Thema: Schoolveiligheid – Geweld op school
Datum: 29 augustus 2023
Tijd: 9.00- 17.00 uur (8.30 inloop)
Locatie: ZZIIN, Javastraat 26, Den Haag
Workshop 1: Evelijn Jeunink en Merel Nijs - Digitale veiligheid
Het sociale leven van jongeren speelt zich voor een groot deel in de digitale wereld af. Het geeft jongeren de mogelijkheid om in contact te blijven en vriendschappen te onderhouden. Er is echter ook een keerzijde, denk aan cyberpesten en sexting. In deze workshop gaan we hierop in samen met de wijkagent. We leggen uit hoe het OPDC samenwerkt met de wijkagent en hoe we snel kunnen schakelen bij incidenten. Ook de Functionaris Gegevensbescherming van het Samenwerkingsverband sluit aan omdat de privacy van leerlingen een rol kan spelen bij het afhandelen van incidenten.
Workshop 2: Ingrid Paardekooper en Tonnes Blonk - Netwerk veilige school
De secretaris van het VO Platform, Ingrid Paardekooper, vertelt over het ontstaan, de inhoud en het doel van dit programma, dat op 1 oktober van start gaat. Programmamanager Tonnes Blonk is mogelijk aanwezig.
Nieuw programma Netwerk Veilige School (NVS)
De laatste jaren worden scholen in toenemende mate geconfronteerd met jeugdcriminaliteit die de wijk en zelfs de stad ontstijgt. Het gaat dan met name om geweldsincidenten rondom gewelddadige, rivaliserende jeugdgroepen. Om de verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor de veiligheid van leerlingen en personeel, moeten de VO-scholen kennis hebben van (de trends in) jeugdcriminaliteit en niet alleen weten hoe en met wie ze moeten handelen bij incidenten, maar vooral ook hoe ze die kunnen voorkomen.
Afgelopen jaar is daarom gewerkt aan een nieuw ondersteunend programma voor het voortgezet onderwijs – het programma Netwerk Veilige School (NVS) – dat drie doelen heeft:
- Een veilig leer- en leefklimaat op en rond de scholen creëren en behouden.
- Het verbinden en laten samenwerken van de relevante partners, in de veiligheidsketen en in de stad (politie, gemeente, OM, partners in de wijk en stad) op het gebied van schoolveiligheid.
- Mogelijkheden creëren voor opschaling bij acute situaties die directe interventie van de partners vragen.
Workshop 3: Leila Prnjavorac - Gelijkwaardigheid en respect in onderlinge omgang
Leila gaat met je in gesprek over gelijkwaardigheid en respect in onderlinge omgang. Aan de hand van de ‘6 seks en relatie regels”, wanneer is iets gezond en wanneer wordt het (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Hierin gaan jullie aan de hand van video’s en stellingen een over de streep spel spelen. Een goede manier om inzicht te krijgen en wanneer iets oké is of over de grens gaat, waarin het grijze gebied ook wordt meegenomen.
Workshop 4: Leo Keuvelaar - Sterk voor de klas
Veilig kunnen werken en jezelf ook veilig voelen binnen de organisatie waar je werkt, is belangrijk voor iedereen. Het veilig voelen is een belangrijke voorwaarde om jezelf te kunnen ontwikkelen en in te kunnen spelen op alle veranderingen.
Het voorkomen van agressief gedrag en het kunnen omgaan met agressie speelt hierbij een belangrijk rol. “Ik voel me zekerder en straal dat uit”.
Let op: hoe eerder je reageert des te beter, per workshop is er een max aantal deelnemers.