Inspiratiemiddag Flexcore

Edge computing voor datagedreven netbeheer

Datagedreven netbeheer is een belangrijke sleutel voor de uitdagingen van de energietransitie en elektrificatie. Hoogfrequente data-algoritmiek dichtbij de sensoren in het middenspanningsnet lijkt kansrijk op allerlei gebieden, van power quality en predictive maintenance tot load forecasting. En waarschijnlijk kan op deze locaties op termijn ook ‘slimme’ lokale sturing worden geïmplementeerd, van digitale beveiliging tot stuursignalen naar lokale aansluitingen. 

De huidige oplossingen (‘kastjes’) op de markt zijn echter vaak beperkt in hun kracht voor lokale hoogfrequente analyses en inflexibel om nieuwe toepassingen aan toe te voegen. Bovendien lijken uitdagingen rond ‘vendor lock-in’ en ‘hardware lifecycle management’ remmend voor innovatie. 

In andere markten worden vergelijkbare uitdagingen vaak opgelost door goed gekozen ontkoppelingen tussen hardware en software. Op een smartphone kun je bijvoorbeeld lang na aanschaf nog steeds applicaties blijven toevoegen. Die apps zijn bovendien van verschillende leveranciers, met elk hun eigen specialisme. En als je je smartphone vervangt kun je die apps (en de bijbehorende data) eenvoudig overzetten. Gekoppelde andere hardware, zoals je bluetooth speaker blijft gewoon werken met je nieuwe telefoon. Bovendien worden smartphones op grote schaal gebruikt, waardoor betere kosteneffectiviteit en innovatiekracht worden gehandhaafd.

Flexcore - open platform voor hoogfrequente edge computing voor elektriciteitsdistributie

Vanuit die smartphone-gedachte zijn netbeheerder Enexis, ‘Power Quality’-specialist HyTEPS, ‘slim laden’-kenniscentrum ELaad en Technolution Spark het innovatieproject Flexcore gestart. We onderzochten samen de mogelijkheden voor een open platform voor hoogfrequente edge-computing voor elektriciteitsdistributie. Flexcore is een innovatieproject met steun van de Topsector Energie. 

Het project is inmiddels afgerond en ons enthousiasme is daarmee gegroeid. We delen daarom graag wat we hebben geleerd, de kansen en de uitdagingen. En we gaan graag met u in gesprek over de rol van open edge-computing voor een toekomstbestendige energievoorziening. 

Inspiratiemiddag met dialoog op 27 september

Graag nodigen wij u in een select gezelschap uit voor een inspiratiemiddag op dinsdag 27 september. Naast een aantal presentaties van experts over open edge in de praktijk is er veel ruimte voor dialoog. We delen onze ervaringen vanuit Flexcore, maar horen ook graag van u welke toekomst u ziet voor open edge-systemen in netbeheer en welke kansen u ziet om samen te werken in de sector. 


Geïnteresseerd? Bekijk hier het programma of meld u direct aan via het aanmeldformulier.

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren