Ontwikkeltafel 20 maart
Aanmelden
Ontwikkeltafel 20 maart
  • Home
  • Aanmelden
  • Programma
  • Jaarplanning
  • Contact & Locatie
Ontwikkeltafel 20 maart
  • Home
  • Aanmelden
  • Programma
  • Jaarplanning
  • Contact & Locatie

Fysieke Ontwikkeltafel op donderdag 20 maart 2025

Programma Ontwikkeltafel 20 maart 2025

09:00 – 09:30 uur Inloop, registratie, koffie en thee
09:30 –10:00 uur Plenaire opening
10:00 – 11:30 uur Eerste ronde Deeltafels 

Deeltafel 1: Onderwijs en Jeugdhulp

In het kader van inclusief onderwijs en substitutie van individuele jeugdhulp naar laagdrempelige ondersteuning wordt collectieve en contextgerichte inzet op scholen binnen de sub-regio’s  Delflanden (Delft, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp), Westland en Zoetermeer nader uitgewerkt. Doel hiervan is meer rust in de klas en het komt de kwaliteit van de zorg en het onderwijs ten goede. De wens is om per 2026 te starten voor (voortgezet) speciaal onderwijs cluster 4 en op sommige SBO’s (Speciaal Basisonderwijs), praktijkonderwijs en VMBO-scholen.
Het eerste uur gaan we gezamenlijk in gesprek over de taakbeschrijving, overeenkomst en verwachtingen op de scholen met de samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs en de scholen.
Het laatste half uur willen we verder doorpraten over het tarief met de jeugdhulpaanbieders en met de scholen en samenwerkingsverbanden over het verdere implementatietraject en wat hiervoor nodig is vanuit het onderwijs. Denk je dit een stapje verder te kunnen brengen dan zien we je graag aan deze Ontwikkeltafel.

Voor wie? Jeugdhulpaanbieders met ervaring binnen speciaal (voortgezet) onderwijs cluster 4, SBO, praktijkonderwijs en VMBO, contractmanagers (Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden en gemeenten), PTJ-ers, beleidsmedewerkers onderwijs en jeugd(hulp. We willen in het bijzonder welkom heten aan de samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs en scholen (ook cluster 3 is welkom, omdat hier eenzelfde beweging wordt gemaakt). Graag tot dan!

Deeltafel 2: Begeleiding en Jeugd en Opvoedhulp - Productomschrijvingen

We zien dat de kosten voor begeleidingsproducten substantieel zijn gestegen. We weten ook dat 1 op de 7 kinderen jeugdzorg krijgt. Dat is een ontwikkeling die zorgelijk is. Want hoe houden we dat nog betaalbaar? We hebben in de vorige Ontwikkeltafels al het een en ander hierover besproken. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om daar invulling aan te geven. Graag bespreken we daarvan het doorlopen proces en de resultaten ervan die eind maart ter goedkeuring worden aangeboden aan ons Bestuur. We hebben in de afgelopen maanden gesprekken met aanbieders gehad en samen naar onze voorgenomen wijzigingen gekeken. De meest van die aanpassingen hebben we verwerkt. Met die input hebben we voor Begeleiding en Jeugd en Opvoedhulp de concepten verder verbeterd om tot begrenzing te komen. In deze Deeltafel willen we de aanpassingen in de productomschrijvingen met jullie bespreken. Het is onze bedoeling om deze in september 2025 in uitvoering te brengen en zien het als een mooie tussenstap om voor 2027 de beste oplossingen te bedenken voor onze jeugdhulp. Met deze aanpassingen zorgen we ervoor dat de Toegang en Uitvoering betere keuzes kunnen maken wat jeugdhulp is en wat niet.  

Voor wie? Deze Deeltafel is bedoeld voor jeugdhulpaanbieders, gemeenten en geïnteresseerden.

Deeltafel 3: Evaluatie kwartaalrapportage SbJH (o.a. zorgstromen, zorgduur en wachttijden)

Het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden haalt elk kwartaal inhoudelijke informatie op bij jeugdhulpaanbieders, onder andere met betrekking tot zorgstromen, zorgduur, wachttijden, no-show, overbruggingszorg, en klachten. Deze informatie wordt in samenwerking met het Programmabureau geanalyseerd en komt onder andere terug tijdens Q-gesprekken met jeugdhulpaanbieders, in de Regiovisiemonitor en in de regionale aanpak wachttijden. Collega’s van het Servicebureau en het Programmabureau hebben een evaluatie gedaan op het proces van de kwartaalrapportage. In deze deeltafel worden de belangrijkste evaluatiepunten en bijbehorende verbetervoorstellen besproken, zoals: digitalisering proces van aanlevering kwartaalrapportage, frequentie uitvraag van 4 naar 2, evalueren format kwartaalrapportage (zie: Regionale bibliotheek | Jeugdhulp Haaglanden), terugkoppeling over deze data, kwaliteit en sturingsinformatie (ook in relatie tot traject 2027).

Voor wie? Jeugdhulpaanbieders die betrokken zijn bij het invullen en duiden van deze kwartaalrapportage en andere geïnteresseerden.

Deeltafel 4: Segment Jeugdhulp met verblijf
N.B.Deze Deeltafel is op uitnodiging: genodigden hebben hierover een aparte uitnodiging ontvangen

Het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden is actief met het consulteren van de markt binnen het segment Jeugdhulp met verblijf. Tijdens deze bijeenkomst zullen wij gezamenlijk met zorgaanbieders die regionaal gecontracteerd zijn en zorg biedt op een en/ of meerdere verblijfsproducten in gesprek gaan over het traject richting 2027. Uiteraard wordt een verslag gemaakt van deze Deeltafel en wordt deze gepubliceerd op de website van Jeugdhulp Haaglanden.

11:30 -12:30 uur Lunch, netwerken & inloop tweede ronde Deeltafels
12:30 - 14:00 uur Tweede ronde Deeltafels

Deeltafel 5: Begeleiding en Jeugd en Opvoedhulp - Richtinggevend kader

We zien dat de kosten voor begeleidingsproducten substantieel zijn gestegen. We weten ook dat 1 op de 7 kinderen jeugdzorg krijgt. Dat is een ontwikkeling die zorgelijk is. Want hoe houden we dat nog betaalbaar? We hebben in de vorige Ontwikkeltafels al het een en ander hierover besproken. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om daar invulling aan te geven. Graag bespreken we daarvan het doorlopen proces en de resultaten ervan die eind maart ter goedkeuring worden aangeboden aan ons Bestuur. We hebben in de afgelopen maanden gesprekken met aanbieders gehad en samen naar onze voorgenomen wijzigingen gekeken. De meest van die aanpassingen hebben we verwerkt. Met die input hebben we voor Begeleiding en Jeugd en Opvoedhulp de concepten verder verbeterd om tot begrenzing te komen. In deze Deeltafel willen we de aanpassingen in de doorontwikkeling van het richtinggevend kader met jullie bespreken. Het is onze bedoeling om deze in september 2025 in uitvoering te brengen en zien het als een mooie tussenstap om voor 2027 de beste oplossingen te bedenken voor onze jeugdhulp. Met deze aanpassingen zorgen we ervoor dat de Toegang en Uitvoering betere keuzes kunnen maken wat jeugdhulp is en wat niet.  

Voor wie? Deze Deeltafel is bedoeld voor jeugdhulpaanbieders, gemeenten en geïnteresseerden.

Deeltafel 6: Regiovisiemonitor, wat zien we in de cijfers van 2024?

De regiovisie monitor geeft jaarlijks een stand van zaken van de vorderingen op de regionaal afgesproken ambities in de Regiovisie.In deze sessie presenteren we de grote lijnen van wat we in de jeugdhulpcijfers van 2024 zien. Graag gaan we hierover met u in gesprek om samen tot duiding van de cijfers te komen. Uw kennis en expertise uit het veld is van belang om de ontwikkelingen in cijfers te begrijpen en te verklaren.

Voor wie? De Deeltafel over de Regiovisie monitor is bedoeld voor jeugdhulpaanbieders, beleidsmedewerkers en partners zoals onderwijs, jeugdteams en in het bijzonder voor degenen die zicht hebben in de beschikbare data met betrekking tot hulpvragen, geleverde inzet enzovoorts en de duiding van de ontwikkelingen zoals die door die data worden geschetst.

Deeltafel 7: “We laten niet los”; Toekomstgericht werken (18+,18-)

N.B. Deeltafel 7 duurt tot 14:30 uur.
N.B. Deze Deeltafel is op uitnodiging: genodigden hebben hierover een aparte uitnodiging ontvangen.

De werkgroep Toekomstgericht werken heeft geïnventariseerd hoe we jongeren in Haaglanden voorbereiden op en ondersteunen bij hun groei naar zelfstandigheid. En AEF heeft landelijk onderzocht hoe de overgang van jeugdhulp naar volwassenenzorg geregeld is in verschillende gemeenten. Welke knelpunten zijn er en welke goede voorbeelden om die aan te pakken? De Ontwikkeltafel van 20 maart is voor ons een uitgelezen kans om met vertegenwoordigers van gemeenten, lokale teams en jeugdhulpaanbieders in gesprek te gaan over hoe we deze jongeren een menswaardige start in hun volwassen leven kunnen geven. Hoe kunnen wij onze verantwoordelijkheid nemen en deze jongeren de kans geven uit te groeien tot een gelukkige volwassen inwoner, in plaats van dakloze toekomstige client.

Uiteraard wordt een verslag gemaakt van deze Deeltafel en wordt deze gepubliceerd op de website van Jeugdhulp Haaglanden.

14:00 - 14:30 uur Pauze en inloop derde ronde Deeltafels 
14:30 - 16:00 uur Derde ronde Deeltafels

Deeltafel 8: Marktconsultatie segment dagbesteding/dagbehandeling 
N.B. Deze Deeltafel is op uitnodiging: genodigden hebben hierover een aparte uitnodiging ontvangen.

Zoals bekend lopen de Resultaat- en Ontwikkelovereenkomsten, die de gemeenten in de regio Haaglanden hebben gesloten met betrekking tot de inzet van jeugdhulp, uiterlijk op 31 december 2026 van rechtswege af. Tijdens deze bijeenkomst zullen wij gezamenlijk met tien aanbieders in gesprek gaan over onder andere het vervolg op de bestaande contracten en komen er een aantal inhoudelijke onderwerpen aan de orde gericht op het segment dagbesteding/dagbehandeling. Uiteraard wordt een verslag gemaakt van deze Deeltafel en wordt deze gepubliceerd op de website van Jeugdhulp Haaglanden.

Meer informatie
Ben je benieuwd naar wat er op Ontwikkeltafels wordt besproken? Wij krijgen hier regelmatig vragen over. Alle informatie is terug te vinden op het besloten gedeelte van www.jeugdhulphaaglanden.nl. En als je lid bent van de community ontvang je ook automatisch alle nieuwsbrieven. Nog geen lid? Meld je dan hier aan.

Ontwikkeltafel 20 maart

Ontwikkeltafel 20 maartRegistratiewebsite voor Ontwikkeltafel 20 maart

Ontwikkeltafel 20 maartnienke@nekzt.nl

Ontwikkeltafel 20 maartnienke@nekzt.nlhttps://www.aanmelder.nl/ontwikkeltafel34/aanmelden

2025-03-20

2025-03-20

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Ontwikkeltafel 20 maartOntwikkeltafel 20 maart0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

Zoom: link volgtZoom: link volgtNederland