Sprekers
Ernst-Jan Pfauth
Mediaondernemer en journalist Ernst-Jan Pfauth (1986) is medeoprichter van De Correspondent, een advertentievrij journalistiek platform met 70.000 betalende leden en een succesvolle boekenuitgeverij. Tot maart 2022 was hij daar negen jaar lang CEO.
Nu runt hij samen met Alexander Klöpping het mediabedrijf POM. Samen geven zij bekende podcasts uit, zoals Een podcast over media, Jonge Jaren en Poki, en publiceren ze bestsellers zoals Je gezicht is nu van ons en Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest.
Ernst-Jan was de eerste hoofdredacteur van The Next Web en hoofd digitaal bij NRC Handelsblad. Hij schreef twee boeken over bloggen en publiceerde in september 2017 het Dankboek, een dagboek voor een tevredener leven. In november 2024 verschijnt zijn nieuwe boek, getiteld Intentioneel leven.
Ernst-Jan heeft lezingen gegeven op onder andere South by Southwest (SXSW), The Next Web Conference, Columbia University School of Journalism, The International Journalism Festival en het World Publishers Forum. Op het journalistieke instituut van Harvard en bij New York University gaf hij gastcolleges. Het Amerikaanse blad Forbes nam Ernst-Jan in 2016 op in de lijst van 30 meest interessante Europeanen onder de 30.
Ernst-Jan spreekt onder andere over: Hoe kun je effectiever werken?
Ernst-Jan moedigt in zijn boek Intentioneel leven aan tot bewuste keuzes en het richten van aandacht op betekenisvolle activiteiten – weg van afleidingen zoals eindeloos mailen en vergaderen. Door intentioneel te leven kunnen professionals effectiever werken en meer voldoening ervaren. Ernst-Jan bespreekt strategieën om uitstelgedrag, smartphoneverslaving en oppervlakkig werk te vermijden, en benadrukt het belang van intrinsieke motivatie. Deze lezing – gebaseerd op inzichten uit psychologie, filosofie, talloze interviews met experts als Tim Ferriss en zijn eigen ervaringen als directeur van De Correspondent – biedt handvatten om bewuste keuzes te maken, tijd te heroveren en aandacht te richten op wat echt belangrijk is.
Prof. Dr. W.E.R. (Erwin) Berkhout
Functie: Afdelingsvoorzitter & Sectiehoofd Orale Radiologie & Digital Dentistry ACTA
Titel: Van Historie naar Horizon: Innovatie en AI in de Tandheelkundige Röntgendiagnostiek
Deze lezing neemt u mee op een reis door de geschiedenis en toekomst van de tandheelkundige röntgendiagnostiek, waarbij technologische vooruitgang hand in hand gaat met klinische verantwoordelijkheid. We starten met de basisprincipes van röntgenstraling, en bespreken hoe het stralingsrisico in de tandheelkunde door de jaren heen is veranderd — en hoe de perceptie daarvan nog steeds sterk varieert, zowel onder professionals als patiënten.
De overgang van film-gebaseerde naar digitale beeldvorming heeft onze diagnostiek fundamenteel veranderd. Maar is het altijd beter geworden? Ook de opkomst van CBCT en moderne beeldbewerkingsmethoden wordt besproken, met oog voor zowel de voordelen als de risico’s in de dagelijkse praktijk. Uiteraard zullen de nieuwe landelijke richtlijnen: de KIMO-richtlijn ‘Indicatiestelling Intraorale en Panoramische Röntgenopnamen’ en de vernieuwde KNMT Praktijkrichtlijn Radiologie de revue passeren.
Tot slot werpen we een blik op de toekomst: hoe kan artificial intelligence ons ondersteunen in röntgendiagnostiek? En minstens zo belangrijk: welke ethische, juridische en kwaliteitsaspecten moeten we bewaken bij deze opkomende technologieën? Vanuit zowel klinische ervaring als wetenschappelijk perspectief wordt een genuanceerde visie gedeeld op de weg voorwaarts.
Leerdoelen:
- Verkennen van de technologische evolutie in de tandheelkundige beeldvorming, met aandacht voor de voordelen en valkuilen van digitale radiologie, CBCT en moderne beeldbewerkingsmogelijkheden in de dagelijkse praktijk.
- Verkennen van de rol van artificial intelligence in de röntgendiagnostiek, inclusief de kansen voor verbetering van diagnostiek en efficiëntie, maar ook de uitdagingen op het gebied van interpretatie, verantwoordelijkheid en ethiek.
Marga Ree MSc
Functie: Tandarts-endodontoloog KvPA
Titel: Blik op de toekomst na 45 jaar endo: wat is de sleutel tot succes?
Het vakgebied endodontie heeft de afgelopen 30 jaar veel veranderingen doorgemaakt. Een aantal hiervan hadden betrekking op de technische uitvoering van de wortelkanaalbehandeling, zoals bijvoorbeeld de introductie van roterende vijlsystemen begin jaren negentig. Ook de komst van de operatiemicroscoop heeft een grote invloed gehad op de manier waarop tandartsen een endodontische behandeling konden uitvoeren. Op het gebied van wortelkanaalvulmaterialen heeft sinds de introductie van MTA een duidelijke verschuiving plaats gevonden naar het gebruik van meer biocompatibele, hydrofiele cementen.
Tevens is er veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van de desinfectieprocedure, niet alleen naar andere irrigatiemiddelen, maar ook om de bestaande desinfectantia effectiever toe te passen. Een voorbeeld hiervan is de ”laser geassisteerde irrigatie”.
Er heeft echter ook een omslag plaatsgevonden in de opvatting dat alles wat endodontisch behandeld kan worden, ook behandeld moet worden. Het behoud van zoveel mogelijk gezond tandweefsel is cruciaal, wat geresulteerd heeft in het implementeren van minimaal invasieve endodontie, waarbij casusselectie en behandelplanning een belangrijke rol spelen.
Maar is het succespercentage door deze nieuwe ontwikkelingen significant gestegen?
Deze vraag zal Marga Ree nader toelichten met een overzicht van de vernieuwingen die zij de afgelopen 45 jaar tijdens haar carrière als tandarts en later als endodontoloog de revue heeft zien passeren. Tot slot zal ze bespreken welke van deze nieuwe ontwikkelingen daadwerkelijk een rol van betekenis zullen gaan spelen in de nabije toekomst.
Leerdoelen
- Kennis hebben van een aantal activatiesystemen voor verbeterde desinfectie
- Op de hoogte zijn van de belangrijkste factoren voor een goede langetermijnprognose van endodontisch behandelde elementen
- Het belang onderkennen van minimaal invasieve tandheelkunde
Dr. Wiebe Derksen
Functie: Tandarts-implantoloog en praktijkeigenaar van Tandartspraktijk Rijnzigt Arnhem
Titel: De zin en onzin van Guided Surgery. Een geweldige tool, of een verkeerd doel?
Computer guided surgery is een techniek waarmee implantaten na een driedimensionale planning (op basis van een CBCT-scan) geplaatst worden middels een dwingende boormal. Wanneer je internationale congressen bezoekt lijkt het alsof er geen enkel implantaat minder zonder wordt geplaatst. Toch lijkt klinische realiteit in de (Nederlandse) tandheelkundige wereld anders; de techniek wordt toegepast - waarschijnlijk in toenemende mate - maar is nog zeker geen 'standard-of-care’. Is dit terecht, of zouden we deze tool vaker moeten gebruiken? En als je de techniek toepast, hoe perfect is deze dan? De zin en onzin van guided surgery wordt met u gedeeld door Dr. Wiebe Derksen die jarenlang wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar de digitale workflow in de implantologie en sindsdien deze technieken veelvuldig toepast in de algemene praktijk.
Leerdoelen:
- Hoe accuraat is computer guided surgery?
- In welke gevallen is computer guided surgery een échte meerwaarde?
- Wat heb je nodig om guided surgery toe te passen?
KVPA
TePe Clinical Eventsinfo@dentalproductpromotions.nl
TePe Clinical Eventsinfo@dentalproductpromotions.nlhttps://www.aanmelder.nl/kvpa
2026-11-14
2026-11-14
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
KVPAKVPA0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
WestergasfabriekWestergasfabriekKlönneplein 4-6 1014 DD Amsterdam Nederland