinderen
Voor: Professionals in kinderopvang en basisonderwijs
Door: Nicoleta Vandeputte, Taalplezier
Voorlezen begint niet pas bij het lezen van woorden, maar bij het richten van de aandacht. Een kind dat kruipt en zich focust op een object, bouwt aan de basis voor latere leesvaardigheid. Hoe breng je verhalen écht tot leven? Hoe kun je ouders en kinderen betrekken bij het voorlezen en vertellen? In deze interactieve workshop neemt Nicoleta Vandeputte je mee in de kunst van het vertellen en dialogisch voorlezen.
Wat kun je verwachten?
📖 Vertellen en voorlezen – Hoe verhalen jonge kinderen meenemen naar andere werelden.
🌍 De kracht van verhalen – Hoe vertellen en voorlezen bruggen kunnen slaan tussen culturen en generaties.
🎨 Visuele geletterdheid – Ouders interpreteren prentenboeken vaak anders dan professionals. Hoe sluit je hierbij aan?
🖼️ Russische verteltraditie (Lubok) – Eén prent als inspiratie voor een verhaal.
👀 Voorlezen/vertellen is meer dan taal – De rol van motoriek, oogcontact en focus bij jonge kinderen.
Samen ontdekken we hoe je voorlezen en vertellen speels en betekenisvol maakt – niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun ouders.
10. Gezocht: Superhelden Jonge Kind
Voor: Professionals in de kinderopvang en het basisonderwijs
Door: Marchien van Marle, Anneke Veraart, Jiska Jansen en Jennifer Timmer
Wil jij je inzetten voor betere ontwikkelkansen voor jonge kinderen? Ervaar dan hoe je met behulp van de Master Jonge Kind niet alleen zelf maar ook je collega's meeneemt in kansrijke ontwikkeling voor ieder kind.
11. Lezing: De rol van natuur in de taalontwikkeling van jonge kinderen.
Voor: Professionals in de kinderopvang en het basisonderwijs
Door: Jannette Prins
Als kinderen in de natuur spelen, praten ze meer. De natuur ondersteunt hun spel, maakt ze onderzoekend en creatief, en dat hoor je meteen terug in hun taal. In deze lezing vertelt Jannette Prins over haar onderzoek waarin duidelijk werd welke aspecten van spelen in de natuur zorgen voor rijk taalgebruik. En ook hoe je daar als Thuis in Taal enthousiasteling gebruik van kunt maken. De natuur maakt kinderen nog meer thuis in taal!
12. Atelier – Verbind school en thuis!
Voor: Professionals in de kinderopvang en het basisonderwijs
Door: Rianne van der Niet – van Dam (Docent-onderzoeker Hogeschool Rotterdam), Inge Bos (Docent-onderzoeker Hogeschool Rotterdam) en Senem Tekin (Projectcoördinator Thuis in Taal Rotterdam).
Duur: doorlopend, gedurende de gehele middag en avond
Stap binnen in dit Atelier op het moment dat het jou uitkomt en ontdek hoe je thuis en op school aan de slag kunt gaan met de stappen van Thuis in Taal. Aan zeven inspirerende tafels ga je praktisch aan het werk, waarbij bij elke tafel een van deze zeven stappen van de integrale aanpak Thuis in Taal centraal staat. Of je nu leerkracht, pedagogisch medewerker of - coach bent, in het Atelier ontwikkel je direct toepasbare producten, die je direct in kunt zetten in jouw praktijk en die verschil maken, thuis en op school . Kom je ook meedoen?
13. De Taalhuisroute. Stap binnen in jouw eigen Taalhuis!
Voor: Iedereen
Duur: doorlopend, gedurende de gehele middag en avond
Tijdens de Taalhuisroute wandel je langs inspirerende vragen en reflecties over jouw taalontwikkeling. Wie hielp jou als kind met taal? Hoe kleurde jouw omgeving jouw taalvaardigheid? Waar heeft het je gebracht? Vul jouw Taalhuis met herinneringen en ontdek hoe taal je gevormd heeft – thuis, op school en in de wereld om je heen. Laat je verrassen door de kracht van jouw taalverhaal. Doe mee en breng jouw Taalhuis tot leven!
Binnenkort vind je hier ook het programmaboekje van het Inspiratiefestival waarin alle activiteiten in een tijdschema staan. Houd de website in aanloop naar 16 april in de gaten, om op de hoogte te blijven van de laatste updates en informatie.
Inspiratiefestival Thuis in Taal 2025 | Samenwerken aan Taal
EMI op Zuidinspiratiefestival@hr.nl
EMI op Zuidinspiratiefestival@hr.nlhttps://www.aanmelder.nl/inspiratiefestival2025
2025-04-16
2025-04-16
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Inspiratiefestival Thuis in Taal 2025 | Samenwerken aan TaalInspiratiefestival Thuis in Taal 2025 | Samenwerken aan Taal0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Hogeschool Rotterdam - Kralingse ZoomHogeschool Rotterdam - Kralingse ZoomKralingse Zoom 91 3063 ND Rotterdam Nederland