Dit congres is uitsluitend bedoeld voor (para)medici.

Van dit congres is nu een geaccrediteerd webinar beschikbaar. Klik hier voor alle informatie. 

Menopauze, voeding en (darm)gezondheid

Het belang van voeding tijdens de overgang

In Nederland zijn 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. Uit Nederlandse en Vlaamse studies blijkt dat 80% van de vrouwen klachten heeft waarvan sommige dermate ernstig zijn dat ze impact hebben op het dagelijks functioneren.

De overgang (of: climacterium) is de levensfase rondom de laatste menstruatie. De oestrogeen- en progesteronspiegels veranderen net zoals de menstruatie zelf. Die kan in een keer uitblijven of geleidelijk afnemen. De allerlaatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. De meeste vrouwen maken hun laatste menstruatie door tussen hun 45e en 55e jaar. In principe is de overgang een jaar na de menopauze voorbij maar sommige overgangsklachten kunnen wel 5 tot 10 jaar aanhouden.
 
Klachten & gezondheidsrisico's 
Veel gerapporteerde klachten zijn opvliegers, (nacht)zweten, slecht slapen, stemmingswisselingen en angst. Ook is bekend dat de overgang het risico verhoogt op onder andere osteoporose, gewichtstoename, hypertensie, hypercholesterolemie, hart- en vaatziekten, artritis, MAFLD (metabolic-associated fatty liver disease), depressie en immuun gerelateerde aandoeningen.
 
Van theorie naar spreekkamer
Tijdens dit congres zullen drie experts ingaan op verschillende facetten van de overgang. Van uitleg over hormonen, de link van (o.a. vaginale) microbiota met de gezondheid en uiteraard de vertaalslag naar voedings- en leefstijladviezen in de praktijk.
 
De dagvoorzitter van het congres is Manon Kerkhof; gynaecoloog,
mede-auteur van het boek én oprichter van platform ‘Ook leuke meisjes worden 50’.
 
 
Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren