Ontwikkeltafel 18-04-2024
Aanmelden
Ontwikkeltafel 18-04-2024
  • Home
  • Aanmelden
  • Programma
  • Jaarplanning
  • Contact
Ontwikkeltafel 18-04-2024
  • Home
  • Aanmelden
  • Programma
  • Jaarplanning
  • Contact

Samenwerken op de Ontwikkeltafel op donderdag 18 april 2023

Programma online Ontwikkeltafel 18 april 2023

09:00 – 10:30 uur Deeltafel 1: Integrale samenwerking tussen jeugdhulp en v-ggz
Deze Deeltafel wordt georganiseerd door Anne Steenbakkers en Rob Gilsing, lectoraat Jeugdhulp in Transformatie van De Haagse Hogeschool in samenwerking met het Verwey-Jonker Instituut.

Ruim een half miljoen Nederlandse kinderen groeit op in een gezin waarin een of beide ouders psychische problemen of een verslaving heeft. Integrale samenwerking tussen het jeugddomein en de geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen kan de effectiviteit van de hulp aan hen vergroten. In de regio Haaglanden is met het oog daarop een aantal pilots uitgevoerd: ‘Beter Thuis’ (Den Haag, Zoetermeer en ‘Integraal 0-6 team in de wijk’) en ‘Ggz bij jeugdbescherming west’ (vanuit Indigo en Impegno). In deze Deeltafel vertellen wij over de resultaten van dit onderzoek, gaan we dit verdiepen aan de hand van een casus en gaan we met elkaar in gesprek over de daaruit voortkomende aanbevelingen.
Doelgroep: Bestuurders, beleidsmaker en managers.

Bereid je voor op deze Deeltafel en lees de aanbevelingen uit het onderzoek:  https://www.kennisnetwerkjeugdhaaglanden.nl/aanbevelingen-pilots-integratie-jeugdhulp-en-ggz-voor-volwassenen

Voor meer informatie ga naar het onderzoek:
https://www.kennisnetwerkjeugdhaaglanden.nl/volwassen-ggz-in-de-jeugdhulp

10:30 – 10:40 uur Pauze

10:40 – 11:00 uur Plenair gedeelte

11:00 – 12:30 uur Keuze uit 2 Deeltafels

Deeltafel 2: Netwerksamenwerking Huiselijk geweld (0-100): Gendernormen
Deze Deeltafel sluit aan op het programma preventie van geweld, zoals huiselijk, (ex-)partner en online geweld, en wat de relatie is tussen gender(normen) en geweld. Je krijgt een sneak peak wat je kan doen om geweld te voorkomen door gendersensitief te werken. 

Waarom een gendersensitieve aanpak van geweld? Gendersensitiviteit betekent dat er rekening wordt gehouden met de sociaal-culturele rollen die mannen en vrouwen vervullen. Met een gendersensitieve blik kijk je naar de verschillen in macht, gelijkheid, afhankelijkheid en gedrag, als gevolg van die verschillende rollen. Het toepassen van een genderperspectief betekent dat je verder kijkt dan alleen de verschillen in de aard en omvang van het geweld dat vrouwen en mannen treft. Geweld wordt juist in de brede maatschappelijke context van ongelijkheid, in het bijzonder tussen de seksen, geplaatst en zo worden de oorzaken van geweld, in al hun ingewikkeldheid, beter herkend, erkend, aangepakt en weggenomen. Bij het ontbreken van gendersensitiviteit worden de complexe processen die geweld veroorzaken onvoldoende gezien. Een gendersensitieve aanpak van geweld is dus erg belangrijk voor een effectieve aanpak van geweld.

Voor wie? 
Voor uitvoerende professionals, beleidsmakers en het management.  En voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp. 
Bereid je voor op deze Deeltafel en lees deze factsheet.
Voor meer informatie kun je deze begrippenlijst.

 

Deeltafel 3: Onderwijs en Jeugdhulp

Het is de gezamenlijke missie van de samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs en de gemeenten dat ieder kind of jongere zich veilig en optimaal ontwikkelt op een passende plek in het onderwijs. De ambitie is dat jeugdhulp en onderwijs effectief samenwerken. Het doel is om duurzame oplossingen te vinden om de nu nog gescheiden werelden van onderwijs en jeugdhulp bij elkaar te brengen. Hierdoor stellen we de samenwerking tussen jongere, ouders, docenten en hulpverleners centraal. We werken aan collectieve oplossingen vanuit de context van leerlingen en hun ouders in plaats van aan individuele (jeugdhulp) oplossingen. Om dat mogelijk te maken en uitvoerenden niet meer te belasten met onnodige administratieve rompslomp, willen we toewerken naar een eenvoudige administratie. Dit doen we door gebruik te maken van Fte financiering en niet meer op basis van individuele beschikkingen.  We focussen ons in dit gesprek op cluster 3 en 4 SO/VSO. We willen hierin dat de scholen bepalen met welke aanbieders zij werken, zoals het voorbeeld Holland Rijnland, omdat de ondersteuning op de scholen plaatsvindt en moet aansluiten op wat op de scholen nodig is. We willen dit per schooljaar 2025/2026 realiseren. Op 18 april bespreken wij met de aanwezigen de contouren van de productbeschrijving – Jeugdhulp op school- en wensen deze met de deelnemers verder aan te scherpen. Dit vraagt om ervaringsgerichte inzichten van de jeugdhulpaanbieders op deze scholen en gemeenten. Denk je dit proces met ons een stapje verder te kunnen brengen dan zien we je graag aan deze Deeltafel.
De Deeltafel is bedoeld voor jeugdhulpaanbieders actief op SO en VSO cluster 3 en 4 (eventueel SBO, praktijkscholen) en lokale teams, contractmanagers gemeenten.

Meer informatie

Al lid van de digitale leeromgeving? Ga dan met je inloggegevens naar  www.jeugdhulphaaglanden.nl
Ben je nieuw of op zoek naar je inloggegevens? Ga dan naar eerst naar de aanmeldpagina.

Mocht je vragen of suggesties hebben dan verwijzen we je vanaf nu naar ons email adres Ontwikkeltafel@sbjh.nl
Alle inzichten en presentaties van alle Ontwikkeltafels zijn terug te vinden op www.jeugdhulphaaglanden.nl

Ontwikkeltafel 18-04-2024

Ontwikkeltafel 18-04-2024Registratiewebsite voor Ontwikkeltafel 18-04-2024

Ontwikkeltafel 18-04-2024nienke@nekzt.nl

Ontwikkeltafel 18-04-2024nienke@nekzt.nlhttps://www.aanmelder.nl/ontwikkeltafel27/aanmelden

2024-04-18

2024-04-18

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Ontwikkeltafel 18-04-2024Ontwikkeltafel 18-04-20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

Zoom: link volgtZoom: link volgtNederland