Live Lezing: Kunstzomer 2022: Deel 1 Inleiding
 

Dinsdag 12 april , 20.00 uur

Aula, Tongersestraat 53

 

Ko van Dun

kunstdocent


2022 als een nieuw begin? Twee jaar gedwongen pauze in een tijd van existentiële crisis heeft de wereld definitief op een tweesprong gebracht. Een keuze lijkt onontkoombaar. Ook de kunst laat dit zien. De kunst is evenzeer een uitdrukking van het verlangen naar bevrijding als van de noodzaak tot verandering en schept beelden van een bestaan dat pendelt tussen hoop en vrees. Antwoorden heeft ze niet, vragen des te meer. Niettemin, als er de afgelopen twee jaar één ding duidelijk is geworden, dan wel dat het zonder haar niet gaat.

In Venetië en Kassel nodigen de twee grootste kunstevenementen ter wereld ons komend seizoen uit om kennis te nemen van de allerlaatste ontwikkelingen. En dat vanuit twee verschillende posities: de Biënnale in Venetië als ’s wereld grootste theater van de hedendaagse kunst en de documenta in Kassel als haar meest prominente publieke en politieke podium.

 

In een serie van drie lezingen biedt Ko van Dun een uitgebreide inleiding plus verkenning van beide tentoonstellingen. Deze eerste lezing gaat over de vraag: waar staan we nu? Wat zijn de grote thema’s die er wereldwijd toe doen, welke spiegel houdt de kunst ons voor en welke rol spelen de documenta en de Biënnale als haar belangrijkste podia?

 

Op donderdag 19 mei volgt een lezing over de Biënnale en op donderdag 30 juni over de documenta aan de hand van vers beeldmateriaal van de tentoonstellingen. Meer hierover in onze agenda van april-juni.

 

12 april 2022

20:00 - 21:30